Káva mesiaca: predstavujeme kávu z Kene

Káva mesiaca: predstavujeme kávu z Kene

Masajskí bojovníci oblečení v jasne červených rúchach s kopijou v ruke sú pôsobivým pohľadom. Tento kmeň, pokojný a odvážny v nebezpečných situáciách, je známy svojimi pozoruhodnými stopármi, ktorí po generácie poznajú svoju krajinu a jej divokú prírodu.

Toľko o Massajských bojovníkoch. Keňa je však známa aj ďalšou vecou, ktorú už pravdepodobne mnohí z vás poznajú. A to vynikajúcou kávou.

Veľa ľudí z oboru zaraďuje kenskú kávu medzi päť najlepších na svete. Vďaka jej bohatému telu, vysokej kyslosti, intenzívnej chuti a lahodnej aróme sa tomu nemožno čudovať.

Miesto zrodu kávy (Etiópia) je relatívne blízko Kene, ale dostať ju tam nebolo jednoduché. Arabi, ktorí ovládali kávu, zotročili tisíce Keňanov, ktorí pracovali na kávových plantážach v Keni a Arábii. Po nich nasledovali britskí osadníci okolo roku 1900, ktorí rýchlo prevzali kontrolu nad krajinou.

kava kena

Kávová plantáž

Na ochranu svojich záujmov im bohatí Európania zakázali pestovať kávu, zaviedli nevoľnícku daň a za ich prácu im dávali čoraz menej. Kikujovia boli nútení opustiť svoju pôdu a odísť do miest, aby prežili.

Toto legálne zotročovanie obyvateľstva trvalo viac ako pol storočia, kým sa Briti v roku 1960 nevzdali kontroly. Napriek všetkému tomuto krviprelievaniu a otroctvu kenská káva prekvitala a patrí medzi jednu z najlepších šálok na svete.

Všetka kenská káva sa pestuje ako káva Arabica na bohatej sopečnej pôde, ktorá sa nachádza na vysočine krajiny.

Káva pestovaná v Keni je prevažne organická.

Hoci sa pestovanie kávy v krajine začalo pomerne neskoro, toto odvetvie si získalo a udržalo pôsobivú povesť. Od začiatku svojej produkcie je kenská káva uznávaná pre svoju starostlivú prípravu vysokej kvality a vynikajúcu chuť.

Slávna kenská káva Arabica rastie vo vysokých nadmorských výškach Mount Kenya, Mount Elgon a Západnej vysočiny, v nadmorskej výške od 1 494 - 2 073 metrov. Tieto nadmorské výšky dodávajú kávovým zrnám jedinečné vlastnosti.

Hoci miesto, kde káva rastie, výrazne ovplyvňuje jej kvalitu a chuťový profil, záleží aj na tom, ako sa pestuje.

Keňania sú pri pestovaní kávy prísni a dbajú na ochranu kvality svojej kávy.

Malí aj veľkí pestovatelia starostlivo orezávajú kríky, zbierajú čerešne a spracúvajú zrná, aby získali bezkonkurenčnú kvalitu pod prísnym vedením Kávovej rady Kene.

prazena kava kena afrika

Mount Kenya

V čase zberu farmári oddeľujú kávové zrná od čerešní. Potom ich fermentujú a premyjú vo vode, aby odstránili prebytočnú dužinu. Kávové čerešne sa potom sušia na slnku na vyvýšených záhonoch. Neskôr ich poľnohospodári rozdelia podľa veľkosti, hustoty a kvality. 

Kávové zrná exportnej kvality Kenya AA sú najväčšie, najhustejšie a majú najlepšiu chuť.

Keňa je vďaka svojej bohatej červenej sopečnej pôde vynikajúcou krajinou na pestovanie kávy. Ich kávové zrná sa spracovávajú mokrou cestou, vďaka čomu sú sladšie a často majú vlastnosti podobné vínu s citrusovou kyslosťou.