15 chýb, ktorých sa dopúšťame pri varení kávy

15 chýb, ktorých sa dopúšťame pri varení kávy

Príprava horúcej, lahodnej kávy je pre mnohých ľudí každodenným obradom. 

Nanešťastie existuje zopár chýb, ktorých sa pri jej príprave nevedomky dopúšťame. Tieto maličkosti vedia výrazným spôsobom ovplyvniť výslednú chuť a kvalitu uvarenej šálky. 

Chceme, aby ste sa týmto chybám vyhli a preto sme pre Vás pripravili tento zoznam:

 

1. Zrná nie sú čerstvé

Uvariť kávu zo zvetraných, odstatých zŕn je tá najjednoduchšia cesta k horkej šálke veľkého sklamania. 

Zložky, vďaka ktorým má káva tú najlepšiu chuť totiž postupom času vyprchajú, preto nie je vhodné kávu skladovať dlhé mesiace.  

cerstva kava

Pri kúpe kávy preto skontrolujte dátum, kedy bola upražená a snažte sa ju skonzumovať čo najrýchlejšie. Takisto zvážte množstvo a objem zakúpenej kávy, ktorú dokážete spotrebovať v krátkom čase. 

Takýto prístup je uplatniteľný aj pri samotnom pití kávy. Snažte sa ju vychutnať ešte za horúca. V opačnom prípade vychladne a stále prebiehajúce chemické reakcie sa postarajú o slabú a horkú chuť, ktorá obratom zničí všetky predstavy o výbornej káve. 

 

2. Káva je nízkej kvality

Ako hovorí jedno staré príslovie - „dostaneš len to, za čo si zaplatíš“. Kúpa lacnej kávy síce poteší vašu peňaženku, no rozhodne nepoteší vaše chuťové poháriky. Veď uznajte sami, ide o naozaj výhodnú kúpu, ak sa po každom dúšku musíte kyslo zatváriť? 

Urobte láskavosť sebe aj svojim chuťovým pohárikom. Kupujte kvalitné kávové zrná a ulahodíte tým nielen vašej chuti, ale aj peňaženke.

 

3. Nesprávne dávkovanie

Predstavte si následnú situáciu - je šesť hodín ráno, poriadne ste ani nerozlepili oči a jediné čo chcete, je pospať si ešte aspoň hodinku naviac. Musíte sa však naštartovať čo najskôr a preto sypete do pohára pár náhodných kopčekov kávy, zalejete vodou a čakáte. To, čo z toho vzniklo sa dá sotva vypiť, ale aspoň ste telu dodali potrebnú dávku kofeínu.  

Ráno je každá minúta dobrá a preto presné dávkovanie kávy sa môže zdať prehnané. Pre tých, ktorí túžia po veľkolepej šálke kávy radíme investovať pár eur do kuchynskej váhy. 

spravne davkovanie kavy

Tak si budete vedieť odmerať presné množstvo kávových zŕn a vody potrebnej na prípravu obľúbeného kávového nápoja.

 

4. Neoptimálny spôsob prípravy

Ak túžite po jedinečnej chuti, je na čase vyskúšať rôzne spôsoby prípravy kávy. Nebojte sa objaviť výrazne odlišné úrovne kvality, chuti a arómy. 

Existuje mnoho rôznych spôsobov prípravy kávy, ktoré odhaľujú niektoré z jej najunikátnejších chutí. Takisto platí "koľko ľudí, toľko chutí." Niekto sa nájde v prekvapkávanej káve, iní majú radi talianske espresso alebo ristretto. 

Určite sa oplatí skúšať. Kľudne to môže byť nakoniec aj tradičný československý turek. Ako hovorí ďalšie ľudové príslovie "proti gustu žiaden dišputát."

 

5. Kupujeme vopred pomletú kávu

Rovnako ako pri pražení, aj počas mletia kávových zŕn dochádza k uvoľňovaniu rôznych plynov a olejov, vďaka ktorým má káva skvelú chuť.

Vopred namletá káva sa zdá byť síce praktická, no v skutočnosti je to úplne naopak. Pomletá káva veľmi rýchlo stráca všetky skvelé prísady, vďaka ktorým vám chutí. Čas, ktorý strávi uskladnená niekde na polici sa následne podpíše na zmene k horšiemu.

Odporúčame vám zakúpiť si mlynček na kávu a čerstvo pražené kávové zrná. Tie si potom možete podľa potreby pomlieť v pohodlí domova. Vaše chuťové poháriky sa vám určite poďakujú.

 

6. Nesprávna teplota vody

Správna teplota vody je nevyhnutná pre to, aby ste si dokázali vychutnať kvalitne uvarenú šálku kávy. 

Ideálna teplota vody sa nachádza niekde medzi 90,6°C a 96.1°C. V tomto teplotnom rozmedzí dochádza k správnemu uvoľňovaniu všetkých potrebných kávových zložiek. 

teplota kavy

Najlepší výsledok dosiahnete použitím kuchynského teplomera.

 

7. Nesprávne pomleté zrná

Kávu treba pomlieť adekvátne jej spôsobu prípravy. V opačnom prípade dôjde k horšiemu uvoľňovaniu jednotlivých zložiek, ktoré zaručujú jej výslednú chuť, farbu aj arómu. 

Stačí, ak investujete pár eur naviac do kvalitnejšieho mlynčeka a okamžite spoznáte rozdiel.

 

8. Nevhodné skladovanie kávy

Len máloktoré kávové vrecká sú určené na dlhodobé skladovanie. Vzduch a vlhkosť sú úhlavnými nepriateľmi zrnkovej kávy. Radíme vám preto držať kávu čo najďalej od týchto vonkajších vplyvov.

Snažte sa kávu skladovať vo vysokokvalitnom vzduchotesnom kanistri na chladnom a suchom mieste, kde nebude vystavovaná vzduchu, svetlu a vysokým teplotám. Takto uskladnená káva zaručí tie najlepšie výsledky.

 

9. Nepravidelná údržba / čistenie kávovaru

Dôležitá je takisto pravidelná údržba, čistenie kávovaru a všetkého vybavenia, ktoré k príprave kávy patrí.

udrzba kavovaru

Nezáleží na tom, či máte doma špičkový espresso kávovar alebo používate rýchlovarnú kanvicu. Nepravidelné čistenie vedie k vzniku špiny, podivných zápachov, baktérií a iných kontaminantov, ktoré dokážu znehodnotiť aj tie najkvalitnejšie kávové zrná. 

Dávajte si pozor na prípadné zmeny výkonu jednotlivých zariadení. Ak si všimnete zhoršenú kvalitu pripravenej kávy, je na čase spozornieť, prípadne vymeniť kávovar za nový. 

 

10. Nesprávny typ šálky

Tento nedostatok môže byť otázkou osobnej preferencie. Na type a veľkosti šálky, z ktorej pijete naozaj záleží. 

V prvom rade zabudnite na plastový pohár. Nielenže mení chuť kávy ale tiež obsahuje bisphenol A (BPA), ktorý sa postupne uvoľňuje do kávy. BPA sa používa v mnohých plastových výrobkoch. V súčasnosti sa skúma jeho potenciálny negatívny vplyv na zdravie.

Kávu je vhodné podávať výlučne do vysokokvalitného skla alebo keramiky navrhnutej špeciálne pre horúce nápoje. Ak ste na cestách, použite tzv. keepcup alebo pohár z nehrdzavejúcej ocele. Nielenže zachováva chuť kávy, ale aj teplotu. 

 

11. Nevhodné ochucovadlá a sladidlá 

Ďalšou z častých chýb je nesprávny výber dochucovadiel kávy - ak už sú teda také nevyhnutné. Najhoršie, čo môžete urobiť, je pridať do vysokokvalitnej kávy lacnú smotanu. 

Kaviarne u nás majú vo zvyku podávať ku káve trvanlivú (UHT) smotanu z kelímku, prípadne kondenzovanú smotanu dovezenú z Nemecka. Jedna chutí ako voda so sušeným mliekom no a druhá ako zahustená voda so sušeným mliekom.  

Čerstvá smotana má minimálne 18% tuku. Šľahačka až 30%. Supermarketové tzv. "smotany do kávy" sú mnohokrát len zahustené UHT mlieko s pridaným rastlinným tukom.

Skvelá šálka kávy môže byť ochutená len tou správnou čerstvou domácou smotanou alebo mliekom, prípadne cukrom. 

Možností je samozrejme viac. V niektorých krajinách pijú kávu s korením ako kardamom alebo šafrán. Niektoré typy kávových nápojov sa môžu ochutiť aj škoricou, šľahačkou, zmrzlinou, likérom a podobne. Vo Švédsku dokonca pijú kávu s vajíčkom :)

 

12. Priveľa vody

Kávy s väčším objemom sú síce praktické, netreba si ich ale mýliť s dodržiavaním pitného režimu. Ak hľadáte výnimočnú chuť, zbavte sa tohto zvyku. Čím viac vody máte v pohári, tým ťažšie je získať výraznú chuť a arómu.

 

13. Nekvalitná voda

Nezáleží na tom, či je voda mäkšia alebo tvrdšia. Obe z nich majú potenciál zmeniť chuť a vôňu kávy – spravidla k horšiemu.

Skvelým spôsobom, ako sa vyhnúť minerálom či iným zložkám vody v káve je použiť prefiltrovanú vodu. 

 

14. Nevymieňame filter

Či už používate kovový alebo papierový filter, musí byť vždy čistý, alebo nový. Táto zdanlivo zanedbateľná chyba dokáže úplne zmeniť chuť výsledného nápoja.

V prípade, že používate papierové filtre, po každom použití ich vyberte a vyhoďte do koša. Ak máte filter, ktorý možno opakovane používať, po každom varení ho dôkladne prepláchnite. 

Ani ten vám však neposlúži večne. Odporúčame ho vymeniť za nový, akonáhle spozorujete pokles kvality uvarenej kávy.  

  

15. Nevieme čo máme radi

Rozvíjanie vlastných chutí si vyžaduje istý čas. Dôležité je, aby každý pokus a dobrodružstvo, ktoré zažijete, vám pomohlo bližšie spoznať vašu preferenciu v káve. 

Objavovanie rôznych chutí a metód príprav kávy je kľúčom k získaniu všetkých potrebných informácií. Neistota v tom čo máte radi však dokáže negatívne vplývať na výslednú voľbu kávy alebo spôsobu prípravy.

 

Nevzdávať sa!

Nikto nie je neomylný. Chyby, ktorých sa dopustíme nám pomáhajú lepšie pochopiť a oceniť veci, ktoré máme radi.

Veľa šťastia!