Cappuccino alebo latte: aký je medzi nimi rozdiel?

Cappuccino alebo latte: aký je medzi nimi rozdiel?

Koľko nápojov dokážete pripraviť z napareného mlieka, peny a espressa? Viac ako by ste si mohli myslieť. Sú nimi napríklad flat white, americano, macchiato, cappuccino, latte a mnohé iné. 

V tomto blogu porovnáme dve, takmer identické z nich – cappuccino a latte.

Zatiaľ čo každý expert na kávu už by krútil hlavou nad týmto názorom, bežný človek nevie celkom rozlíšiť tieto dva kávové nápoje. Medzi tými, ktorí tieto rozdiely vnímajú, existuje jasné rozdelenie na tých, ktorí striktne uznávajú cappuccino a naopak tých, ktorí preferujú skôr latte.

Aby sme vám pomohli rozhodnúť sa, ku ktorej polovici sa pridáte, pripravili sme si pre vás porovnanie týchto nápojov. Veríme, že po jeho prečítaní si budete istí v tom, čo si najbližšie v kaviarni objednáte. 

 

Ingrediencie sú tie isté

Áno, na prípravu týchto dvoch talianskych nápojov potrebujete espresso, naparené mlieko a mliečnu penu. Mali by ste však vedieť o istých rozdieloch, ktoré robia tieto dva nápoje navzájom odlišné.

 


Môžete si tieto mliečne kávy pripraviť kľudne aj doma. Budete pritom potrebovať espresso kávovar alebo trochu vynaliezavosti.  Oba tieto nápoje sú univerzálne a perfektne ladia s rôznymi príchuťami. 

 

Základy cappuccina

Tento nápoj, ako sme už spomenuli, má pôvod v Taliansku. Cappuccino v podobe, akej ho poznáme dnes, bolo vyvinuté za čias svetových vojen.

Do Európy a Ameriky dorazilo až okolo roku 1980. V súčasnosti ide o nápoj zameraný na štruktúru a zvyčajne sa podáva v malých, 180 ml pohároch alebo keramických šálkach.

Táto štruktúra je jeho určujúcim prvkom. Kvalitné cappuccino je rozdelené na rovnomerné tretiny. Jednu tretina tvorí espresso, druhú tretinu naparené mlieko a tretiu tretinu mliečna pena. Mnohokrát sa cappuccino považuje za test zručnosti a šikovnosti baristov.

Ak má cappuccino naozaj stáť za to, musí mať nízku úroveň kyslosti a vyvolať príjemne bohatý, vzdušný pocit pri jeho pití. 

 

Základy Latte

Hoci sa anglický termín začal používať až v roku 1867, rôzne obdoby tohto nápoja boli základom raňajok po celé stáročia. Pochádza totiž z talianskej frázy odkazujúca na mliečnu kávu.

Výrazný vývoj latte bol zaznamenaný v minulom storočí, kedy sa začal objavovať aj v kaviarňach. Latte sa v porovnaní s cappuccinom podáva do väčších, približne 240 ml šálok.

Na dosiahnutie krémovejšej, zamatovej textúry použite na prípravu latte dvojité espresso a 150-180 ml napareného mlieka. Táto zmes zaberie asi 5/6 šálky, ktorú doplní tenká vrstva mliečnej peny navrchu.

Zatiaľ čo definujúcim prvkom cappuccina je jeho krásna štruktúra, latte je nápoj, ktoré povyšuje schopnosti baristu na úroveň latte art. Takže, ak si chcete urobiť v kaviarni pár záberov, rozhodne si objednajte latte.

 

Pomer mlieka a espressa

Ako ste si už mohli všimnúť, hlavným rozdielom medzi týmito na pohľad rovnakými nápojmi je rozdielny pomer jednotlivých ingrediencií. Úlohou baristu je dosiahnuť dokonalú rovnováhu mlieka, peny a espressa.

Na prípravu týchto kávových nápojov sa zvykne používať jedno, v Amerike aj dvojité espresso, keďže tam pijú zo šálok väčších objemov. Latte obsahuje väčšie množstvo napareného mlieka, ktoré sa zmieša s espressom. Cappuccino má naopak viac mliečnej peny a menej mlieka. Mlieko v ňom nie je zmiešané s espressom, vďaka čomu sú jednotlivé vrstvy oddelené.

Z tohto dôvodu si cappuccino zachováva výrazne silnejšiu chuť espressa. Vďaka definovaným vrstvám a jemnejšej pene je cappuccino krehkým kávovým nápojom.

Na druhej strane je latte vďaka hustejšej pene a väčšej dávke mlieka omnoho krémovejšie. Chuť samotného espressa je vo všeobecnosti jemnejšia.

 

 

Faktor zvaný barista

Aby ste skutočne porozumeli rozdielu medzi týmito dvoma nápojmi, musí barista, alebo vy vedieť, čo robiť. Bohužiaľ, v mnohých veľkokapacitných kaviarňach môže byť príprava týchto nápojov veľmi nekonzistentná, čo ešte viac sťažuje ich vzájomné rozlíšenie.

Jedným z problémov, ktorý sa môže objaviť je ten, že mlieko je rovnako napenené pre oba tieto nápoje. V ideálnom prípade je pena na cappuccino ľahšia, vzdušnejšia a na latte naopak hustejšia, krémovejšia. Ak máte pocit, že ste nedostali tú správnu vzdušnú textúru, skúste požiadať baristu, aby urobil cappuccino viac „suchým“.

 

Nastal čas na praktickú ukážku

Obe tieto kávy patria ku klasickým a chutným nápojom. Vyskúšajte si ich doma pripraviť a objavte, ktorá textúra v kombinácii so silou espressa je pre vás tá pravá. 

Veľa šťastia!