0
0.00  0 položiek

Žiadne produkty v košíku.

Koľko kofeínu sa skrýva v káve?

Či už ide o kávu, čaj alebo nejaký iný nápoj, svet fičí na kofeíne. Aj napriek jeho popularite o ňom veľa nevieme. Radi by sme to zmenili a zodpovedali niektoré z najčastejších otázok o kofeíne. Začnime tou najbežnejšou.

Či už ide o kávu, čaj alebo nejaký iný nápoj, svet fičí na kofeíne. Aj napriek jeho popularite o ňom veľa nevieme. Radi by sme to zmenili a zodpovedali niektoré z najčastejších otázok o kofeíne.

Začnime tou najbežnejšou.

Koľko kofeínu sa vlastne v káve nachádza?

Káva pestovaná na farmách môže obsahovať veľmi širokú škálu kofeínu. Je nemožné definitívne tvrdiť, že jedna šálka kávy má určité množstvo kofeínu. Môžeme vám však poskytnúť aspoň nejaké odhady.

Podľa komplexnej štúdie o príjme kofeínu z roku 2014 vykonanej v Spojených štátoch môže mať 235 ml šálka štandardnej čiernej prekvapkávanej kávy od 75 do 150 mg kofeínu. Aj keď jeho priemerná hodnota sa pohybuje okolo 95 mg, v skutočnosti existuje jediný spôsob ako presne zistiť, koľko kofeínu sa v konkrétnej šálke kávy nachádza. Je ním prístroj označený ako UV spektrofotometer. 

 

Druh kávy
Množstvo
Obsah kofeínu
 Kofeín na 30 ml 
Bezkofeínová 240 ml 3 – 4 mg 0.38 – 0.5 mg
Prekvapkávaná 240 ml 65 – 120 mg 8.13 mg – 15 mg
Zalievaná 240 ml 95 mg 11.88 mg
Cold brew 480 ml 200 mg 12.5 mg
Nitro 480 ml 325 mg 20.31 mg
Varená 240 ml 200 mg 25 mg
Espresso 30 ml 30 – 51 mg 30 – 51.34 mg
Dvojité espresso 60 ml 60 – 103 mg 30 – 51.34 mg

 

Poznámka: uvedené množstvo platí pre kávu arabika. Tieto zrná sa vyznačujú nižším obsahom kofeínu a zároveň výnimočnou chuťou. Ostatné druhy kávových zŕn, ako napríklad robusta, majú častokrát až o 50% viac kofeínu. Keďže robusta sa považuje za menej kvalitné zrno, odzrkadľuje sa to aj na jeho chuti.

A čo také espresso?

Pokiaľ ide o množstvo obsiahnutého kofeínu, espresso je častokrát preceňované. Mnoho ľudí sa espressu vyhýba. V skutočnosti sa v espressách nachádza omnoho menej kofeínu, ako v klasickej čiernej káve. 

V spomínanej štúdii z roku 2014 sa dospelo k záveru, že jedno espresso môže obsahovať niekde medzi 40-60 mg kofeínu. Väčšina kaviarní podáva dvojité espresso ako štandardné, čo znamená, že z jednej šálky kávy dostanete do svojho tela 80-120 mg kofeínu.

Ako sami vidíte, dvojité espresso a 235 ml prekvapkávanej kávy má podobný obsah kofeínu. Väčšina ľudí však za deň nevypije len 235 ml kávy. Priemerný človek denne vypije viac ako 350 ml (112 - 225 mg) alebo dokonca 470 ml (150 - 300 mg) kávy.

obsah kofeinu kava caj napoje

 

Keby to bolo také jednoduché

Musíme byť opatrní, aby sme s týmito priemermi príliš nezjednodušovali. Pokiaľ ide o kávu kupovanú z veľkoobchodných reťazcov, výsledné hodnoty obsahujúceho kofeínu môžu byť rozdielne.

Ako ste sa práve mohli presvedčiť, čierna káva a espresso sú dnes dostupné v mnohých variáciách a aj množstvo kofeínu, ktoré obsahujú sa môže líšiť – a to sme ešte nezačali hovoriť o káve pripravenej za studena (cold brew).

Ako je to s cold brew?

V posledných rokoch sa často debatuje o tom, či káva varená za studena obsahuje viac kofeínu ako bežná horúca káva alebo espresso. Myslím, že odpoveď na túto otázku sa vám nebude páčiť.

 

Množstvo kofeínu v káve pripravenej studenou metódou je v porovnaní s horúcou kávou odlišné.

 

Hlavným dôvodom je, že niektoré kaviarne podávajú skutočne koncentrovanú studenú kávu, iné ju len zalievajú. Výsledkom je skôr jemná ľadová káva. Snažiť sa sledovať, koľko kofeínu skutočne konzumujete v káve pripravenej za studena je nesmierne ťažké. Väčšina testov uvádza okolo 100 alebo 250 mg kofeínu na 350-470 ml kávy.

Čo ovplyvňuje obsah kofeínu v káve?

Zaujíma vás, čo predurčuje všetky tieto rozdiely v hladinách kofeínu? Ponúkame vám rýchly prehľad niektorých premenných, ktoré ovplyvňujú obsah kofeínu v káve.

 

  • Pôvod kávových zŕn: Odroda kávy, genetická rozmanitosť, zloženie pôdy a dokonca aj zdravie jednotlivých kávovníkov môžu ovplyvniť množstvo kofeínu vo vnútri kávových zŕn. Napríklad naša Brazília obsahuje takmer o polovicu viac kofeínu ako Salvádor.
  • Spôsob prípravy kávy: Klasická prekvapkávaná káva a iné manuálne spôsoby prípravy kávy majú tendenciu produkovať podobné úrovne obsiahnutého kofeínu, čo sa v prípade espressa, či kávy pripravenej za studena povedať nedá. Ich výsledné hodnoty kofeínu môžu byť výrazne odlišné.
  • Dávkovanie: Je logické, že viac kávy = viac kofeínu.

 

Praženie nemá prakticky žiaden vplyv na úroveň kofeínu v káve. Môže sa stať, že káva uvarená zo svetlo pražených zŕn obsahuje o niečo viac kofeínu ako v prípade zŕn upražených na tmavo. Prečo je to tak? Kávové zrná sa v procese praženia rozširujú, takže tmavšie pražené kávové zrná sú väčšie ako tie svetlo pražené.

Najlepším spôsobom, ako ovládať svoj príjem kofeínu je zakaždým piť kávu, ktorá je pražená na rovnakom stupni, ktorá je vždy uvarená tak, aby bola rovnako silná, je vždy pripravená rovnakým spôsobom a zakaždým ju konzumujete v rovnakom množstve. 

Čo je samozrejme takmer nemožné.

Záver

Vy rozhodujete o tom, koľko kofeínu denne prijmete. Pochopiť ozajstný vplyv kofeínu na váš organizmus si vyžaduje niekoľko šálok kávy. Akonáhle tomu však porozumiete, bude oveľa jednoduchšie regulovať množstvo prijatého kofeínu do vášho tela.

Vyberte si z ponuky našich čerstvo pražených káv!

Objednajte dnes a získajte dopravu kuriérom zadarmo!
PREJSŤ DO E-SHOPU

Prihláste sa k odberu noviniek!

Špeciálne ponuky kávy, zaujímavé články zo sveta kávy, recepty, zľavy. Vaše údaje s nikým nezdieľame.
cartcrossmenuchevron-down