Limitovaná novinka: Jamaica Blue Mountain

Limitovaná novinka: Jamaica Blue Mountain

Káva Jamaica Blue Mountain má svoj pôvod v rozhodnutí francúzskeho kráľa z 18. storočia. V roku 1723 poslal kráľ Ľudovít XV. tri kávovníky do francúzskej kolónie Martinik - ďalšieho bujného a úrodného ostrova vzdialeného 1 900 km juhozápadne od Jamajky. 

O päť rokov neskôr, v roku 1728, dostal sir Nicholas Lawes, guvernér Jamajky, od guvernéra Martiniku dar v podobe jednej kávovníkovej rastliny. 

Z tejto jedinej kávovníkovej rastliny Arabica sa svetu predstavila vynikajúca káva. Táto jediná rastlina sa začala pestovať a vznikla plantáž. O deväť rokov sa začala vyvážať prvá káva a zrodil sa jamajský kávový priemysel.

Modré hory, ktoré sa nachádzajú severne od Kingstonu na východnej strane ostrova, sa týčia do výšky 2 350 metrov.

Káva prosperuje v úrodnej sopečnej pôde, vďaka pravidelným zrážkam a predovšetkým pod hmlistou oblačnosťou ostrova, ktorá ju chráni pred páliacim slnkom. 

Všetky tieto faktory spolu vytvárajú kávu s výnimočnou sladkosťou a vôňou, bohatou chuťou a plným telom s miernou kyslosťou.

Aby sa káva mohla nazývať Jamaica Blue Mountain, musí sa pestovať v nadmorskej výške do 1 800 metrov v okresoch Portland, St Andrew, St Mary a St Thomas; jej rozloha je približne 6 000 hektárov, čo je veľkosť veľkostatku v jednej z krajín, kde sa káva pestuje vo veľkom.

Výsledkom je káva, ktorú mnohí považujú za najlepšiu kávu na svete, takzvané "šampanské kávy". Podobne ako francúzske "Appellation D'Origine Contrôlée Champagne", ktoré prísne kontroluje, kde sa môže pestovať pravé šampanské hrozno, aj oblasť, kde sa pestuje káva Jamaica Blue Mountain, je prísne kontrolovaná.

jamajka blue mountain kava coffee jamaica

Oblasť je skutočne relatívne malá a ročná produkcia, ktorá sa môže vyvážať a ktorá sa pohybuje medzi 400 a 1 000 tonami, je podľa svetových noriem nepatrná, čo zodpovedá 0,1 % kolumbijskej produkcie alebo, inak povedané, zodpovedá 3 hodinám kolumbijskej produkcie!

Jej vzácnosť a exkluzivitu podčiarkuje skutočnosť, že Jamaica Blue Mountain je prakticky jedinou kávou na svete, ktorá sa balí do ikonických drevených sudov namiesto vriec.

Ak sa vrátime k histórii kávy, Jamajka sa v rokoch 1800 až 1840 stala lídrom v oblasti kávy a najväčším producentom na svete, pričom jej produkcia dosahovala 70 000 ton ročne. 

V roku 1838 bolo zrušené otroctvo a mnohé kávové plantáže boli zatvorené, aby sa uvoľnilo miesto pre novo oslobodených otrokov, ktorí začali pestovať plodiny na vlastnú spotrebu. 

V 90. rokoch 19. storočia vládol v jamajskom kávovom priemysle chaos a vláda prijala právne predpisy, aby zabezpečila "výučbu v umení pestovania a liečenia vyslaním kompetentných inštruktorov".

Kontrola kvality bola problémom počas nasledujúcich päťdesiatich rokov, s určitým zlepšením na začiatku štyridsiatych rokov, a potom došlo k dvom udalostiam. 

Prvou bolo v roku 1944 rozhodnutie jamajskej vlády zriadiť centrálnu klíringovú prevádzku, kde sa musela spracovať všetka káva určená na vývoz. 

Druhou udalosťou bolo vytvorenie Jamajskej rady pre kávový priemysel (JCIB) v roku 1950, ktorá bola oprávnená zlepšovať, kontrolovať a udržiavať kvalitu a dobré meno jamajskej kávy.

Rovnako ako vždy musí každý barel kávy prejsť kontrolou kvality JACRA, kde sa zelená káva pred vývozom prísne kontroluje. 

To môže trvať dlho a spôsobiť oneskorenie, ale kvalita je prvoradá a prísne kontrolovaná, čím sa zabezpečí, že všetka káva Jamaica Blue Mountain opúšťajúca Jamajku je tej najvyššej kvality. 

Okrem toho JACRA stanovuje prísne normy pre pestovanie, zber, spracovanie a predaj kávy, čím zabezpečuje, že konečným výsledkom je vždy vynikajúca káva.

jamaica blue mountain zrno

Káva Jamaica Blue Mountain je celosvetovo chránenou certifikačnou značkou, čo znamená, že takto môže byť označená len káva certifikovaná organizáciou JACRA. Pochádza zo zákonom uznanej pestovateľskej oblasti v oblasti Blue Mountain na Jamajke.

Za túto skvelú kávu je zodpovedná jedinečná poloha a mikroklíma. Oblasť, kde sa káva Blue Mountain pestuje, sa nachádza vysoko v horách. 

Hory sú z 85 % zalesnené, čo poskytuje tieň, v ktorom sa káva pestuje. Nadmorská výška, lesný porast a podnebie vytvárajú podmienky na pestovanie najlepšej kávy na svete.

Všetky tieto faktory spolu vytvárajú veľmi bohatú, jemnú šálku kávy, ktorá je výnimočne vyvážená a má všeobecne nízku kyslosť.

A čo je ešte dôležitejšie, každé kávové zrno vypestované v jamajských Modrých horách sa zbiera ručne. Používanie strojov v tejto nadmorskej výške spôsobuje veľa logistických problémov, ale to nie je jediný dôvod. 

Každé zrnko sa zbiera ručne, aby sa zabezpečila jeho kvalita. Každá z nich sa kontroluje, aby sa zabezpečilo, že spĺňa normy pôvodu.

Pravá jamajská káva Blue Mountain môže byť jednou z najdrahších káv na svete, pretože je vzácna. Chladné horské teploty, sopečná pôda a výdatné dažde dodávajú káve Jamajka Blue Mountain jej výraznú chuť.