Káva mesiaca: Costa Rica

Káva mesiaca: Costa Rica

Kostarika bola doslova vybudovaná na kávovom priemysle. Káve sa tu hovorí ‘El grano de oro’, čo znamená: "Zlaté zrno"

Hneď na úvod je treba povedať, že v Kostarike sa beria káva vážne. Tak vážne, že je dokonca nezákonné pestovať zlú kávu!

Kostarika ja skutočne jedinou krajinou na svete, kde je nielen nedovolené, ale doslova nezákonné pestovať iný druh kávovníka ako coffea arabica, teda 100% arabiku, zrná najvyššej kvality.

Od roku 1989 sa uzákonil zákaz pestovania kávových zŕn nízkej kvality, vďaka čomu sa kostarickí farmári usilujú o skutočnú dokonalosť v oblasti pestovania tej najlepšej arabiky. 

Káva sa začala v Kostarike objavovať koncom 18. storočia a vďaka ideálnym podmienkam na pestovanie dosiahla v krajine primeraný úspech.

Pestovanie kávy dávalo vláde čoskoro významný ekonomický prínos a tak sa v 18. storočí rozhodla podporiť farmárov tým, že im poskytne pôdu na pestovanie kávy úplne zadarmo. Tento krok mal za následok výrazný nárast produkcie tejto úžasnej plodiny. 

Pestovaniu kávy sa darilo až tak, že v roku 1829 prekonali príjmy z exportu kostarickej kávy tabak, cukor aj kakao.

Príjmy z predaja kávy prispeli k výraznej modernizácii krajiny. Vďaka nej sa podarilo vybudovať železnicu pozdĺž atlantického pobrežia krajiny či postaviť Národné divadlo v San José.

V súčasnosti je kostarická káva považovaná za jednu z najlepších káv na svete a vyváža sa do celého sveta od Austinu až do Amsterdamu.

Malí farmári pritom zohrávajú veľmi významnú rolu, keďže predstavujú taker 90% celkovej produkcie krajiny, pričom vlastnia len niečo okolo 5 hektárov pôdy. 

Väčšina kostaričanov ma španielsky pôvod. V ich kultúre je to takisto viditeľné.

 

Najbežnejšie kostarické kávy sú veľmi jemné s miernou kyslosťou, vďaka čomu sú vhodné na popoludňajšie nakopnutie s chutným koláčikom.

Kostarika je dobre známa tým, že produkuje excelentné kávové zrno, no táto krajina si zaslúži pozornosť aj z iných uhlov pohľadu. 

Desať zaujímavostí, ktoré ste možno o Kostarike nevedeli:

1. Nicoya patrí medzi top 5 modrých zón dlhovekosti na svete. Nachádza sa na západnom pobreží Kostariky a jej obyvatelia žijú aktívnym životom aj po dožití 100. roka života.

2. V Kostarike sa nachádza až 5% svetovej biodiverzity, čím sa stáva krajinou s najväčšou biodiverzitou na svete vôbec. S počtom neuveriteľných 500 000 druhov voľne žijúcich živočíchov sú mnohé z nich klasifikované ako vzácne alebo ohrozené.

priroda kostarika

3. Pláže Kostariky sú známe z mnohých dôvodov. V neposlednom rade vďaka skutočnosti, že sú jedným z mála miest, z ktorých možno sledovať východ slnka z obzoru na karibskom pobreží a obdivovať jeho dopad na pláž na pobreží Tichého oceánu v jeden deň.

4. Kostarika nemá armádu. Už od roku 1948, kedy bola zrušená víťazstvom občianskej vojny, sa krajina hrdo pýši úplnou absenciou armády, čo je vo svete veľmi ojedinelé.

5. Viac ako 99% vyrobenej elektriny v krajine je obnoviteľných. Konkrétne Kostarika využíva päť obnoviteľných zdrojov: vodnú, veternú, geotermálnu energiu, biomasu a slnečnú energiu.

6. V Kostarike sa nachádza 5 aktívnych sopiek

7. Kostarika je považovaná za jednu z najšťastnejších krajín sveta.

8. Ostional Wildlife Refuge je miestom, ktoré chráni milióny korytnačiek, ktoré sa tam uhniezdia. Toto korytnačie útočisko bolo založené v roku 1984 s cieľom zabrániť pytliactvu korytnačích vajec a je jediným miestom na svete, kde je možné legálne zbierať korytnačie vajcia.

Sopka Arenal a okolitá príroda.

9. Chránené oblasti predstavujú až 25% pôdy krajiny. S 12 ekologickými zónami a vyše 100 národnými parkami, rezerváciami, úkrytmi a chránenými územiami je Kostarika skutočnou ukážkou všetkých krás matky prírody. Táto vyspelá krajina sa venuje ochrane a zachovaniu jej ekodiverzity, čím je na dobrej ceste stať sa prvou uhlíkovo neutrálnou krajinou na svete. 

10. Slovné spojenie Pura Vida je viac než len fráza. Predstavuje totiž životný štýl. Tento pozdrav, ktorý v preklade znamená čistý život je akýmsi stavom mysle. Pura vida reprezentuje uvoľnenú, priateľskú a prívetivú atmosféru všetkých obyvateľov tejto úžasnej krajiny.

Kávu Kostarika si môžete zakúpiť tu. Máme limitované množstvo - 50kg, tak bude len do vypredania zásob :)