História French Pressu

História French Pressu

French press je v domácnostiach nepochybne jedným z najpopulárnejších a najbežnejšie používaných zariadení, ktorými si je možné uvariť kávu. Len málokto však vie kto ho vynašiel a prečo túto ponornú metódu prípravy kávy nazval french press?

 

Čo hovorí legenda

Už z názvu vyplýva, že pôvod tohto nástroja musí byť francúzsky. Pravdou je, že Francúzi a Taliani sa dodnes nevedia dohodnúť na tom, kto sa môže pod jeho vynájdenie podpísať.

Legenda z 50. rokov 19. storočia hovorí o istom Francúzovi, ktorý si varil kávu na otvorenom ohni počas jeho každodennej prechádzky.

To, že sa mu podarilo pripraviť kávu tak ako ju poznáme dnes pod názvom french press, bola vraj len náhoda.

Stalo sa to asi takto. Francúz si zohrieval vodu na ohni, keď v tom si uvedomil, že do nej zabudol pridať kávu. Až ju do vody neskôr nasypal, vriaca voda ju vytlačila na povrch hrnca.

V snahe zachrániť jedinú dávku kávy, ktorú so sebou mal, ho napadlo použil kúsok kovovej sieťky zakúpenej od okoloidúceho talianskeho obchodníka. Sieťku upevnil navrch hrnca a pomocou paličky pretlačil kávovú usadeninu smerom nadol.

Očakával, že výsledok nebude príliš chutný no ukázalo sa, že prišiel na nový spôsob prípravy kávy, ktorý každému okamžite zachutil. 

Aj keď prvý patent na french press získali Taliani, názov bol ponechaný podľa francúzskeho muža, ktorý sa tomuto objavu pričinil.

Okrem označenia, pod ktorým ho poznáme dnes sa french pressu v niektorých oblastiach hovorí aj la (a) cafetière (piest na kávu).

Stal sa obľúbeným spôsobom prípravy lahodnej a bohatej kávy vďaka jednoduchému použitiu a vkusnému prevedeniu. 

 

Prvé patenty na výrobu French Pressu sa datujú do roku 1928

Jeho prvé zdokumentované počiatky siahajú do roku 1852. Jedná sa o dvoch Francúzoch (Mayer a Delforge), ktorí sa pokúsili o prvotnú inováciu tohto nástroja.

 

french press kafetierka priprava kavy

Pôvodný dizajn - Mayer a Delforge, 1852

Prvé patenty boli zaregistrované až neskôr v roku 1928 Talianmi Attiliom Calimanihom a Giuliom Monetaom, ktorí v podstate kopírovali prvotný dizajn Mayera a Delforgeho.

Podľa ich charakteristík malo ísť o nádobu prispôsobenú na to, aby obsahovala vodu a do ktorej sa nasype káva v práškovej forme.

Táto nádoba obsahuje dostatočne upevnený filter, ktorého stlačením do spodnej časti nádoby dôjde k infúzii a zaručí sa rýchle prefiltrovanie. 

V Spojených štátoch postupne dochádzalo k niekoľkým registráciám o nové patenty založené na rôznych vylepšeniach.

Všetky však fungovali na podobnom princípe a bolo na nich prevedených len pár zmien týkajúcich sa základného dizajnu.

O ďalšie významné prerobenie french pressu sa pričinil taliansky dizajnér Faliero Bondanini, ktorého verzia bola patentovaná v roku 1958.

Kategorizovali ho ako nástroj obsahujúci ponorný, resp. otočný filter, v ktorom sú mletá káva alebo čajové lístky ponorené do horúcej kvapaliny. 

 

french press kafatierka kava

Calimaniho dizajn - prvý registrovaný patent

 

Takto vyrobený nástroj na prípravu kávy bol vôbec prvýkrát uvedený na Európsky trh vďaka francúzskej spoločnosti Martin S.A., ktorá ho distribuovala pod názvom „Chambord“.

 

Dobre známy dizajn

Chambord bol považovaný za akúsi klasiku. Medzi jeho dizajnové prvky patrili sklenená nádoba, oceľové veko či guľatá rukoväť piestu.

V roku 1991 bol dizajn značky predaný dánskej spoločnosti Bodum Holding, ktorá ho odvtedy udržiava vo svojom sortimente domácich produktov, čo z neho robí jeden z najuznávanejších zariadení na domácu prípravu kávy.

V čase, keď sa stal Chambord populárny existoval aj druhý, jemu veľmi podobný dizajn. Louis James de Viel Castel, investor spoločnosti Martin S.A., ktorý vlastnil firmu Household Articles Ltd. vyrábal nástroj na prípravu kávy pod názvom La Cafetière.

Po odkúpení spoločnosti stratil de Viel Castel právo distribuovať ho po Francúzsku pod akýmkoľvek menom.

 

Je French Press určený na prípravu výberovej kávy?

Vďaka jednoduchosti jeho použitia je french press známy aj medzi ľuďmi, ktorí si na výberovú kávu nepotrpia. Pri dodržaní jednotlivých krokov dokáže tento nástroj pripraviť naozaj výnimočnú a dobrú šálku kávy.

Rovnako ako aj pri iných metódach, aj tu platí, že použité kávové zrná majú byť čerstvé, pomleté tesne pred samotnou prípravou a zaliate vodou správnej teploty.

Legitimitu french pressu ako nástroja určeného na prípravu výberovej kávy potvrdzuje aj barista James Hoffmann, ktorého YouTube video návod The Ultimate French Press Technique je vôbec najsledovanejším v rámci jeho kanála. 

Mnohí sa zhodujú v názore, že french press má obrovský potenciál pripraviť naozaj lahodnú šálku kávy.

 

ako pripravit kavu french press

 

Moderní inovátori French Pressu

Spoločnosť Espro so sídlom v kanadskom Vancouveri prišla na trh s vynovenou verziou french pressu. Do pôvodného prevedenia nainštalovali jemný dvojitý filter a celé zariadenie bolo vyrobené z nehrdzavejúcej ocele.

Vďaka tomu je výsledná šálka bez akéhokoľvek sedimentu, čo z nej robí veľmi čistú a bohatú kávu s plným telom. 

V súčasnosti existujú viaceré spoločnosti, ktoré pracujú na originálnych dizajnoch french pressu. Jednou z nich je Rite Team z Kalifornie. Spoločnosť uviedla na trh tzv. Rite Coffee Press.

Hlavnou myšlienkou dizajnérov bolo uľahčiť ľuďom čistenie bežného french pressu. Spoločnosti sa podarilo navrhnúť french press „bez neporiadku“. V okamihu stlačenia piestu je kávová usadenina ponechaná v samostatnej komore na spodnej strane nádoby.

Po použití ju stačí oddeliť od nádoby, vysypať kávovú usadeninu a jednoducho opláchnuť. Týmto spôsobom sa káva nedostáva do odtoku, čomu sa teší aj skupina ekologicky mysliacich nadšencov.

Karafa lahodnej kávy z french pressu patrí nepochybne na raňajkový stôl bežnej slovenskej domácnosti. Je tomu tak aj u vás doma?