Čo je to Americano?

Čo je to Americano?

Aj keď sa o americane v našich končinách často nehovorí, neznamená to, že ide o horšiu kávu. Kaviarne ho však zvyknú označovať a aj predávať pod nesprávnym názvom. 

Americano je v podstate espresso „zriedené“ vodou. Jeho príprava je jednoduchá. Pripravte si jedno alebo dvojité espresso a zvyšok šálky naplňte horúcou vodou.

História

Názov americano v taliančine ako aj v španielčine doslova znamená „americký“. Samozrejme, spája sa s príbehom, vďaka ktorému vznikol. Stoja za ním Američania.

Pôvod tohto nápoja siaha do druhej svetovej vojny. Americkým vojakom v Taliansku sa cnelo po prekvapkávanej káve, na akú boli doma zvyknutí. Talianske espresso bolo zároveň pre nich príliš silné.

Rozhodli sa teda pridať do espressa vodu, čím zvýšili objem kávy. Takýmto spôsobom si pripomínali obľúbený kávový nápoj z domu.

amerikano kava

Americkí vojaci v Taliansku počas 2 sv. vojny.

Tí, ktorí tento príbeh spochybňujú hovoria, že americano je len reakciou Talianov uznávajúcich espresso na americké prekvapkávané kávy.

Rozdiel medzi čiernou kávou, espressom a americanom

Aj keď sa americano pripravuje z rovnakých ingrediencií ako espresso či bežná čierna káva, to, čo ho robí naozaj vynikajúcim je spôsob, akým sa jednotlivé ingrediencie spájajú dohromady.

Prvý zásadný rozdiel spočíva v príprave čiernej kávy a naopak v príprave espressa. V Amerike sa varená káva sa zvykne pripravovať prekvapkávaním. To znamená, že ponecháme prekvapkávať vodu prechádzajúcu cez mletú kávu priamo do šálky. U nás je samozrejme tradíciou kávu zalievať.

Espresso je na rozdiel od čiernej kávy vyrobené pod tlakom pary prechádzajúcu veľmi jemne namletými kávovými zrnkami. Keďže espresso funguje na základe tlaku, je zrejmé, že jeho príprava je oveľa rýchlejšia, ako samovoľné prekvapkávanie.

Ďalším rozdielom je, že na prípravu dokonalého espressa budete potrebovať tú najjemnejšie pomletú kávu.

Americano sa teda vyrába pridaním vody do espressa. Môžeme teda tvrdiť, že ide o zriedené espresso. Kvôli celkom odlišným metódam prípravy jednotlivých nápojov sa americano jednoducho nemôže zamieňať s bežnou prekvapkávanou kávou, aj keď v niektorých krajinách sa americano podáva ako klasická čierna káva.

Chuť americana

Aj keď sa americano vyrába z espressa, nečakajte, že bude chutiť rovnako. Keďže sa riedi vodou, časť espressa sa v ňom vytráca a jeho chuť skôr pripomína bohatšiu a výraznejšiu čiernu kávu.

Espresso je obvykle oveľa hustejšie ako bežná prekvapkávaná prípadne zalievaná káva. Pokiaľ však ide o americano, jeho telo nie je také bohaté vďaka obsahujúcej vode. Napriek tomu v ňom nájdete hladkosť, ktorá bežnej čiernej káve jednoducho chýba.

Rozdiel medzi lungom a Američanom je ten, že lungo je skrátka espresso cez ktoré pretečie zhruba o 50% viac vody ako pri štandartnom espresse. Americano je espresso do ktorého je voda pridaná neskôr.

Pri extrakcii espressa sa navrchu vytvára vrstva peny, ktorá vzniká rýchlym pretlačením kávy a následným prietokom vody cez ňu. Táto vrstva peny sa nazýva „crema“ (kréma) a dodáva americanu ďalšiu dimenziu chuti, čím ho ešte viac odlišuje od klasickej čiernej kávy.

Posledným rozdielom, ktorý uvedieme je, že americano je oproti prekvapkávanej káve horúcejší nápoj. Nielen vďaka samotnému espressu, ale aj pridaním horúcej vody na záver.

Obsah kofeínu v americane

 Ak sa pokúšate strážiť si hladinu prijatého kofeínu, určite si radšej vychutnajte americano ako klasickú čiernu. 240 ml varenej kávy obsahuje totiž  95-165 mg kofeínu, pričom v 30 ml espresse sa nachádza okolo 50 mg kofeínu. Samozrejme, všetko závisí od pôvodu kávového zrna, metódy spracovania či spôsobu praženia.

Vzhľadom na to, že americano sa pripravuje pridaním vody do jedného, prípadne dvojitého espressa, pomer kofeínu ostáva pomerne nízky.

Metódy nalievania americana

Vo svete existujú dva spôsoby, akými je možné pripraviť americano. Jednotlivé skupiny ľudí, respektíve krajiny uznávajú buď jeden alebo druhý spôsob. Prvým spôsobom je klasická extrakcia espressa do šálky a následné pridanie horúcej vody.

Druhý spôsob je takpovediac opačný. Najprv sa totiž šálka naplní horúcou vodou, do ktorej sa pripraví espresso(á). Dôvod, prečo mnoho ľudí uprednostňuje tento spôsob je jednoduchý. Je to kvôli zachovaniu krémy. Ak je totiž espresso v poradí druhé, výsledná káva sa takpovediac „nerozbije“.

Jednotlivé metódy dostali dokonca rôzne názvy. Americanom sa teda označuje prvý uvedený spôsob a názov „long black“ si získal druhý spôsob nalievania. Tento spôsob a názov prípravy americana vymysleli Austrálčania hneď po tom, ako im ho priniesli Taliani.

Variácie americana

Ako ste sa práve mohli dozvedieť, existuje niekoľko rôznych spôsobov, ktorými si dokážete pripraviť obľúbené americano. Aj keď každý barista či kaviareň má svoj zaužívaný spôsob, vždy si viete požiadať, ako to máte sami najradšej. 

Všeobecne sa zvykne použiť jedno alebo dvojité espresso s pridaním vody v pomere 1:1, 1:2, prípadne 1:4. Druhý variant je však najbežnejší.

Záver

Jedinečnosť americana spočíva nielen v zmene intenzity pridanej kávy či praženia. Vďaka jeho histórii a výnimočnej chuti ho bezpochyby radíme medzi kávové nápoje, ktorý stojí zato ochutnať.