Káva mesiaca: predstavujeme kávu z El Salvádoru

Káva mesiaca: predstavujeme kávu z El Salvádoru

Málokto pozná Salvádor a ešte menej ľudí vie, že tento tropický raj vo forme najmenšej krajiny Strednej Ameriky produkuje taktiež jednu z najkvalitnejších káv sveta. Existuje veľa kvalitných káv, no čo Salvádor odlišuje od ostatných je jeho konzistentná kvalita. 

 

 

Salvádorskí farmári sa považujú za najvášnivejších, čo sa odzrkadľuje priamo v ich ochote vypestovať dokonalú rastlinu. Všetky kávové čerešne sú rovnaké, tmavo až krvavo červené, ako keby mali oblečenú rovnakú uniformu.

Salvádorská káva sa vyznačuje ľahkou, veľmi nežnou chuťou s jemne potlačenou kyslosťou pripomínajúca med, čokoládu a citrusy. Jej aróma je sladká a veľmi príjemná.

Toto miesto nepozostáva len z panenskej prírody a krásneho pobrežia. Táto krajina sopiek si prešla nemalými útrapami. Salvádor bol zmietaný v chaose celé minulé storočie počnúc občianskou vojnou a partizánskymi nepokojmi.

 

Národný park Cerro Verde. V pozadí sopka Izalco a oblst Santa Anna odkiaľ pochádza naša káva.

 

Salvádorská káva má za sebou veľmi turbulentnú históriu, ktorá zanechala výraznú stopu v celej krajine. Žiadna iná krajina v tomto regióne nezávisela na káve tak, ako Salvádor. Osud tohto malého štátu upadal, resp. prosperoval v závislosti od cykloch kávového priemyslu. Salvádorské kávové zrno nazývajú aj “zrnko zlata”. 

Začiatkom 19. storočia bola káva kultivovaná výlučne pre domáci trh. V polovici storočia už ale bolo každému jasné, že káva má obrovský komerčný potenciál. Vláda začala podporovať jej produkciu udeľovaním daňových úľav, elimináciou povinnej vojenskej služby či zrušením exportného cla novým farmárom. Do roku 1880 sa káva stala v podstate jedinou exportnou plodinou. 

V 20. až 30. rokoch predstavovala káva 90% z celkového exportu krajiny. Následné nepokoje v 30. a 70. rokoch, vojny a partizánske povstania zapríčinili takmer úplný úpadok kávového priemyslu a poľnohospodárstva v krajine.

 

Pohľad na divadlo a katedrálu v meste Santa Ana, El Salvádor

 

Po mnohých rokoch nepokojov v krajine konečne nastalo v roku 1992 prímerie. Straty boli katastrofické. Počas 12 ročného konfliktu prišlo o život 75 000 ľudí.

Kávový priemysel však prežil a po veľkej kríze dokonca začal znovu prosperovať. 

Salvádor zaviedol moderné technológie na spracovanie kávy a stal sa tak jedným z najmodernejších producentov. Zaujímavým faktom je, že 95% kávy sa pestuje v tieni a vyznačuje sa konzistentne vysokou kvalitou.

Zber sa tu koná od októbra do marca a najčastejšie typy kávových zŕn sú bourbon a pacamara. Najprominentnejším tunajším regiónom je Santa Ana. Niektoré menšie plantáže ešte stále spracúvajú svoju úrodu suchou, najstaršou metódou spracovania kávy. Drvivá väčšina sa vďaka celonárodnej modernizácii preorientovala na mokrú metódu, ktorá prináša čistejší výsledný nápoj.

Salvádor určite nepatrí medzi krajiny, ktoré vás v súvislosti s kávou napadnú ako prvé. Pravdou však je, že v súčasnosti sa veľmi rýchlo stáva populárnou voľbou pre mnohých milovníkov kávy.

Káva Salvádor je taký malý skvost, takmer ako neobjavený poklad. Urobte si pohodlie, vyložte nohy a ochutnajte túto vzácnosť.