Čo je to flat white?

Čo je to flat white?

Asi najviac mätúcim kávovým nápojom, ktorý si postupom času získal popularitu na celom svete je flat white. Bol vynájdený pred 30 rokmi Austrálčanom Alanom Prestonom a Novozélanďanom Fraserom McInnesom. Tento nápoj pomenovali tak, akým doslova je. Flat = plochý a white = biely, čo je opakom malej, veľkej alebo čiernej kávy.

 

Od 80. rokov sa toho vo svete kávy veľa zmenilo. Rozlúčili sme sa s plnou penou na cappuccine a dali prednosť hladkej pene a tvorbe latte art. Naša kávová kultúra sa stala silnejšou. 

flat white art

 

Diskusie o flat white sa čím ďalej tým viac rozširujú z pôvodu použitých kávových zŕn na množstvo dávky kávy, mlieka či dokonca tvaru a veľkosti šálky, v ktorom sa má servírovať.

 

Definícia Flat White

Ide o druh kávového nápoja vyrobeného z espressa a horúceho napareného mlieka, avšak bez peny charakteristickej pre cappuccino.

Tradičné talianske caffé latte, ktoré zvykneme skracovať na iba latte sa takisto vníma ako mliečna káva. Aký je teda rozdiel medzi flat white a latte?

Flat white sa pôvodne odlišuje od mliečneho latte silnejšou chuťou espressa. Silnejšiu chuť je pritom možné dosiahnuť dvoma spôsobmi. Buď pridáme dvojitú dávku kávy alebo použijeme menšiu šálku, do ktorej nalejeme menej mlieka. Hlavným dôvodom, prečo sa flat white môže javiť mätúco je fakt, že pre tento nápoj nebol stanovený oficiálny pomer mlieka a kávy.  

Latte a flat white sú v podstate rovnaké nápoje servírované do skleneného pohára alebo keramickej šálky. Latte sa zvykne podávať do vysokého pohára, takže sa zdá, že má viac peny.

Ak sa takisto pripravený nápoj servíruje do väčšej šálky, pena sa rozloží a celkový dojem z nápoja je plochý. Ak si však objednáte kávu so sebou, nezáleží na tom, či si popýtate latte alebo flat white. Dostanete totiž ten istý nápoj.

 

co je to flat white kava

Káva

Nie každé espresso je rovnaké. Množstvo a rýchlosť pretekajúcej vody má veľký vplyv na jeho výslednú chuť a silu. Ristretto má približne polovičný objem espressa, no jeho chuť je oveľa viac koncentrovaná. Na prípravu flat white sa môže použiť jedno alebo dvojité espresso či ristretto, v závislosti od chuťových preferencií baristu. Sila výsledného nápoja záleží okrem iného od pôvodu kávových zŕn, praženia a takisto od ich čerstvosti. 

Mlieko

Flat white všeobecne obsahuje asi 150-200 ml mlieka napareného na 60°C. V momente naliatia na extrahované espresso do šálky vzniká na povrchu tenká vrstva hladkej mikropeny. V posledných rokoch naberá výberová káva na popularite a preto aj espresso z nej pripravené je chutnejšie. Práve kvôli jedinečnej chuti je množstvo mlieka v tomto nápoji zredukované na 160 ml. V tomto prípade platí, menej je viac. 

Šálka

Voľba šálky pre flat white je výlučne na vás. Hlavné je, aby to nebol sklenený pohár, lebo v tom prípade by už nešlo o flat white, ale latte.

Najlepšia šálka kávy je samozrejme pre každého z nás iná. Ide len o nájdenie tej správnej kaviarne, kde vám bude káva chutiť najviac a budú vám ju servírovať s úsmevom. Pre tých, ktorí chcú vedieť o jednotlivých kávových nápojoch viac, prečítajte si nášho sprievodcu 18 druhmi kávových nápojov.