Predstavujeme Myanmar: limitovaná novinka

Predstavujeme Myanmar: limitovaná novinka

Počas niekoľkých desaťročí boja za nezávislosť čelilo Mjanmarsko vojenskej nadvláde, občianskej vojne, izolácii od globálnych problémov a v neposlednom rade aj rozsiahlou chudobou.

Káva sa prvýkrát objavila vo vtedajšej Barme v roku 1885 vďaka britským kolonistom. V tom čase bolo založených niekoľko malých fariem v okolí mesta Pyin Oo Lwin.

Spočiatku sa nedalo hovoriť o rozbehnutí akejsi komerčnej výroby a po odchode Britov sa situácia s kávou v krajine úplne pozastavila.

 

praiaren kavy slovensko mjanmarska kava

Poľnohospodárstvo predstavuje 60% HDP.

Aj nasledujúcich 50 rokov sa obchod s mjanmarskou kávou vyvíjal len vo veľmi obmedzenom režime.

Kávová kultúra bola v krajine utlmená v dôsledku desaťročia trvajúcich politických nepokojov poznačených vojenskou diktatúrou a jednej z najdlhšie trvajúcich občianskych vojen na svete.

Neuveriteľných 60 rokov boli Barma spoločne s hlavným mestom Rangún doslova ukryté pred svetom. Boli to totiž miesta, ktoré ľudia zo západu nemohli navštíviť.

 

mjanmarsko myanmar barma kava prazena

Budhizmus je národným náboženstvom, hlási sa k nemu až 90% ľudí. 

Vďaka rozšíreniu demokracie sa našťastie krajina spamätala nielen politicky ale aj ekonomicky a tak vytvorila príležitosti pre viac ako 53 miliónov obyvateľov. 

Podnebie na Mjanmarských vysočinách je pre pestovanie a rast kávovníkov ako stvorené. Sú preňho charakteristické horúce dni a chladné noci.

Vzhľadom na dobrú predvídateľnosť veľkého sucha a horúčav počas obdobia zberu je väčšina zozbieranej kávy spracovaná prírodnou, suchou metódou, kedy sa čerešne sušia na slnku. Samozrejme sa v krajine v značnom množstve používa aj mokré spracovanie premývaním. 

 

kava zrno myanmar barma

Mandalaj je okrem kávy aj centrom Budhizmu, v oblasti sa nachádza mnoho nádherných chrámov.

Väčšina kávy vypestovanej v Mjanmarsku pochádza z Mandalaji a Šanu. V Mandalaji vlastní väčšina farmárov rozsiahle polia, na ktorých pestujú a spracovávajú vymývanú kávu. Naopak Šanskí poľnohospodári vlastnia vo väčšine prípadov menej ako jeden hektár pôdy.

 

kava zrno mjanmarsko myanmar barma

Pohorie Shan (Šan)

Kvalita a popularita mjanmarskej kávy narástla len v posledných rokoch, odkedy sa krajina v roku 2014 otvorila medzinárodnému obchodu.

Aj keď väčšina vypestovanej kávy pochádzajú z  tradične menej kvalitných kávovníkov robusta, nedávno začala krajina s výraznou produkciou vysokokvalitných stromov arabika.

Mjanmarská tmavo pražená káva je charakteristická svojim silným telom a pozitívnymi vlastnosťami, aj keď ešte nie je všeobecne akceptovaná vo svete špeciálnej, prémiovej kávy.

Je výbornou voľbou na prípravu chutného espressa, v ktorom cítiť sladkosť kokosu a čokolády, ktorú dokonale dopĺňa ovocie v podobe ananásu a pomaranča.