Írska káva - ako kávový koktail

Írska káva - ako kávový koktail

Írska káva je obľubený nápoj hlavne v chladnejších dňoch, kedy príjemne zahreje a zároveň človeka nakopne. Dokonalé spojenie teplej kávy, írskej whiskey a príjemne chladnej smotany na vrchu vám zaručene zlepší deň. 

 

Príbeh Írskej kávy

V roku 1943 v jednu búrlivu noc, let s názvom Pan Am smerujúci do New Yorku bol vďaka nepriaznivému počasiu nútený vrátiť sa. Keď sa vrátili do terminálu Foynes všetci cestujúci boli unavení a premrznutí. 

Práve v prístave Foynes neďaleko Limericku, leteckej základni pre transatlantické lety a základni pre lietajúce lode, sa nachádzala reštaurácia, kde pracoval špičkový šúfkuchár a barman menom Joe Sheridan.  

Vyčerpaní cestujúci boli privedení práve do tejto reštaurácie, s potrebou zahriať Yankovcov. 

 

Joe Sheridan bol veľmi empatický voči cestujúcim a chcel im vytvoriť niečo špeciálne, čo by ich naozaj rozveselilo a poriadne zohrialo. Práve v ten moment prišiel s jasným nápadom pridať do kávy pre cestujúcich dobrú írsku whiskey, trocha cukru a smotany navyše pre americké podnebie. 

Prirodzene, si tento nápoj našiel hneď sympatie u cestujúcich. 

Jeden z nich prišiel za Joem a pýta sa:

Čo je to, brazílska káva? Nie, to je Írska káva!

…A takto sa zrodila Írska káva 

 

Ako sa stal tento kávovy koktail známy po celom svete?

V roku 1952 predstavil Írsku kávu v USA cestovateľ a spisovateľ Stanon Delaplane, ktorý sa ako väčšina zamilovala do tohto nápoja v prvom momente. 

Práve Stanon priniesol túto myšlineku barmanovi v hoteli Buean Vista v San Franciscu. 

Írska káva sa v San Franciscu stála skutočne senzáciou vďaka Stanonovi Delaplane. 

Vďaka silnému marketingu spoločnosti Buena Vista a reklame, ktorú spustili v päťdesiatych rokoch minulého storočia, si nápoj získal obľubu. 

Dodnes v hoteli Buena Vista servírujú okolo 2 000 írskych káv denne. 

 

Aká je teda Írska káva?

Krémova, lahodná, jemná a dobrá! 

O írskej káve nájdeme veľa príbehov a veľa špekulácií odkiaľ naozaj pochádza a kto ju prvý vymyslel. 

Dôležité však je, že írska káva chutí skvele a koniec koncov nezáleží na príbehu! Stačí si ju vychutnávať!  

 

Pripravte si Írsku kávu s našim jednoduchým receptom

Budeme potrebovať: 

  1. 150 ml kávy (vhodná je filtrovaná, nie espresso. Stačí ju pretlačiť napríklad cez Aeoro press)
  2. 15 ml hnedého cukrového sirupu
  3. 30 ml írskej whiskey (Jameson, Tullamore dew). 
  4. 50 ml smotany na šlahanie 

Postup prípravy: 

Najprv si naplníte pohár na írsku kávu (môžeme použíť aj iný pohár z hrubšieho skla) horúcou vodou, aby ste pohár predhriali. 

Medzitým si pripravíte množstvo kávy, ktoré potrebujete na váš koktail. Z pohára vylejete horúcu vodu a pridáte cukrový sirup, teplú kávu a samozrejme írsku whiskey. Lyžicou jemne premiešate, aby sa všetky tieto tri komponenty pekne spojili. 

Smotanu vylejete do šejkra a pridáte doň kocku ľadu a jemne vyšejkujete, aby smotana získala vhodnú štruktúru. (Ak doma šejker nemáte, zvládnete to aj za pomoci metličky).  

Na záver si zoberiete čajovú lyžičku, ktorú držíte tesne nad hladinou kávy a na oblúkovu zadnú stranu lyžičky pomaly nalievate smotanu tak, aby vám vznikli dve oddelené vrsty - kávy a smotany. Pre ešte dokonalejší výsledok si na vrch smotany môžete zľahka nastrúhať trocha muškatového oriešku! 

Práve spojenie studenej smotany a horúcej kávy doplnenej o skvelú írsku whiskey, vám spríjemný náladu vždy po náročnejšom dni!  

Odporúčame piť írsku kávu cez penu a vždy tak, aby ste cítili spojenie všetkých troch vrstiev! 

Na zdravie!