Objavte skryté tajomstvo Papuy-Novej Guiney: káva, ktorá predstavuje novú dimenziu chuti

Objavte skryté tajomstvo Papuy-Novej Guiney: káva, ktorá predstavuje novú dimenziu chuti

Papua-Nová Guinea (PNG), ostrovný štát ležiaci v juhozápadnej časti Tichého oceánu, sa rýchlo stáva veľmocou vo svete praženia kávy. Aj keď ešte nemôže konkurovať stáročným gigantom v tomto odvetví, dáva o sebe vedieť svojimi jedinečnými zrnami, ktoré sa vyznačujú osobitou zmesou chutí a vôní.

A pre tých, ktorí sú vždy na love za čerstvým kávovým zážitkom, ponúka spoločnosť Sigri Estate z Papuy-Novej Guiney kávu, ktorá sľubuje potešenie.


Krajina ako stvorená na kávu

Geografické prostredie PNG je rovnako rozmanité ako zrná, ktoré sa tu pestujú. Papua-Nová Guinea je krajinou kontrastov, od rušných ulíc miest až po pokojnú krásu údolia Waghi. Jadro produkcie kávy sa nachádza na vysočine v blízkosti oblastí ako Kainantu, Goroka, Mount Hagen a najmä na úrodnej pôde údolia Waghi.

Papua-Nová Guinea, nedotknutý klenot v juhozápadnej časti Tichého oceánu, kde sa darí najlepším kávovým zrnám.

V tejto oblasti poskytuje vulkanická pôda bohatá na živiny ideálne prostredie na pestovanie kávy. Rieka Waghi, ktorá sa kľukatí údolím, vyživuje nielen pôdu, ale aj komunity žijúce pri nej. Väčšina ľudí z kmeňa Jiwaka, obyvateľov tohto štedrého územia, sa začala venovať pestovaniu čaju a kávy a z týchto nápojov urobila svoje hlavné plodiny, ktoré im prinášajú zisk.


Predstavujeme Sigri Estate: Pre náročných milovníkov kávy

Nová úroda pochádzajúca z plantáže Sigri v provincii Western Highlands sa vyznačuje jemnou, sofistikovanou chuťou pripomínajúcou veľmi uznávanú ponuku Jamaica Blue Mountain.

Plantáž Sigri, ktorú v 50. rokoch 20. storočia založil známy lovec krokodílov Tom Cole, si v priebehu rokov získala medzinárodnú reputáciu. Už viac ako dve desaťročia je spoločnosť Sigri preslávená výrobou gurmánskej kávy, ktorá sa vyrovná najlepším svetovým kávam.

Jedným z jej charakteristických znakov je jej oddanosť odrode Arabica Typica, ktorej semená pochádzajú z jamajskej odrody Blue Mountain Typica.

Vďaka nadmorskej výške 5 000 metrov nad morom, v ktorej sa nachádza Sigri Estate, a starostlivým pestovateľským postupom sa získavajú jedinečné kávové zrná. Čerešne sa zbierajú ručne, čím sa zabezpečuje rovnomernosť a zrelosť, čím sa dosahuje správna rovnováha medzi cukrom a kyselinou.

papua nova guinea sigri prazena kava zrno

Známy lovec bizónov Tom Cole sa v roku 1950 presťahoval na Papuu-Novú Guineu, kde pracoval ako profesionálny strelec krokodílov. V roku 1955 dostal pôdu a založil kávovú plantáž.

Prísny niekoľkodňový proces mokrej výroby je prerušený jedinečnou celodennou technikou ponorenia do vody, ktorá dodáva káve jej osobitný chuťový profil.

Chuť? Tabakové, cícerové tóny v pozadí, ktoré sa prelínajú s vrstvenou, rafinovanou sladkosťou. Proces varenia bol tiež vyladený tak, aby sa čo najlepšie prejavilo bohaté telo kávy a zachovali sa jej hikóriové tóny a prirodzená kyslosť.


Ekologické poľnohospodárstvo a biodiverzita

Okrem výroby vynikajúcej kávy je Sigri Estate spolu s ostatnými v regióne hlboko zakorenená v udržateľných postupoch. Vďaka zameraniu na ochranu pôdy a vody, šetrnosť k vtáctvu a ekológii a stratégii "strednej hustoty tienenia", ktorá využíva dva druhy tieniacich stromov, sú farmy rajom pre biodiverzitu.

Na týchto plantážach, často rodinných, sa používajú prirodzené poľnohospodárske techniky bez použitia umelých hnojív alebo chemikálií, čo zaručuje, že káva, ktorú popíjate, je taká organická, ako len môže byť.


Na záver

Keď budete nabudúce hľadať čerstvé kávové dobrodružstvo, nechajte Papuu-Novú Guineu, aby bola vašou destináciou. A ak túžite zažiť zmes, ktorá predstavuje kávu z Papuy-Novej Guiney v jej najlepšej podobe, siahnite po šálke kávy Sigri Estate. Papua-Nová Guinea si naďalej razí cestu v oblasti špeciálnej kávy a pozýva svet, aby sa zúčastnil na jej bohatej, aromatickej ceste, šálku po šálke.