18 spôsobov ako pripraviť úžasnú kávu

18 spôsobov ako pripraviť úžasnú kávu

Hľadáte ideálny spôsob prípravy kávy? Už nemusíte. Máme pre vás kompletný zoznam tých najlepších spôsobov, ako si uvariť váš obľúbený nápoj.

 

1. Espresso

Každý, kto pije kávu určite pozná espresso kávovar, ktorý nás už od roku 1901 zásobuje kofeínom.

Dnes prichádzajú v rôznych tvaroch a veľkostiach, s množstvom funkcií a trikov. V princípe ide o jednoduchý proces: horúca voda preteká pod tlakom komorou jemne mletých kávových zŕn cez filter, čoho výsledkom je nápoj, ktorý poznáme pod názvom espresso.

Sú kávovary drahé? Áno, aj nie - existujú v rôznych cenových hladinách. 

Pákový kávovar je skvelý nástroj, pomocou ktorého je možné pripraviť výnimočnú kávu. 

Pre tých, ktorí si chcú pripraviť kávu bez akejkoľvek námahy sú k dispozícii plnoautomatické kávovary. Tie sú ale výrazne drahšou alternatívou.

 

 

  • Čas prípravy: Závisí to od vášho stroja. Komerčné zariadenia potrebujú na ohrev do prevádzkovej teploty 15 až 40 minút. Domáci kávovar je pripravený na použitie do 3 minút. 
  • Vhodné mletie: Budete potrebovať jemné a konzistentné mletie. 
  • Výsledok: Ak je espresso správne pripravené je silné, ostré a plné chuti. Následne môžete pridať horúcu vodu a premeniť ho buď na Americano alebo speniť plnotučné mlieko a pripraviť si Latte.
  • Požadovaná úroveň zručností: Všetko záleží na vašom stroji - niektoré pripravia skvelé espresso takmer automaticky, iné (komerčnejšie, manuálne typy) budú vyžadovať vysokú úroveň zručnosti. Ak však nepracujete v danom odbore, zúčastnenie sa baristického školenia je úplne zbytočné. 
  • Najvhodnejšie pre: Ak máte radi mliečny nápoj (napr. Latte) alebo ak ste typ človeka, kto má rád rýchly a ostrý zásah kofeínu. Espresso je jedinečné, keďže žiadny iný stroj nedokáže pripraviť kávu takéhoto typu. 
  • Nevhodné pre: Ak nemienite minúť stovky eur za kávovar, alebo preň nemáte v kuchyni dostatočný priestor.

 

2. Moka pot

Nechcete minúť niekoľko stoviek eur za kávovar, ale túžite po kvalitnom espresso shot-e?

Moka pot je tou správnou voľbou.

 

 

  • Čas prípravy: Veľmi rýchla - po zovretí vody potrvá menej ako 5 minút. Moka káva je ideálny spôsob prípravy kávy pre ľudí v časovom zhone. 
  • Vhodné mletie: Odporúča sa viac hrubé ako jemné mletie kávových zŕn. Postupom času nájdete tú správnu hrúbku, ktorá vám bude čo najviac vyhovovať.
  • Výsledok: Aj keď výsledný nápoj nebude ako espresso, má k nemu veľmi blízko. Očakávajte však veľmi ostrú a silnú chuť kávy.
  • Požadovaná úroveň zručností: Nie je potrebný žiadny baristický kurz. Najťažšou časťou je nájsť to správne mletie. Potom už ide o relatívne jednoduchý proces - stačí naliať vodu do moka kávovaru, pridať kávu, zapnúť sporák a pozorne sledovať, ako sa káva varí. 
  • Najvhodnejšie pre: Tých, ktorí chcú ušetriť peniaze alebo majú radi ľahké a prenosné zariadenie. 
  • Nevhodné pre: Ľudí, ktorí preferujú chuť a textúru espressa. Výsledná zmes je silná, aj keď trochu drsná. V prípade že to nebude váš štýl, pokračujte v hľadaní a určite nájdete tú správnu metódu.

 


3. Aeropress

Aeropress je veľmi obľúbený medzi komunitou ľudí, ktorí radi cestujú. Pripomína skôr vedecký projekt ako niečo, pomocou čoho si viete pripraviť šálku kávy. Ak sa nás však pýtate na názor, aeropress je hádam najlepšia vec, ktorá sa mohla vyrobiť na prípravu kávy. Mnohí zastávajú názor, že káva z aeropress-u im chutí najviac.

Základom je zachovanie jednoduchosti. O vynikajúcu chuť sa postará správna teplota vody, tlak vzduchu a hrúbka mletia. Aeropress je považovaný za jeden z najrýchlejších kávovarov, takže príprava kávy vám zaberie len pár minút.

Kúpu aeropress-u určite neoľutujete. Pomocou tohto jednoduchého 3-dielneho nástroja si pripravíte úžasnú kávu pri minimálnom vynaložení úsilia.

 

 

  • Čas: Existuje niekoľko spôsobov, akým je možné si pripraviť kávu v štýle aeropress. Viete to stihnúť aj za 60 sekúnd v prípade, že máte dostatočne horúcu vodu. Jednou z jeho výhod je tiež jednoduché a rýchle čistenie. 
  • Požadovaný stupeň mletia: Nezáleží na tom, aké hrubé alebo jemné bude mletie kávových zŕn, pretože vhodné sú všetky typy. Navyše, zakaždým docielite iný výsledok, takže si kľudne zvoľte mletie podľa toho, na čo máte chuť.
  • Výsledok: Káva s nádhernou farbou a čistou chuťou, líšiacou sa od french press a moka pot. Keby sme ju mali opísali štyrmi slovami, boli by nimi: hladká, bohatá, čistá a rýchla (čo môže, ale nemusí byť sloganom aeropress-u).
  • Požadovaná úroveň zručností: Je to také ľahké, že to dokáže aj malé dieťa. Akonáhle zvládnete aeropress, môžete sa pustiť do ďalších, náročnejších metód a techník prípravy kávy. Odporúčame tiež vyskúšať prevrátenú metódu aeropress-u.
  • Najvhodnejšie pre: Tých, ktorí radi a často cestujú, prípadne kempujú a ocenia pri tom rýchlu, čistú a chutnú kávu. Aeropress je odpoveďou pre všetkých milovníkov kávy na cestách.
  • Nevhodné pre: Ekologických nadšencov, keďže každé použitie aeropress-u si vyžaduje použiť papierový filter.

 


4. French Press

French Press je neoficiálnym maskotom domácej varenej kávy. V domácnostiach sa používal ešte spred čias narodenia vašich starých rodičov. Medzi domácimi baristickými komunitami patrí french press k veľmi lojálnym a kultovým spôsobom prípravy kávy.

Ak zvyknete používať french press uistite sa, že máte správne namletú kávu. Táto málo známa, ale zato veľmi častá chyba dokáže pokaziť tento výnimočný kávový nápoj.

 

 

 

  • Čas: Príprava nie je ani veľmi dlhá, ale ani príliš krátka. Zaberie vám asi 10 minút počnúc (takmer) zovretím vody, extrahovaním kávy a stlačením piestu. V prípade, že to s extrakciou preženiete, výsledný nápoj bude mať nežiaduci horký záver v jeho chuti.
  • Požadovaný stupeň mletia: Ak doň vložíte príliš najemno namletú kávu, môže sa stať že častice uviaznu vo filtri a prejdú do hotového nápoja - čo samozrejme nechceme. 
  • Výsledok: Unikátna, jemne aromatická káva plná chuti. Bohužiaľ, nevyhnete sa troche sedimentu v závere vašej šálky, preto vám odporúčame nepiť nápoj do posledného dúška.
  • Požadovaná úroveň zručností: Štandardná príprava kávy pomocou french press je pomerne ľahká úloha. Na vytvorenie perfektnej kávy však budete potrebovať viac skúseností. Ak však budete postupovať podľa návodu a jasných pokynov, bez problémov dosiahnete požadovaný výsledok.
  • Najvhodnejšie pre: Výhodou french pressu je jeho dostupnosť v rôznych veľkostiach. Ak ste doma viacerí kávoví fanúšikovia, ktorí majú radi výnimočnú kávu, tento nástroj je pre vás ako stvorený. 
  • Nevhodné pre: Keďže vo väčšine prípadov je tento nástroj vyrobený zo skla, určite ním nebudú nadšení vášniví cestovatelia. Našťastie, dnešný trh predstavuje french press v rôznych farbách a materiáloch. Vyrábajú sa nielen zo skla, ale aj z nerezu.

 

 

5. SoftBrew

Softbrew je relatívne nový vynález. V roku 2010 bol označený ako „primitívny, ale špičkový“. Keby sme mali bližšie charakterizovať softbrew, povedali by sme, že je podobný ako french press, ale jednoduchší.

Celý proces uvarenia kávy je veľmi podobný vareniu čaju v čajníku. Do softbrew filtra z nehrdzavejúcej ocele nasypte mletú kávu, pridajte horúcu vodu a extrahujte 4-8 minút. Po uplynutí tých pár minút je nápoj hotový a pripravený na podávanie.

Najväčšou výhodou tohto nástroja je, že doň môžete nasypať akokoľvek namletú kávu. Vďaka špeciálnemu pokrokovému filtru, ktorý obsahuje stovky tisíc malých drobných dier je to naozaj možné.

 

 

  • Čas: Príprava kávy pomocou softbrew potrvá do 10 minút. Akonáhle máte vriacu vodu, extrakcia nezaberie viac ako 4-8 minút.
  • Požadovaný stupeň mletia: Ako sme už spomínali, môžete si zvoliť ľubovoľnú hrúbku mletia zŕn. Fungovať bude všetko, takže kľudne experimentuje.
  • Výsledok: Káva podobná tej z french press-u, s výnimkou čistejšej chuti. Špeciálny filter umožňujúci veľmi jemné mletie dodáva výslednému nápoju hĺbku, chuť a telo.
  • Požadovaná úroveň zručností: Jeho koncept bol navrhnutý za účelom jednoduchého použitia, takže to zvládnete ľavou zadnou.
  • Najvhodnejšie pre: Tých, ktorí ocenia ľahko pripraviteľnú kávu, ktorá chutí lepšie ako instantná káva.
  • Nevhodné pre: Ľudí, ktorí radi prijímajú výzvy a sú otvorení kreatívnym spôsobom prípravy kávy. 

 


6. Kávové vrecká

Myšlienka instantnej kávy je skvelá, keďže je dostupná v malom balení a môžete si ju vziať kamkoľvek. Stačí ju zaliať horúcou vodou a káva je hotová. Má to však jeden háčik - chutí príšerne.

Princíp týchto filtračných vreciek obsahujúcich nerozpustnú kávu spočíva v ich extrakcii v horúcej vode. So štipkou odhodlania sa môžete pokúsiť vyrobiť si svoje vlastné kávové vrecká.

Jediný aspekt, pri ktorom môžete v tomto prípade zlyhať je nedodržanie odporúčanej doby extrakcie. 

 

 

  • Čas: Výsledný nápoj je pripravený za 3-4 minúty, podobne ako keby ste si zalievali čaj. 
  • Požadovaný druh mletia: Pokiaľ si kúpite hotové kávové vrecká, hrúbka mletia nie je vo vašej kompetencii. Ak si však chcete vyrobiť svoje vlastné, skúste stredne jemné mletie. Vo všeobecnosti platí, čím jemnejšie mletie, tým viac chuti dostanete. Výber je v podstate na vás. 
  • Výsledok: Nečakajte zázraky. Keďže použité kávové zrná nie sú čerstvo pomleté alebo správne uskladnené, výsledok nebude ničím prevratným. Napokon, je to len instantná káva.
  • Požadovaná úroveň zručností: Ak si dokážete uvariť čaj, zvládnete aj prípravu tejto kávy.
  • Najvhodnejšie pre: Tých, ktorí povedzme nemajú na výber, no pociťujú kofeínový deficit na cestách.
  • Nevhodné pre: Všetkých milovníkov kávy, ktorí si radi uvaria vlastnú kávu alebo, tak ako my, pohŕdajú zvetranou kávou a polotovarom. 



7. Vákuový kávovar (sifón)

Známy tiež ako Vacuum pot, predstavuje jedinečný spôsob prípravy kávy. Využíva kombináciu spôsobov varenia kávy, ktorá je extrahovaná vo vode s využitím sifónovej časti s cieľom vytvoriť skvelú, chutnú šálku kávy.

Tento manuálny spôsob prípravy kávy nie je ani zďaleka jednoduchý. V skutočnosti si celý proces vyžaduje obrovské úsilie, takže ho pravdepodobne nebudete chcieť používať každý deň - pokiaľ nemáte čo robiť.

Niektorí tvrdia, že Vacuum pot je zárukou skvelej kávy. My však veríme, že ide skôr o novodobý, predvádzací štýl jej prípravy. Odporúčame vyskúšať ho v prítomnosti vašich priateľov a pochváliť sa tak svojou zručnosťou.

Nevýhodou tohto kávovaru je, že príprava kávy môže byť veľmi aromatická. 


 

  • Čas: Na prípravu kávy vám postačí asi 10 minút, asi rovnaký čas strávite čistením sifónovej nádoby. 
  • Požadovaný druh mletia: Najlepší výsledok dosiahnete so stredným stupňom mletia, podobne ako pri Chemexe (viac o chemexe nižšie).
  • Výsledok: Pri správne dodržanom postupe má výsledný nápoj veľmi čistú a plnú chuť. Počas prípravy sa káva dotýka výsostne skla, čo zaručí tú najčistejšiu chuť, akú ste kedy cítili. 
  • Požadovaná úroveň zručností: Pri tomto spôsobe prípravy kávy budete musieť postupovať veľmi opatrne. Ak však pracujete v laboratóriu, bude to pre vás hračka.
  • Najvhodnejšie pre: Tých, ktorí radi objavujú nové manuálne spôsoby prípravy kávy a sú odhodlaní vyskúšať niečo naozaj divoké.
  • Nevhodné pre: Toho, kto oceňuje rýchly a jednoduchý spôsob varenia kávy. 

  

8. Chemex

Hlavnou výhodou použitia chemexu v porovnaní s inými prekvapkávacími kávovarmi je jeho kapacita. Dokážete ním pripraviť 3 až 4 šálky naraz. V skutočnosti si môžete zakúpiť chemex s kapacitou až 1,5l, z ktorého viete pripraviť 10 šálok kávy.

Rovnako ako pri iných prekvapkávacích kávovaroch, ani s chemex-om to nebudete mať ľahké. Nestačí len nasypať kávu a zaliať ju vodou. Budete musieť do detailov ovládať správnu hrúbku mletia, teplotu vody a aj množstvo kávy. Akonáhle to budete mať zvládnuté, zamilujete sa do neho.


 

  • Čas: Po správnej predpríprave potrvá samotné prekvapkávanie asi 3 a pol minúty.
  • Požadovaný druh mletia: Stačí sa s tým pohrať a určite nájdete správnu hrúbku, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Ideálne mletie pre chemex sa nachádza niekde medzi stredným a hrubým stupňom, no bližšie k tomu strednému stupňu.
  • Výsledok: Filtre chemex majú asi o 30% hrubšie filtre v porovnaní s ostatnými prekvapkávacími kávovarmi, vďaka čomu získate bohatšiu chuť kávy. Výsledný nápoj je podobný tomu z french press-u, akurát bez usadenín.
  • Požadovaná úroveň zručností: Existuje niekoľko spôsobov nastavenia chemex-u. Najdôležitejšie je správne odhadnúť čas, kedy je káva dostatočne - nie málo ani príliš extrahovaná. Jednoznačne na to budete potrebovať nejakú tú prax.
  • Najvhodnejšie pre: Tých, ktorí milujú pohľad na kvapkajúcu kávu a ocenia skutočnosť, že jedným razom dokážete uvariť 3-4 šálky kávy.
  • Nevhodné pre: Ľudí, ktorí nepotrebujú pripraviť také množstvo kávy alebo pre tých, ktorí si chcú svoj kávovar zbaliť na cesty.

 

 

9. Hario V60

Na prvý pohľad môže vzbudzovať istú nedôveru, keďže v porovnaní s inými prekvapkávacími kávovarmi sa hario zdá byť príliš jednoduché. Nerobte však unáhlené závery. 

Hario V60 je síce jednoduchý, ale zároveň geniálny. Je malý a ľahký čo znamená, že ho môžete vziať kamkoľvek a dokážete si pomocou neho pripraviť naozaj dobrú kávu. 

Inovácia tohto malého prekvapkávadla spočíva v jeho jedinečne navrhnutom systéme prekvapkávacieho kužeľa. V dolnej časti sa nachádza veľký otvor zúžený po stranách špirálovými rebrami.

Stačí doň vložiť papierový filter, namletú kávu a je to. Rovnako ako pri väčšine metód, kde sa postupne nalieva káva existuje technika, pomocou ktorej dosiahnete dokonalý nápoj. Stačí to pár krát vyskúšať a zaručene dostanete do ruky ten správny grif.

 

 

  • Čas: Túto kávu si vychutnáte za menej ako 5 minút. Na pomiešanie a zjednotenie vody a kávy postačí 30 sekúnd a jej následné prekvapkávanie potrvá približne 3 minúty.
  • Požadovaný druh mletia: So stredne jemným mletím dosiahnete tú správnu úroveň kvality, ktorú V60 ponúka.
  • Výsledok: Výsledkom je osviežujúca šálka kávy bohatá na chuť a bez akýchkoľvek známok horkosti.
  • Požadovaná úroveň zručností: Tento proces je priam jednoduchý, no aj tu existuje priestor pre chyby. Dôležitý je spôsob, akým lejete vodu do kužeľa. Výhodou tohto postupu je úplná kontrola nad varením. Môžete si tak kávu prispôsobiť podľa chuti a zakaždým zažiť rôzne dobrodružstvo.  
  • Najvhodnejšie pre: Rána, keď si chcete vychutnať svoju obľúbenú prekvapkávanú kávu. Ocenia ho aj tí, ktorí chodia na časté výlety a kempingy. 
  • Nevhodné pre: Ľudí, ktorí sa v prekvapkávacích metódach nenašli a uprednostňujú jednoduchšie, automatické spôsoby prípravy kávy. 

 


10. Kalita Wave

Kalita Wave je tzv. “úhlavným nepriateľom” Hario V60. Rovnako ako V60, aj kalita pozostáva z jednoduchého kužeľového systému prekvapkávania. Rozdiel medzi nimi je v plochom dne filtra, ktorý na rozdiel od kužeľového v prípade V60 zabezpečuje dlhšie zadržanie, čím sa predchádza možným chybám.  

Kalita produkuje naozaj vynikajúcu a chutnú kávu, takže sa zaručene stane vašim obľúbeným kávovarom na prekvapkávanú kávu. Požadovanú konzistenciu výsledného nápoja dosiahnete správnym výberom metódy prípravy. 


 

  • Čas: Káva je hotová za necelé 4 minúty nevynímajúc 30-50 sekundové zamiešanie horúcej vody s kávou za účelom ich prepojenia.  
  • Požadovaný druh mletia: Pre kalitu odporúčame jemné mletie, konzistenciou podobné kuchynskej soli.
  • Výsledok: Káva s bohatou a čistou chuťou, ako v prípade iných káv tohto typu. 
  • Požadovaná úroveň zručností: Dizajn tohto prekvapkávadla evokuje jednoduchosť. v redukuje priestor pre chyby a patrí k tým jednoduchším systémom. Dokonalá prekvapkávaná káva od kality spočíva v pomalom, krúživom nalievaní horúcej vody.
  • Najvhodnejšie pre: Milovníkov prekvapkávanej kávy, ktorí túžia po malom a ľahkom kávovare, ktorý dokáže vždy pripraviť vynikajúcu kávu.
  • Nevhodné pre: Tých, ktorí chcú mať väčšiu kontrolu nad varením svojej kávy. V tom prípade odporúčame skúsiť Hario V60.

 


11. Vietnamský Phin

Ďalší z rady prekvapkávadiel, ktorý je určený na prípravu jednej šálky kávy. Týmto sa stáva perfektným doplnkom pre jednotlivca, ktorý ocení pomerne rýchly a jednoduchý spôsob prípravy kávy.

Na rozdiel od vyššie uvedených kávovarov, príprava kávy pomocou phin-u nevyžaduje toľko zručností ani krúživé nalievanie vody. Jednoducho kávu zalejete horúcou vodou a čakáte.

Prečo je vietnamský phin taký obľúbený? Pretože s týmto nástrojom dokážete pripraviť dokonalú ľadovú kávu.




  • Čas: Celková príprava zaberie 4-5 minút.
  • Požadovaný druh mletia: Vhodný je o čosi jemnejší stupeň mletia v porovnaní s tým na french press.
  • Výsledok: Chuť kávy je jedinečná, oveľa jednotnejšia a čistejšia v porovnaní s tou z french press-u. Absencia papierových filtrov v tomto prípade znamená, že oleje z kávových zŕn prechádzajú do výsledného nápoja.
  • Požadovaná úroveň zručností: Stačí postupovať podľa pár jednoduchých pokynov a určite to zvládnete. Vietnamský phin si nevyžaduje vašu plnú pozornosť, čím sa stáva atraktívny z pohľadu náročnosti použitia.
  • Najvhodnejšie pre: Pre ľudí túžiacich po prekvapkávanej káve, ktorú si pripravíte bez nutnosti ovládania profesionálnych techník nalievania a samozrejme pre nadšencov vietnamskej ľadovej kávy.
  • Nevhodné pre: Prípravu vo viacčlennej domácnosti alebo v kancelárii, keďže toto zariadenie je súce len na jednu šálku kávy.

 


12. BeeHouse Dripper

BeeHouse je ďalší japonský vynález, ktorý vo svete kávy získava čoraz väčšiu pozornosť. Pravdepodobne je preto, lebo sa ľahko používa, robí skvelú prekvapkávanú kávu a je príťažlivejší ako väčšina kombinovaných prekvapkávadiel. Je totiž vyrobený z keramiky a dostupný v rôznych farebných prevedeniach.

Naučiť sa s nim pracovať je jednoduchšie ako s V60 alebo kalitou. Voda sa doň nalieva pomalšie a nevadí mu ani hrubšie pomletá káva. Ak ste nováčikom vo svete prekvapkávaných káv, beehouse je skvelý nástroj, s ktorým je vhodné začať. Zaručene ním pripravíte vynikajúcu kávu.

 

 

  • Čas: Príprava kávy by nemala trvať dlhšie ako 3, nanajvýš 3 a pol minúty.
  • Požadovaný druh mletia: Ideálne je mať stredne jemné mleté zrnká kávy, konzistenciou podobné kuchynskej soli..
  • Výsledok: Ako pri väčšine prekvapkávaných káv, aj táto bude mať jasnú a čistú chuť. Keďže proces prekvapkávania je trochu pomalší, dostane sa vám do kávy viac sladkej chuti.
  • Požadovaná úroveň zručností: Našťastie, zvládnutie beehouse je omnoho jednoduchšie ako osvojenie si iných, zložitých metód prekvapkávania. Stačí len nadobudnúť trochu praxe.
  • Najvhodnejšie pre: Ľudí, ktorí uprednostňujú dobre vyzerajúci kávovar, ktorý dokonale zapadne do každej kuchyne.
  • Nevhodné pre: Vášnivých cestovateľov, ktorí potrebujú mať svoj kávovar vždy so sebou. Keďže je vyrobený z keramiky, je dobré ho mať radšej uložený v kuchyni.

 


13. Clever Dripper

Zdá sa, že je to len jeden z mnohých prekvapkávadiel. Pri detailnejšom nahliadnutí si ale všimnete, že ide o metódu prípravy kávy, ktorá má v sebe niečo z prekvapkávania a takisto z extrahovania.

To, čo odlišuje tento malý zázrak od ostatných je šikovný malý ventil, ktorý dokáže zastaviť nalievanie kávy do šálky, pokiaľ to sami nedovolíte.

Ako? Klasicky. Vložte filter, nasypte kávu, zalejte vodou a nechajte extrahovať tak dlho, alebo tak krátko, ako len chcete. Keď ste hotoví, položte clever priamo na šálku, čím sa aktivuje ventil a začne do nej vyprázdňovať tú hnedú dobrotu.

Prečo? Aby ste získali väčšiu kontrolu nad varením svojej kávy a mohli si ju prispôsobiť podľa svojho vkusu alebo nálady.




  • Čas: Dĺžka prípravy závisí od vašej nálady. Najmenej sa odporúča kávu extrahovať 3 až 4 minúty ale ak chcete, pokojne ju nechajte aj trochu dlhšie.
  • Požadovaný druh mletia: Ideálne je stredne jemné mletie ale samozrejme je to na vás, ako sa s tým “vyhráte”.
  • Výsledok: Ide o kombináciu toho najlepšieho z french press-u a prekvapkávadla. Niektorým ľuďom však tento nápoj nepripadá ničím výnimočný. 
  • Požadovaná úroveň zručností: Ak budete dodržiavať správny postup a časové odporúčania, zvládnete to ľavou zadnou.
  • Najvhodnejšie pre: Milovníkov prekvapkávaných káv, ktorí túžia vyskúšať niečo prevratné.
  • Nevhodné pre: Tých, ktorí uprednostňujú viac prepychové prekvapkávadlá, ako napríklad chemex. U týchto ľudí clever vzbudzuje lacný a umelý dojem.

 


14. Dripper za studena

Ak ste ešte nepočuli o studenej prekvapkávanej káve, tak musíte byť nováčikom vo svete kávy alebo ste sa posledných pár rokov schovávali pod skalou.

Studená prekvapkávaná káva je jednou z najobľúbenejších inovácií našej doby v spojitosti s kofeínom. Nie, nehovoríme o ľadovej káve.

Vyrába sa veľmi pomalým prekvapkávaním studenej filtrovanej vody cez čerstvo namletú kávu, ktoré si často vyžaduje aj viac ako 10 hodín. Dokážete ju pripraviť pomocou špeciálneho kávovaru na varenie za studena alebo pomocou nejakej nádoby.

Je to niečo ako horúca káva, ale studená? Nie. Vaša trpezlivosť bude odmenená silnou, intenzívnou a jedinečnou chuťou kávy s mimoriadne hladkým záverom, bez kyslosti či horkosti. Nie je potrebné ju dochucovať mliekom alebo sladidlami. V jej chuti pocítite skutočný pôvod kávových zŕn.

Obľúbenou súčasťou takejto studenej kávy je, že ostáva čerstvá až po dobu 2 týždňov. Stačí naplniť chladničku pohármi tejto kávy a jedným razom si zabezpečíte dávku kofeínu na niekoľko dní.


 

  • Čas: Príprava studenej kávy môže trvať až 10-24 hodín. Nuž, trpezlivosť ruže prináša.
  • Požadovaný druh mletia: Najlepšie je použiť hrubé mletie zŕn, konzistenciou podobné piesku.
  • Výsledok: Silný a intenzívny nápoj s lahodnou chuťou bez akejkoľvek horkosti. Najlepšie zo všetkého je jeho super hladká dochuť.
  • Požadovaná úroveň zručností: Úplne postačí zabezpečiť správne mletie, nastaviť dripper a potom si už len prísť po výsledný nápoj o pár hodín neskôr.
  • Najvhodnejšie pre: Ľudí žijúcich v teplom podnebnom pásme, keďže ide o studený nápoj. Je tiež vynikajúcou voľbou pre každého, koho unavujú štandardné kávy. Táto studená káva vám dodá veľkú dávku kofeínu bez skorého úpadku energie - udrží vás duševne ostražitého a zároveň pokojného.
  • Nevhodné pre: Tých, ktorí nemienia čakať na kávu niekoľko hodín.



15. Nitro Coffee (nitro káva)

Nitro káva bola odvodená zo studenej kávy a je najnovším výstrelkom vo svete kávy.

Ako je už z názvu jasné, ide o studenú kávu s pridaním dusíka, ktorý veľmi pekne ovplyvňuje jej chuť a textúru. Výsledok je podobný studenej káve. Je však ráznejšia, trochu sladšia a vyzerá ako pivo Guinness.

Ak ste typ, ktorý rád robí veci sám, môžete si zohnať vlastný, domáci systém a variť si nitro v garáži!


 

  • Čas: Ak sa chystáte vyrábať svoj vlastný nitro, budete najprv potrebovať studenú kávu, čo môže v závislosti od vášho systému trvať dni alebo dokonca týždne. Akonáhle budete mať kávu pripravenú a systém nastavený, zvyšok je ako nalievať pivo - jednoduché.
  • Požadovaný druh mletia: Rovnaké ako pri studenej prekvapkávanej káve
  • Výsledok: Ostrý, ľahký a krémový nápoj, ktorý vyzerá takmer ako napenené pivo. Vysoká hladina kofeínu v studenej káve v kombinácii s dusíkom, ktorý absorbuje kofeín do krvného obehu ešte rýchlejšie znamená, že zabraňuje úbytku vašej energie.
  • Požadovaná úroveň zručností: Nastavenie domáceho systému a zdokonalenie nalievania je pomerne zložité.
  • Najvhodnejšie pre: Odvážlivcov, ktorých nadchla príprava kávy za studena. Tento spôsob budú jednoducho milovať.
  • Nevhodné pre: Konzervatívnu skupinu milovníkov klasickej, horúcej kávy.

 

 

16. Cowboy Coffee (kovbojská káva)

Kovbojská káva je najstaršia známa metóda varenia kávy. Ide o dosť staromódny spôsob, no na jeho prípravu nepotrebujete veľa. Bežne sa používa v kempoch, kde sa nikto neobťažuje zbaliť akékoľvek zariadenie na uvarenie kávy. Postačí k tomu len oheň a hrniec.

Stručný postup: naplňte hrniec vodou, priveďte vodu do varu, nasypte mletú kávu, dajte preč z plameňa a nechajte ju pár minút variť. Akonáhle sa zrnká kávy usadia na dne hrnca, môžete ju pomaly a opatrne naliať do hrnčeka. 

 

 

  • Čas: Po zovretí vody budete potrebovať 4 - 5 minút, kým sa káva uvarí a niekoľko ďalších na to, aby sa usadili zrnká kávy. Že to potrvá viac ako 10 minút? Ale veď nikto predsa nepovedal, že to bude rýchle, nie?
  • Požadovaný druh mletia: Ideálne je stredné mletie, prípadne hrubšie. Čím jemnejšie bude káva namletá, tým nechutnejšie bude to, čo z nej uvaríte.
  • Výsledok: Je ovplyvnený načasovaním a hrúbkou mletia. Je to stále lepšia alternatíva ako instantná káva, avšak v kaviarňach ju nehľadajte.
  • Požadovaná úroveň zručností: Ak dokážete uvariť napríklad také vajce, tak potom zvládnete aj pripraviť túto kovbojskú kávu.
  • Najvhodnejšie pre: Ľudí, ktorým chýbajú finančné prostriedky na investovanie do akejkoľvek formy zariadenia na varenie kávy.
  • Nevhodné pre: Drvivú väčšinu ľudí závislých na rannom kofeíne. 


17. Turecká káva

Osmanská ríša vládla Turecku pôsobivo dlhú dobu od roku 1299 a silná turecká káva zohrávala významnú úlohu pri podnecovaní ich vytrvalosti. 

Varenie tureckej kávy sa zdá byť ľahké, ale rovnako ako väčšina metód varenia kávy, aj tu existuje istá zručnosť, ako to urobiť správne.

Najbežnejší spôsob prípravy tureckej kávy zahŕňa turecký hrniec, vodu a veľmi jemne namletú zrnkovú kávu.

Skúste si ju pár krát uvariť a hneď zistíte, či ste sa do nej zamilovali, alebo ju budete nenávidieť. Jej chuť je silná, s výnimočne chutnou penou navrchu.


  

  • Čas: Jeden pohár si viete pripraviť za 3-4 minúty. Je to naozaj rýchle.
  • Požadovaný druh mletia: Najjemnejšia mletie, aké sa len dá dosiahnuť - takmer prášok. Na splnenie tohto cieľa budete však potrebovať špeciálny mlynček.
  • Výsledok: Veľmi aromatický, ostrý a hustý nápoj. Ak máte radi silnú čiernu kávu, tureckú kávu si zamilujete.
  • Požadovaná úroveň zručností: Takmer žiadne, je to veľmi jednoduchý proces.
  • Najvhodnejšie pre: Milovníkov čiernej a silnej chuti kávy. Je to vynikajúci spôsob, ako sa ráno naštartovať.
  • Nevhodné pre: Pre tých, ktorí preferujú skôr prekvapkávanú alebo extrahovanú kávu, ktorá sa postará o jasnú a čistú chuť.



Čestná zmienka: zalievaná káva :)

Poznáme ju všetci, jedná sa o česko-slovenský variant kávy, pripravovaný zaliatím mletej zrnkovej kávy vriacou vodou. O jej vzniku kolujú mnohé báje a povesti, no žiadna zatiaľ nebola potvrdená. V každom prípade, s kávou pripravovanou v Turecku má spoločný len názov :)  

 

 

Na prípravu čo najlepšieho Turka je dôležité vybrať kvalitné kávové zrná, ktoré by nemali byť prepražené alebo zvetrané. Mali by byť čerstvé. 

Ideálne je namlieť kávu krátko pred prípravou. Káva (10 až 15 g) by sa mala zaliať vodou pri teplote ideálne 95 °C a nechať odstáť maximálne 3 minúty, keďže pri dlhšom lúhovaní sa uvoľňujú horké triesloviny, ktoré dráždia žalúdok. 

Takto pripravená káva by sa mala vypiť čo najrýchlejšie.