Čaj z kávových čerešní: Cascara

Čaj z kávových čerešní: Cascara

Caskara je čájový nápoj z kávových čerešní, ktorý sa čoraz častejšie objavuje v ponuke v kaviarniach po celom svete. Má jemnú, príjemne ovocnú chuť a prirodzene obsahuje kofeín, čo milovníci kávy určite ocenia!

 

Čo je cascara?

Väčšina z nás, si pri slove káva predstaví hnedé upražené zrná. Len málokto si predstaví červenú bobuľku, ovocie, čím vlastne káva je, pred jej spracovaním. 

Cascara je španielsky výraz pre “šupku”, čo dokonalo vystihuje tento nápoj, kedže čaj Cascara sa vyrába zo sušených šupiek kávových bobúľ. Chuťou sa však nepodobá káve, pripomína skôr bylinkový čaj.

V Etiópií sa z cascary vyrábajú nápoje už po stáročia. Ich čaj sa tam nazýva Qishr. Len veľmi málo pestovateľov sa trápi výrobou cascary, pretože nie je až tak vyhľadavaná a vyžaduje si rovnakú starostlivosť a údržbu ako bežné kávové zrná. Z tohto dôvodu sa dosť často stáva cascara skôr súčasťou hnojiva, alebo kompostu.

Našťastie posledné roky je o cascaru omnoho väčší záujem a už to viac nie je cudzie slovo pre mnoho ľudí. 

 

 

Ako sa vyrába?

Cascara je niečo medzi kávou a čajom. Narozdiel od čaju sa však nevyrába z listov rastliny, ale z ovocia. Po odstránení kávových zŕn sa čerešňové šupky vyčistia a následne sa sušia na slnku. 

Pri cascare sa využívajú dve metódy a to mokrým alebo suchým procesom spracovania. 

Mokré spracovanie

Funguje spôsobom, že sa kávové bobule namočia do vody a čaká sa, kým sa dôsledkom kvasenia šupky nestiahnu. Plevy sa odstraňujú ľahšie keď sú morké, preto sa táto metóda využíva častejšie.

Vlhké šupky sa následne zbierajú a dávajú vysušiť, pričom musia dávať pozor na vznik plesní. 

Mokrá metóda  je pri výrobe cascary uprednosňovaná, pretože sa šupky získavajú žmýkaním a nie "bitím" ako pri suchej. 

Suché spracovanie 

Používa sa zriedka pretože jej proces je zdlhavý. Celé kávové bobule sa nechávaju sušiť a až po poriadnom vysušení sa oddeľujú šupky od zŕn.

 

 

Ako chutí?

Chuť cascary sa odvíja od odrody kávovníka, ale aj tak vás zrejme prekvapí, že je jej chuť je prirodzene sladká, s ovocným nádychom! 

Môže prípomínať šípky, jahody, maliny a rôzne ovocie. Je medovo sladká bez náznaku horskoti. 

Závisí tiež aj od metódy spracovania. Pri mokrom spracovaní má tendenciu chutiť trocha kyslejšie a kvetinovo. Naopak, ak sa cascara spracuváva suchou metódou, chuť býva sladšia, s menšou kyslosťou. Má tmavšie ovocné chute ako sú hrozienka, a dokonca zemité ako sú drevo a tabak.  

Na dochutenie môžte zvoliť rôzne druhy byliniek, korenín, pridať zázvor, muškátový oriešok, osladiť medom.. s cascarou môžete experimentovať a nechať svojej fantázií voľnú ruku. 

 

 

Zdravotné benefity

Čaj vyrobený z casary má mnoho pozitivných vplyvov na naše zdravie. Vďaka vysokému obsahu prírodných antioxidantov, nám môže pomôcť posilniť náš imunitný systém.

Má taktiež protizápalové vlastnosti, takže sa využíva aj pri boji proti závažným ochoreniam.

Často sa využíva na čistenie hrubého čreva, pomáha pri žaludočných problémov vďaka svojej schopnosti zlepšiť trávenie, čím odstraňuje choroby, ako sú žlčníkové kamene.

Pomáha pri znížovaní stresu a lepšiemu fungovaniu mozgu a vďaka obsahu kofeínu aj skvelo povzbudí do nového dňa.

Jednou z ďalšiu výhod čaju cascara je, že pomáha udržiavať vašu pleť hladšiu a mladšiu. Má hydratačné vlastnosti, ktoré pomáhajú udržať vlhkosť vo vašej pokožke.

Je idelány pre ľudí, ktorí bojujú s akné alebo inými kožnými problémami.

 

Kofeín

Cascara prirodzene obsahuje kofeín, no jeho množstvo je oveľa nižšie ako v káve. A to až štyrikrát. Záleží však aj na tom aké množtvo vody použiteje a ako dlho necháte čaj lúhovať.

Jedna štúdia zistila, že čaj cascara obsahuje okolo 25mg kofeínu na šálku.

Pre porovnanie: káva obsahuje 80mg kofeínu na šálku, čierny čaj približne 50mg kofeínu. Cascara sa najviac približuje k zelenému čaju, ktorý obsahuje približne rovnaké množstvo kofeínu a to 25mg. 

 

 

Príprava cascary

Postup:

  1. Zovrite vodu na 93°C 
  2. Navažte si cascaru - Odporúčame 15g na 500ml vody 
  3. Presypeme cascaru do French Pressu 
  4. Podľa chuti môžete pridať škoricu, koreniny, med.. 
  5. Zelejeme horúcou vodou a necháme luhovať 5-10min. (podľa toho, aký silný výluh chceme)
  6. Zatlačte filter, ktorým odelíte cascaru od vody
  7. Nalejte do šálky a vychutnávajte!

V lete si tento čaj môžte vychutnať aj studený! Jednoducho vložíte čaj do nádoby s vodou, uložíte do chladničky a necháte luhovať 24hodín. Precedíte a nalejete na ľad. 

Cascara je čaj, ktorý určite stojí za vyskúšanie. Nielenže chutí skvele, ale aj naše telo sa nám poďakuje!