Novinka: French Roast (extra tmavé praženie kávy)

Novinka: French Roast (extra tmavé praženie kávy)

V posledných rokoch sa vo svete kávy prudko zvýšila popularita kyslých a ovocných svetlo pražených káv, ktoré sú často oslavované pre svoju pestrú chuť a iné nuansy. 

Napriek tomuto trendu však stále existuje skupina nadšencov kávy, ktorí sa prikláňajú ku klasickej a nadčasovej voľbe tmavo praženej kávy. 

Jedno z najtmavších pražení sa nazýva french roast (francúzske praženie). Vďaka svojmu tmavému a bohatému profilu stelesňuje french roast tradičný zážitok z európskych kaviarní. 

V tomto článku sa budeme venovať pretrvávajúcej príťažlivosti tohto typu praženia, jeho silnej chuti a dôvodom, prečo si stále drží osobitné miesto v srdciach tých, ktorí oceňujú silnú a uspokojujúcu šálku kávy.

 

Stručná história francúzskeho praženia

Korene francúzskeho praženia siahajú do 19. storočia do Francúzska, kde si získalo popularitu medzi znalcami kávy. 

Predpokladá sa, že samotný pojem "French Roast" pochádza z európskej tradície tmavého praženia, ktorej cieľom bolo získať kávové zrná s výrazne tmavým a lesklým vzhľadom.

Tento stupeň praženia zvyčajne zahŕňa praženie kávových zŕn tesne pred dosiahnutím druhého prasknutia, čím sa získajú tmavohnedé až takmer čierne zrná.

 

Ako sa praží french roast?

Počas praženia dosiahne vnútorná teplota kávových zŕn neuveriteľných (240°C).

Keď sa káva praží "tmavšie", farba kávových zŕn stmavne a na povrchu sa objaví viac kávových olejov. 

V súlade s týmito vlastnosťami sú francúzsky pražené kávové zrná tmavohnedé a lesknú sa olejom.

Francúzsky pražené kávové zrná sú tiež na konci tzv. druhého cracku. To znamená, že sa pražia tak intenzívne, že počas praženia vydávajú dva zvuky praskania:

  • Jedno prasknutie vzniká pri uvoľňovaní pary.

  • Ďalšie praskanie vzniká pri rozpade bunkových stien a uvoľňovaní olejov na povrch zrna.

Pri väčšine pražení kávové zrná praskajú len raz.

 

Ako chutí french roast?

Káva french roast je odvážna a silná káva, ktorá ponúka výrazný chuťový zážitok. Môže sa pochváliť výraznou a dymovou chuťou, ktorá osloví tých, ktorí hľadajú bohatú a intenzívnu šálku kávy. 

Zrná sa pražia na tmavohnedú alebo takmer čiernu farbu, čo má za následok horkosladkú chuť s nízkou kyslosťou. 

Pri každom dúšku sa stretnete s tónmi horkej čokolády a karamelu, ktoré dopĺňa jemný nádych zuhoľnateného dreva. 

Táto káva má plnú chuť, ktorá pokryje vaše podnebie a zanechá uspokojivú a dlhotrvajúcu dochuť. 

Je to káva bez zbytočností, ktorá prináša odvážnu a priamu chuť bez zbytočných príkras. Jej hlboký, tmavý profil poskytuje robustný a zemitý zážitok, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí uprednostňujú silnú a jednoduchú šálku kávy s výraznou chuťou.

 

Kofeín a kyselina chlorogenová

Úroveň praženia kávových zŕn výrazne ovplyvňuje obsah kofeínu. Hoci kávové zrná, ktoré sa pražili dlhšie, sú tmavšie a majú intenzívnu chuť ako talianske praženie, majú minimálny obsah kofeínu.

To znamená, že obsah kofeínu a kyseliny chlorogénovej v káve French Roast je o niečo vyšší ako v taliansky praženej káve. Pokiaľ ide o kyslosť, francúzsky pražená káva má rovnaké pH ako ostatné stredne pražené kávy.

Dobré je, že proces tmavého praženia pomáha pri extrakcii chemickej látky potláčajúcej žalúdočnú kyselinu. Vďaka tomu je aj kyslejšia francúzska pražená káva rovnako vhodná pre žalúdok ako talianska pražená káva. 

 

Nevýhody takto praženej kávy

Nie každý má rád veľmi tmavú, dymovú chuť francúzsky praženej kávy. Existuje niekoľko špecifických vecí, na ktoré si treba dať pozor, a riešení problémov, ktoré predstavujú:

  • Francúzsky pražené zrná môžu stratiť čerstvosť rýchlejšie ako svetlejšie praženia. Vinník: oleje na francúzsky pražených zrnách sa môžu začať kaziť rýchlejšie ako zrná s olejmi, ktoré sú v nich stále uzavreté - a áno, chutí to tak zle, ako to znie.
  • Riešenie: Kúpte si len také množstvo zrnkovej kávy, ktoré dokážete spotrebovať približne za mesiac. A môžete sa pred tým chrániť aj používaním špičkovej nádoby na kávu.
  • Mnohé francúzsky pražené kávy sa vyrábajú zo zmesí, v ktorých sa často používajú horšie zrná, pretože mnohé pražiarne kávy používajú tmavosť praženia na zamaskovanie nekvalitnej chuti kávy.
  • Riešenie: Kúpte si kávu od kvalitnej pražiarne, ktorá používa tie najlepšie kávové zrná, aké dokáže nájsť, a o ktorých vie, že ich praženie zvýrazní.
  • Niektorí kávičkári si myslia, že tmavá pražená káva môže mať horkú chuť. Proces praženia karbonizuje niektoré vlákna v kávových zrnách, čo vedie k tej príchuti morského uhlia, ktorá u mnohých ľudí zvyšuje horkosť.
  • Riešenie: Mlynček na praženú kávu je o niečo hrubší, čím sa získajú sladšie chute. Môžete tiež použiť french press, ktorý zvýrazní oleje a sladšie zložky vďaka požiadavke použitia hrubo mletej kávy.

 

Ak máte radi skutočne dymovú, tmavú praženú kávu, nie je dôvod na obavy. Ak si vyberiete kvalitné zrná a starostlivo ich pripravíte, francúzske praženie vám môže poskytnúť skutočne lahodnú šálku kávy.