Predstavujeme: Káva z Brazílie

Predstavujeme: Káva z Brazílie

Brazília ako krajina pestujúca kávu je pravdepodobne najviac nepochopená a podceňovaná vôbec. Často má zlú reputáciu a hovorí sa o nej ako o producentovi, ktorý uprednostňuje kvantitu pred kvalitou. Nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Brazília je v prvom rade rozlohou piata najväčšia krajina na svete. Z krajín, ktoré pestujú kávu je najväčšia a preto niet divu, že jej celkový export predstavuje 15% svetovej kávy.

Brazília je známa ako krajina s najväčšou biodiverzitou. Jej fauna ako aj flóra je najrozmanitejšia spomedzi všetkých krajín a rovnako tak je to aj s Brazílskou kávou. Má mnoho regiónov a mnohé z nich produkujú výbornú kávu.

 

kava brazilia santos

Okolie Ria

Brazílska prémiová káva sa zvykne nazývať "Santos" podľa prístavu v São Paulo odkiaľ sa vyváža. Arabica predstavuje až 70% Brazílskej produkcie.

Kedy to celé vlastne začalo? Legenda hovorí, že v roku 1727 bol seržant major Francisco de Melo Palheta vyslaný na urovnanie sporu o pôdu medzi Francúzskom a Holandskou Guyanou. Keď dorazil do Cayenne, rozhodol sa prepašovať veľmi prísne strážené kávovníky späť do Brazílie.

Našťastie mu padla do oka manželka guvernéra Cayenne, Madame d'Orvilliers, ktorú sa mu podarilo obalamútiť a napokon zviesť. Na záverečnom bankete sa jeho milostná eskapáda vyplatila, keď mu podala kyticu obsahujúcu semenáčik. Ten sa stal predchodcom brazílskeho kávového priemyslu.

 

kava brazilia plantaze

Brazílska káva sa pestuje v nadmorských výškach od 400 do 1600 m n.m. Najbežnejšie odrody sú Bourbon a Typica.

Ešte v tom istom roku po návrate z Guyany zasadil Francisco v Brazílii prvý kávovník a do roku 1820 sa stala káva najviac vyvážanou surovinou v krajine.

Brazílsku kávu spočiatku konzumovali Európski kolonisti, ktorých dopyt spoločne s obyvateľmi Spojených štátov spustil jej export vo veľkom. V druhej polovici 19. storočia zasiahla Ázijské kávovníky nákaza, čo predstavovalo pre kávový priemysel Strednej a Južnej Ameriky jedinečnú príležitosť.

Brazílii sa podarilo niečo neuveriteľné. Už začiatkom 20. storočia sa v nej pestovalo 80% celosvetovej produkcie kávy. Aj keď sa postupom času nakazené plantáže zotavovali, nikdy to výrazne neovplyvnilo brazílsku produkciu.

 

Brazilia kavove plantaze

Regióny kde sa pestuje káva

Mnoho ľudí pozná brazílsku kávu ako súčasť kávových blendov. Aj napriek tomu existujú regióny, ktoré pestujú výlučne výberové zrná prémiovej kvality. 

Pre brazílsku kávu je typická intenzívna sladkosť s relatívne nízkou kyslosťou. Prevažujú v nej karamelové, orieškové a čokoládové tóny, ktoré dotvárajú jej plné telo.

 

Cafezinho brazilska kava

Cafezinho

Populárny spôsob prípravy kávy v Brazílii je takzvané cafezinho. Jedná sa pravdepodobne o predchodcu prekvapkávanej kávy, no na rozdiel od bežnej kávy, ktorú pijeme na západe je veľmi silná a koncentrovaná. Na jej prípravu sa používa kávou naplnené vrecko, ktoré sa potom prelieva horúcou vodou.

Brazília patrí medzi naše najobľúbenejšie kávy rovnako u nás v pražiarni ako aj u našich zákazníkov. Ma jemnú, lieskovo orieškovú chuť s minimálnou kyslosťou a je z nej vynikajúce espresso.