Limitovaná novinka: káva z Dominikánskej republiky 🇩🇴

Limitovaná novinka: káva z Dominikánskej republiky 🇩🇴

Pútavá história dominikánskej kávy sa odvíja od príbehov o objavovaní a prosperujúcom obchode. Káva, ktorú sem v 18. storočí priniesli francúzski kolonisti, sa rýchlo stala hlavnou vývoznou plodinou krajiny.

Dnes je dominikánska káva známa svojím ekologickým pestovaním a jedinečnými metódami spracovania, ako napríklad "pilón". Vďaka živej kávovej kultúre je dominikánska káva sľubom podmanivého zážitku, ktorý určite poteší vaše chuťové poháriky a rozjasní váš deň.

 

História kávy v Dominikánskej republike

História kávy v Dominikánskej republike siaha do začiatku 18. storočia, keď francúzski kolonisti priniesli do krajiny kávovníky.

Úrodná pôda a priaznivé podnebie sa ukázali ako ideálne na pestovanie, čo viedlo k rýchlemu rastu produkcie kávy. Do polovice 19. storočia sa káva stala hlavnou vývoznou plodinou, čo podporilo hospodársky rozvoj.

kava dominikanska republika

Pohľad na Santo Domingo, hlavné mesto Dominikánskej republiky

Zaujímavosťou je, že ničivá epidémia kávovej hrdze koncom 19. storočia viedla k úpadku tohto odvetvia. Produkcia kávy sa však obnovila začiatkom 20. storočia po zavedení odrôd odolných voči chorobám.

Dnes je Dominikánska republika známa produkciou vysokokvalitných kávových zŕn Arabica, najmä v regiónoch Jarabacoa a Constanza.

Milovníci kávy môžu navštíviť historické kávové plantáže v krajine, napríklad Hacienda La Esmeralda, ktorá ponúka pohľad na bohaté dedičstvo a procesy výroby kávy.

Záväzok dominikánskych pestovateľov dodržiavať trvalo udržateľné a ekologické postupy si získal uznanie na celom svete, vďaka čomu sa dominikánska káva stala vyhľadávanou pochúťkou.

Podmienky a príroda

Dominikánska republika sa môže pochváliť podmanivým kávovým podnebím a poľnohospodárskou krajinou, v ktorej sa odráža vášeň a oddanosť pestovateľov kávy.

Táto očarujúca krajina, ktorá sa nachádza v srdci Karibiku, sa teší dokonalej kombinácii teplých tropických teplôt, bohatých zrážok a sopečnej pôdy bohatej na živiny.

Tieto prírodné dary vytvárajú idylické prostredie na pestovanie kávy a podporujú rast vynikajúcich kávových zŕn Arabica.

slovenski praziari kavi

Región barahona, odkiaľ pochádza naša káva

Od majestátnych pohorí až po zvlnené kopce pokrývajú krajinu bujné kávové plantáže, ktorých smaragdovo zelené listy sú dôkazom starostlivej starostlivosti, ktorá im bola venovaná.

S každým ďalším ročným obdobím sa skúsení pestovatelia starostlivo starajú o svoje vzácne plodiny, využívajú silu slnka a ošetrujúcu náruč dažďa, aby vytvorili kávové zrná, ktoré vyžarujú jedinečnú chuť a komplexnosť.

Harmonická symfónia podnebia a poľnohospodárstva v Dominikánskej republike vytvára podmanivý obraz oddanosti a umenia, ktorého výsledkom je pozoruhodný zážitok z kávy.

 

Zaujímavosti o dominikánskej káve

Fascinujúcim a menej známym faktom o dominikánskej káve je jej jedinečný spôsob spracovania nazývaný "pilón".

Tradične sa kávové čerešne po zbere rozprestierajú na veľkých terasách, kde sa sušia na slnku. V Dominikánskej republike sa však používa tradičná metóda nazývaná "pilón".

Pri tomto procese sa kávové plody ukladajú do veľkých kôp a starostlivo sa prekrývajú banánovými listami.

Počas niekoľkých dní prechádzajú čerešne prirodzeným procesom fermentácie, ktorý zrnám dodáva výraznú chuť.

Farmári pravidelne otáčajú a premiešavajú čerešne v pilónoch, aby sa zabezpečila rovnomerná fermentácia.

Táto stará technika prispieva k bohatým, zemitým a niekedy až ovocným chuťovým profilom dominikánskej kávy, čím sa odlišuje od iných odrôd na celom svete.

cerstvo prazena kava

Ďalším menej známym faktom o dominikánskej káve je jej spojenie so svetom baseballu. V Dominikánskej republike, kde je baseball nesmierne populárny, má mnoho kávových fariem vlastné baseballové ihriská.

Pestovatelia kávy a robotníci sa počas prestávok alebo po dlhom pracovnom dni často stretávajú v priateľských zápasoch.

Toto jedinečné prepojenie kávy a baseballu poukazuje na kultúrny význam oboch odvetví v krajine. Zdôrazňuje tiež zmysel pre komunitu a kamarátstvo, ktorý preniká dominikánske kávové farmy, kde sa láska ku káve a športu prelína a vytvára živú a temperamentnú atmosféru.

Takže keď budete nabudúce popíjať šálku dominikánskej kávy, môžete si predstaviť rytmické praskanie baseballovej pálky, ktoré sa ozýva na kávových poliach a pripomína vám toto fascinujúce spojenie.

 

dominikanska republika prazena kava

Otec učí syna správnemu baseballovému postoju

V Dominikánskej republike sa nachádzajú jedny z najstarších kávovníkových plantáží v Amerike. Niektoré z týchto historických kávových plantáží fungujú už viac ako 200 rokov a zachovávajú bohaté dedičstvo produkcie kávy.

Tieto úctyhodné plantáže boli svedkami vývoja techník pestovania kávy, vzostupu a pádu priemyselných trendov a neutíchajúcej vášne generácií pestovateľov kávy.

Úrodná pôda a prírodné podmienky pestovania umožňujú poľnohospodárom pestovať kávu bez použitia syntetických hnojív a pesticídov.

Dominikánska káva je teda prevažne organická, pričom mnohí pestovatelia uprednostňujú udržateľné postupy.

Táto oddanosť ekologickému poľnohospodárstvu zachováva zdravie pôdy a prispieva k jedinečnému chuťovému profilu kávy. 

 

Chuťový profil

Dominikánska káva zaujme svojím lahodným a prístupným chuťovým profilom. Je to káva, ktorá je jemná, vyvážená a zanechá vo vás chuť na ďalšie.

Vďaka stredne silnému telu a jemnej kyslosti je ľahká na chuť, takže je príjemnou voľbou pre všetkých milovníkov kávy.

Chuť vyniká upokojujúcim a prízemným spôsobom, ponúka tóny čokolády, karamelu a orechov, ktoré dodávajú nádych bohatosti a spokojnosti.

Nechýba ani jemná tropická ovocnosť, ktorá dodáva príjemný nádych a udržuje zaujímavosť dúšok po dúšku.

Či už si ju dáte čiernu alebo s trochou mlieka, dominikánska káva sľubuje podmanivý zážitok, ktorý určite poteší vaše chuťové poháriky a rozjasní váš deň.