Bezkofeínová káva z Nikaraguy (metóda vymývaním)

Bezkofeínová káva z Nikaraguy (metóda vymývaním)

Bezkofeínová káva vymývaná švajčiarskou vodnou metódou je v súčasnosti najviac vyhľadávaný variant bezkofeínovej kávy a to hlavne z jedného dôvodu. Je najzdravšia. Táto metóda nepoužíva žiadne chemikálie na odstránenie kofeínu z kávových zŕn. 

Káva sa ponorí do nádrže s veľmi horúcou vodou, ktorá rozpustí kofeín. Voda je oddelená od zŕn. Následne prechádza filtrom s aktívnym uhlím, ktorý zachytáva väčšie kofeínové molekuly a prepúšťa tak len čistý roztok zbavený kofeínu, no zároveň obsahujúci bohatú chuť pôvodnej kávy.

 

bezkofeinova kava

Aj tu však dochádza k čiastočnému odstráneniu prospešných látok, olejov a aróm. Po odparení vody vzniká koncentrát, vďaka ktorému sa do zŕn opätovným lúhovaním takmer všetko vráti.

Tento cyklus sa opakuje až kým sa neodstráni 99,9% kofeínu. Celý proces trvá 8 - 10 hodín.

Naša bezkofeínová Nikaragua pochádza z dažďového pralesa v hornatej severo-západnej časti Nikaraguy. Keďže je pestovaná vo vyšších nadmorských výškach, má hlbšie korene a zrno sa rozvíja dlhšie. To znamená, že káva naberá viac živín a minerálov, výsledkom čoho je výraznejšia a intenzívnejšia chuť.

V dôsledku nedostatku infraštruktúry sa káva v Nikarague pestuje tradičným spôsobom a preto sa jedná o kávu, ktorá je prakticky organická.

 

Zrno sa vyberá ručne a ošetruje sa pomocou švajčiarskej vodnej metódy (SWISS WATER PROCESS).

Naša Nikaragua je UTZ certifikovaná (súčasť Rainforrest Alliance), čo znamená, že farmári ju pestujú udržateľným spôsobom v harmónii s okolitou prírodou a dažďovým pralesom.

Existuje niekoľko druhov procesov výroby bezkofeínovej kávy, všetky sú však veľmi podobné. Vo všeobecnosti sa kávové zrná zmyjú roztokom, ktorý je zvyčajne vyrobený z vody, organických roztokov alebo oxidu uhličitého. 

Káva bez kofeínu je ideálna najmä pre tehotné ženy alebo ľudí, ktorí majú potrebu kontroly vysokého krvného tlaku či hladiny cukru v krvi.