Káva a korenie: 10 spôsobov ako si dochutiť kávu

Káva a korenie: 10 spôsobov ako si dochutiť kávu

Milovníci kávy sa jednoducho rozdeľujú na skupinu tých, ktorí milujú čiernu a tých, ktorí si do nej radi pridajú niečo sladké alebo mliečne. Pokúsili ste sa však niekedy rozšíriť svoje obzory o alternatívne príchute a koreniny?

Ukážeme vám 10 spôsobov, akými je možné pridať do kávy ďalšiu príchuť. Objavíte tie najzaujímavejšie a najexotickejšie kombinácie, ktoré potešia vaše chuťové poháriky. 

 

1. Vanilkový extrakt

Krémovú chuť kávy bežne docielite pridaním smotany alebo cukru. Ak však nie ste zástancom pridaných kalórií, vanilkový extrakt je tou správnou voľbou pre vás. Ide totiž o najjednoduchší spôsob, ako do kávy vniesť to najlepšie z oboch svetov. 

Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, pridajte do kávy vanilku ešte pred tým, než ju začnete variť. Čím dlhšie bude pôsobiť s kávovými zrnkami, tým silnejšiu vanilkovú chuť dosiahnete. Ak však nemáte po ruke celú vanilku, stačí ak pridáte dve až tri kvapky vanilky do kávových zŕn, prípadne jednu malú kvapku do výslednej šálky kávy.

Pri kúpe vanilkového extraktu sa uistite, že kupujete originál a nie kadejakú aromatickú napodobeninu.

2. Škorica

Škorica je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si skutočne okoreniť rannú kávu. Tento druh korenia pochádza z kôry neopadavého stromu známeho ako škoricovník.

Vedeli ste, že škorica obsahuje najväčšie množstvo antioxidantov spomedzi všetkých korení na svete? Je dokonca preukázané, že vo veľkej miere podporuje náš imunitný systém. Okrem toho, chutí skvele. 

Pridajte kúsok škorice počas varenia kávy. Zaručíte tým, že horúca káva extrahuje všetku tú úžasnú chuť a arómu. Rovnako tak môžete urobiť ak už máte kávu hotovú. Vyberte si, čo je pre vás lepšie. Či už ide o celú alebo mletú škoricu. Oba varianty fungujú výborne. 

3. Kardamon

Toto korenie sa bežne používa vo východných krajinách, no na západe je menej známe. Príchuť kardamonu je jemne exotická, pripomínajúca zázvor. Pri správnom použití má v kombinácii s kávou jedinečnú chuť. 

kardamom a kava

Okrem chuti má tiež pozitívne účinky na naše zdravie. Je preukázané, že vďaka obsahu rôznych vlákien a dôležitých minerálov prispieva k zlepšeniu krvného obehu. 

Tak ako v prípade škorice, aj kardamon je možné pridať v celku do varnej zmesi ešte pred varením. Ak máte doma len mletý, resp. drvený kardamon, nič sa nedeje. Stačí, ak nasypete štipku korenia do uvarenej šálky kávy. 

4. Muškátový oriešok

Ak dávate prednosť rannej káve s nádychom zemitosti, určite zvážte pridanie muškátového orieška. Jeho chuť je mierne sladká a poteší vaše zemité chuťové poháriky. Okrem chuti sa tiež vyznačuje jemnou sladkou vôňou, ktorá svojou jedinečnosťou ulahodí naozaj každému. 

5. Kakaové bôby 

A prečo nie rovno čokoládu? Pretože ide o dve rozličné produkty. Kakaové bôby sú totiž to, z čoho je čokoláda vyrobená.

kakao a kava

Ich štruktúra je však úplne iná. Chutia podobne ako horká čokoláda s čo najväčším obsahom kakaa, ale s výživnejšou a mierne žuvacou textúrou. Podľa nášho názoru dokonale ladia s dobrou šálkou kávy.  

Na prípravu dvoch šálok kávy budete potrebovať asi ½ čajovej lyžičky kakaového prášku, ktorú zmiešate s namletými kávovými zrnami a uvaríte. Verte nám, takúto dobrotu si jednoducho nemôžete odoprieť. 

6. Zázvor

Zázvor sme už spomenuli v súvislosti s kardamonom. Ak máte isté predsudky voči kardamonu, neváhajte a skúste aspoň zázvor. 

V prípade, že máte radi medovníky, zázvorom okorenenú kávu si zamilujete. Pomocou zázvoru si dokonca viete premeniť kávu na jedinečný sezónny nápoj.

Do varnej zmesi pridajte trochu nakrájaného zázvoru. Ak však nemáte čerstvý zázvor, skúste jeho mletú podobu. 

7. Levanduľa

Ďalšie skvelé korenie, ktoré dodá káve jarný a sezónny nádych. Pridaním levandule do šálky kávy docielite veľmi príjemnú, kvetinovú chuť. Toto korenie má tendenciu lepšie splynúť s jasnými, citrusovým kávami namiesto tých silnejších, tmavších káv.

Do mlynčeka na kávu nasypte trocha sušenej levandule a následne pridajte kávu. Dávajte pozor, aby ste jej nenasypali príliš veľa. Môže sa totiž stať, že káva bude skôr pripomínať mydlo, ako spomínanú jar. 

8. Badián

Chuť tohto korenia nemusí byť každému po chuti. Ak máte radi sladké drievko, potom je badián pre vás ako stvorený. Zmiešaním s vysokokvalitnými kávovými zrnami dodá káve skutočne jedinečnú chuť.

korenie badian a kava

Nieže to s ním preženiete. Polovica struku je hádam viac než dosť pre jednu šálku kávy. Ak ho pridáte príliš veľa, príchuť sladkého drievka prekoná chuť kávy, nech je akokoľvek silná. 

Navrhujeme preto trochu poexperimentovať a časom určite nájdete tú správnu rovnováhu chutí, ktorá vám bude vyhovovať. Ak však predsa patríte k tým, ktorí neobľubujú sladké drievko, dajte badiánu aspoň jednu šancu a sami uvidíte.

9. Klinčeky

Ďalším, bežne nachádzajúcim sa korením v domácnosti sú klinčeky, ktoré perfektne ladia s kávou. Táto kombinácia chutí nás sprevádza už desaťročia.

Najideálnejším spôsobom, ako docieliť čerstvosť klinčekov je kúpiť si ich v celku a pomlieť doma spoločne s kávou. Túto zmes už len jednoducho uvaríte.

10. Olej mäty piepornej

Mäta pieporná je rastlina, ktorá patrí medzi veľmi obľúbené príchute mnohých ľudí na svete. Na dochutenie kávy je však najvhodnejšie použiť jej olejový extrakt. 

Na prípravu takto ochutenej kávy pridajte pár kvapiek tohto extraktu počas jej varenia. Pozor však na množstvo. Prenikavá chuť mäty dokáže prekonať chuť kávy a je jedno aké výrazné kávové zrná použijete. 

 

 

Zhrnutie

Toto je len desať našich najobľúbenejších spôsobov, ako si dochutiť kávu alternatívnymi prísadami a koreninami. Ich zoznam by pritom mohol kľudne pokračovať ďalej. 

Budeme veľmi radi ak nám napíšete, ktoré z týchto korením ste vyskúšali a ktoré vám najviac chutia. Nechajte svoju fantáziu pracovať a veríme, že sa dočkáte skvelých a chutných výsledkov. 

Veľa šťastia pri tvorení!