Nový Victory Blend: Čo je to kávový blend?

Nový Victory Blend: Čo je to kávový blend?

Ľudstvo sa venuje blendovaniu a mixovaniu rôznych nápojov už od nepamäti. Či už je to čaj, káva, whiskey alebo aj menej známe víno. Málokto vie, že väčšina vín, ktoré pijeme sú vlastne blendy. Takisto aj svetoznáme značky whiskey ako napríklad Johnny Walker alebo Ballantines (a iné) sú zmesou viacerých druhov. 

Blendy sú populárne a vždy boli. Prinášajú nám nové zážitky, chute a samozrejme, ani káva nie je výnimkou.

Cieľom blendovania a mixovania kávových zŕn rôznych pôvodov je pre pražiarne kľúčový moment ich odlíšenia sa od konkurencie. Výhodou je vytvorenie jedinečnej a konzistentnej chuti, ktorá danú pražiareň charakterizuje. 

Blendovaním je možné vytvoriť dynamickejší a komplexnejší chuťový profil, ktorý káva jedného pôvodu ponúknuť nedokáže. Kávové blendy chutia jednoducho lepšie, keďže jednotlivé zrná v ňom zastúpené zdôrazňujú tie najlepšie tóny, ktorými disponujú. 

Na jednu zmes sa odporúča použiť nie viac ako 5 rôznych káv, ktorých zastúpenie by malo byť minimálne 8%. Umenie blendovania sa dá pripísať melódii, ktorá má obsahovať rôzne tóny, musí byť harmonická a vyvážená. 

Finálny produkt má byť chuťovo správne vybalancovaný a spravidla sa pri blendovaní odporúča dodržiavať nasledovný postup:

  • Sladký základ. Tvorí ho hlavná zložka, ktorá bude v kávovom blende dominovať. Popisuje Maillardovu reakciu, ku ktorej dochádza počas praženia kávy. Vtedy zrná začínajú hnednúť a získavajú orieškovo-karamelovú vôňu. Vo väčšine prípadov ide o kávové zrná z Brazílie, Mexika či Peru.
  • Zlatý stred. Ide o moment medzi prvý dúškom a prehĺtnutím. Vybraná káva má svojou chuťou dopĺňať dominantnú kávu. Na jeho zvýraznenie sa zvykne používať káva z Kolumbie, Guatemaly či Burundi.
  • Výrazné tóny. O tie sa postarajú kávové zrná pražené na svetlejší stupeň. V tomto smere máme na mysli zastúpenie kyslejších citrusových a kvetinových tónov, ktoré možno nájsť v zrnách z Kene, Etiópie či krajín blízkeho východu.

 

Pri blendovaní je potrebné si uvedomiť, že každá káva má odlišnú arómu, odlišnú rovnováhu sladkosti a horkosti a odlišné telo. Kombináciou jednotlivých kávových zŕn dochádza k spojeniu ich vlastností, vyrovnávaniu a optimalizácii chutí. 

U nás v pražiarni Victory ponúkame dva špecifické blendy. Sezónny blend tvorený arabikou a robustou a Victory blend, v ktorom sme zmiešali tri rôzne druhy arabík a vytvorili tak absolútne unikátnu chuť, ktorú nenájdete nikde inde.