Cold Brew vs. ľadová káva - ktorú si vybrať?

Cold Brew vs. ľadová káva - ktorú si vybrať?

Každý rok počas letných horúčav hľadáme spôsoby ako sa poriadne osviežiť a aspoň na chvíľku sa schladiť nejakým studeným nápojom. My, ktorí si bez kávy nevieme predstaviť ani začať deň, častokrát vyhľadávame niečo studené, kávové a hlavne s poriadnou dávkou kofeínu.

Posledných pár rokov sa v kávovom svete čoraz častejšie skloňuje káva varená za studena, čo už všetci dobre poznáme pod názvom “COLD BREW”.

V skratke:

 

  

Cold Brew

V prom rade tento nápoj je skvelý pre kávičkárov, ktorí si radi pripravia kávu doma, keďže nevyžaduje presnosť a je to naozaj jednoduchá záležitosť, jediným problém môže byť trpezlivosť.

(Recept ako pripraviť cold brew, nájdete nižšie) - (tu bude odkaz :D)

Čas a Teplota

Ako sme už vyššie spomínali, tento spôsob kávy sa pripravuje pomocou vody studenej/ izbovej teploty. 

Cieľom je dosiahnuť teplotu maximálne 20C až 22C. Vďaka nižšej teplote vody trvá extrakcia kávy približne 12 - 48 hodín.

Pre porovnanie: Ľadová káva sa varí ako bežná horúca káva pri teplote vody  96°C až 96°C, ktorá sa nasledne ochladzuje. Príprava narozdiel od coldbrew zaberie naozaj len pár minút.  (menším písmom)

Kofeín

Mnoho ľudí odsudzuje coldbrew práve kvôli dávke kofeínu. Avšak netreba zabúdať na fakt, že ide o koncentrát vyrobený za studena, ktorý sa zvykne ďalej riediť.

Skvelé na coldbrew je, že si ho viete stále zriediť podľa vašich predstáv, či už vodou, mliekom alebo ľadom. 

A tí ktorí potrebujú naozaj nakopnúť, tí si ju smelo môžu vychutnávať aj čiernu. 

Chuť 

Ľadová káva vždy prechádza procesom varenia a až následne sa ochladzuje, čo spôsobuje oveľa vyššiu horkosť a aciditu vo výsledku v porovnaní s coldbrew. 

Dôsledkom, že príprava cold brew je bez použitia tepla a využíva sa len studená voda, jej kyslosť aj horskosť je nižšia. 

Jej chuť je príjemne nasladlá, menej intenzívna, prejavujú sa v nej chute ako čokoláda a oriešky. 

Má zaoblenejší a tlmenejší profil.

 

Coldbrew, má vďaka studenej vode o 70% menej kyselín a olejov, preto je aj lepšie stráviteľná! 

 

Kávové zrná

Pri výbere kávových zŕn či už na coldbrew alebo ľadovú kávu, vám asi nikto nepovie čo je to “najlepšie”. Cold Brew je veľmi špecifický druh nápoja, preto aj s výberom tej správnej kávy treba pristupovať odlišne ako pri horúcich kávach.

ladova kava cold brew 

Náš tip: Etiópia pre cold brew, Brazília pre prípravu ľadovej kávy

Aj pri coldbrew sa stretávajú dva názory, aká káva je vhodnejšia na jej prípravu. Niektorí trvdia, že tmavo pražené zrná, iní naopak zastávajú názor, že tmavšie môžu spôsobiť chuť pripomínajúcu uhlie a preto na cold brew uprednostňujú svetlejšie pražené zrná. 

V prípade ľadovej kávy je najlepšiou voľbou výber čerstvo pražených zŕn. Cold Brew má v tomto smere jednu výhodu. Je možné dosiahnúť perfektný výsledok aj s použitím zŕn pražených spred pár týždňov. 

 

Recept na jednoduchú prípravu cold brew 

Na prípravu nepotrebujete naozaj žiadne špeciálne zariadenie. Dokonca aj bez French Pressu sa zaobídete a jednoducho si ju pripravíte doma!

Budete potrebovať: 

  • sklenenú nádobu s uzatvárateľným vrchom 
  • kvalitnú na hrubo namletú kávu, odporúčaný pomer kávy k vode je 1:4 (samozrejme, pomer si viete upraviť aj podľa seba)
  • papierový filter 

Príprava: 

  1. Namletú kavú nasypete do sklenej nádoby 
  2. Pomaly zalejete vodou izbovej teploty (odporúčame filtrovanú vodu, pre lepšie dosiahnutie výsledku) 
  3. Vložte do chladničky na 16 až 24 hodín 
  4. Prefiltrujte pomocou papierového filtra do pohára a máte skvelé coldbrew!

         (Podľa chutí, môžete pridať mlieko, ľad) 

    … Jeden večer pripravíte a na druhý deň poobede vychutnávate! 

     

    Náš tip: Čím kvalitnejšie zrná zvolíte, tým lepší výsledok dosiahnete!

     

    Akú kávu teda zvoliť? Cold Brew alebo ľadovú kávu? 

    Myslíme si, že na túto otázku si dokáže odpovedať každý sám, pretože vždy záleží, len na vás ako najradšej si svoju kávu vychutnávate. 

    Ale ak patríte medzi ľudí, ktorí dávajú predosť niečomu novému, rafinovanejšiemu skvelou voľbou bude pre vás práve cold brew!

    Tá totiž ponúka všetku tú komplexnosť výberových kávových zŕn bez akéhokoľvek náznaku horkosti. A hlavne spoznáte úplne iný chuťový profil s nízkou aciditou a výraznejšiou sladkosťou. 

    Jediným mínusom, ale zároveň hneď aj plusom je dlhšia doba prípravy a extrakcie, avšak ak si kávu raz pripravíte môžte ju uchovávať v chladničke až po dobu 2týždňov, čo znamená, že vaša káva bude vždy pripravená! (preč)

    Či už zvolíte ľadovú alebo coldbrew, dôležité je, aby sme si vedeli kávu vždy vychutnať.