Predstavujeme vám kávu z Peru

Predstavujeme vám kávu z Peru

Väčšina ľudí sa nechá zlákať dobre známymi odrodami ako sú napríklad Kolumbia alebo Brazília. Menej ľudí ale vie, že ich susedná krajina opradená legendami a posypaná nádhernými pyramídami bájnej Inkskej ríše produkuje vynikajúcu kávu, ktorá sa nemá za čo hanbiť. Hovoríme o skvoste zvanom - Peru.

Keď v polovici 17. storočia dorazila káva do Južnej Ameriky, Peru bola jednou z prvých krajín, ktorá sa ňou mohla pochváliť. Jej pestovanie na západnom pobreží bolo spočiatku určené výlučne na domácu spotrebu.

peru kava prazena

Pohľad na mesto Inkov

Peru ročne vypestuje viac ako 3,2 miliardy 60kg vriec kávy a tak sa hneď po Mexiku radí medzi 2. najväčšieho vývozcu fair trade (spravodlivý obchod) kávy, pričom tento systém sa v Peru začal praktizovať len okolo roku 2003. Táto skutočnosť je pre Peru veľmi dôležitá, keďže väčšina kávy sa tu pestuje na farmách o rozlohe najviac 3 hektárov.

Jedným z najväčších kooperácií takýchto malých poľnohospodárskych združení v počte viac ako 80 sa nazýva CENFROCAFE. Keď v roku 1999 začínala, tvorilo ju približne 220 drobných poľnohospodárov v miestnych komunitách. V súčasnosti má viac ako 2 000 poľnohospodárov, ktorí spoločne pestujú kávu v oblasti Cajamarca.

kava juzna amerika, peru

Farmárka v oblasti Cajamarca.

Vďaka nedostatočne rozvinutej infraštruktúre v krajine sa väčšina fariem nachádza v oblastiach s obmedzeným prístupom k cestám či vode. Z tohto dôvodu je až 92% vypestovanej kávy z CENFROCAFE úplne ekologická s certifikáciou fair trade.

Dnes sú už našťastie mnohí miestni poľnohospodári finančne dotovaní peruánskou vládou či súkromnými osobami. Vďaka nim je možné naďalej rozvíjať infraštruktúru pre kávový priemysel, výsledkom čoho je dnes táto krajina jedným z popredných pestovateľov a vývozcov kávy na svete. Najvýznamnejším spotrebiteľom peruánskej kávy sú Spojené štáty.

Táto organická káva je vysoko cenená aj vďaka jej arabskej genetike a pochádza z oblasti Chanchamayo v severnej vysočine. Rastie vo vysokých nadmorských výškach - najmenej 1 200 m n. m., no vo všeobecnosti platí, čím vyššie, tým je lepšia. Klimatické podmienky vo vysokých nadmorských výškach totiž vyvolávajú v zrnách väčšiu produkciu cukrov a výživných látok.

Zber sa tu koná od marca do septembra. Farmári ich zbierajú a triedia prevažne ručne a následne spracúvajú zvyčajne mokrou metódou. 

Je to vynikajúca, bohatá káva s nádychom pikantnej kyseliny. Má jemnú kyslosť s tónmi lieskových orechov a pomarančovej kôry. Jej chuť je živá, hladká a aj napriek plnému telu pri každom dúšku osviežujúca.

Peruánska „Poop Coffee“

Táto káva je tá najekologickejšia káva na svete. Iba dve najobľúbenejšie zvieratá produkujú tieto „ingrediencie“. Nazývajú sa nosáľ (uchunari) a cibetka palmová (kopi luwak). Táto luxusná káva však nie je pre každého. Za 0,5kg kávy od nosáľa zaplatíte približne 70€ a za cibetkovú kávu aj 400€ za 1kg.

uchunari kava z peru

Uchunari

Čím sú tieto kávy také výnimočné? Mnohí veria, že káva prechádzajúca tráviacim traktom zvieraťa je menej horká a obohatená o chuť zvieraťa. Môže ísť o príchuť ovocia, citrusov, zemitých orechových tónov či vplyv vegetácie. 

Ako to funguje? 

Farmári kŕmia tieto zvieratá zelenými kávovými semenami, pričom tie, ktoré nestrávia zbierajú z ich výkalov, opláchnu a upražia ich :)