Kompletný sprievodca svetom kávy: Stredná Amerika

Kompletný sprievodca svetom kávy: Stredná Amerika

Ochutnali ste už niekedy kávu pestovanú v Guatemale na aktívnych sopkách? A čo kávu zbieranú z fariem v okolí mayských chrámov v Hondurase? 

Tak ako jej káva, Stredná Amerika patrí medzi fascinujúce a rozmanité oblasti sveta a jej káva dokáže určite prekvapiť.

Poďme teda spoločne preskúmať krajiny Strednej Ameriky, ktoré sú známe pestovaním kávy.

Poznámka: Chuť kávy sa môže v závislosti od regiónu či farmy výrazne meniť a to aj v rámci tej istej krajiny. Zovšeobecniť jej charakteristiku nie je vôbec jednoduché. Jej typická chuť a vôňa určite nie sú tým jediným, čo v sebe káva dokáže skrývať.

Začnime tou najsevernejšou krajinou Strednej Ameriky - Mexikom.

 

Mexiko zvykne byť vo filmoch a médiách prezentované ako krajina mnohých púštnych regiónov a pobrežných stredísk. Disponuje však početnými dažďovými pralesmi, kopcami a veľkými členitými pohoriami. Jeho káva vie byť rovnako rozmanitá.

Káva prišla do Mexika z Kuby a Dominikánskej republiky na konci 17. storočia. Do začiatku 18. storočia sa tu rozvinula do významného odvetvia.

V dnešnej dobe pestuje kávu 12 mexických štátov. Väčšina produkcie pochádza z južných štátov Chiapas a Oaxaca, pretože arabike sa najviac darí v chladnejšom počasí a vyššej nadmorskej výške. 

V súčasnosti je Mexiko producentom č. 1 organickej kávy na svete. 

Bežná mexická káva špeciálnej kvality má nízku kyslosť, ťažké telo a hlboké tóny čokolády, zeminy a korenia. Mexické kávy sú často súčasťou kávových zmesí, ktoré sú zárukou ľahšej a jasnejšej chuti. 

Niektoré, menej bežné mexické zrná sa vyznačujú sviežou kyslosťou a bohatou kvetinovou arómou.

 

Guatemala, nachádzajúca sa južne od Mexika sa dostala ku káve koncom 17. storočia. Komerčná výroba však začala až v 60. rokoch 19. storočia, kedy tento priemysel nakopli európske investície. 

O niekoľko desaťročí neskôr bola väčšina kávových plantáží rozdelená medzi miestnych obyvateľov.

Guatemala je jednou z najviac klimaticky rozmanitých krajín na svete. Vzhľadom na to, že táto krajina nie je rozlohou príliš veľká, je to veľmi pôsobivé. 

Väčšina kávy sa pestuje v západných oblastiach krajiny, kde veľké množstvo živín na zemský povrch dodávajú aktívne sopky pri každej erupcii.

Guatemalské kávy majú vo všeobecnosti jemnú kyslosť, nápaditú sladkosť a ľahšie telo. Aróma môže byť veľmi komplexná, no najčastejšie sú to červené jablká, citrusy, korenie, zemina a bohaté kvetinové arómy.

 

Keďže Salvádor patrí medzi menšie krajiny, aj jeho kávový priemysel je tu v menšom zastúpení. Káva do tejto krajiny prišla koncom 17. storočia.

Komerčne sa však začala vyrábať začiatkom 18. storočia, kedy sa spomalila výroba indiga. Do roku 1970 tvorilo pestovanie kávy až 50% HDP Salvádoru. Bohužiaľ, tento trend dlho nevydržal.

80. roky 20. storočia poznačili Salvádor hroznou občianskou vojnou. Mnoho fariem bolo zničených a opustených v čase, kedy nastal mier. Káva sa začala opäť pestovať začiatkom 90. rokov, aj keď nie v takých množstvách ako kedysi.

Dopad občianskej vojny bol tragický, no z pohľadu kávy šlo o zaujímavý vývoj. V čase, keď všetky susedné krajiny vysádzali nové odrody kávovníkov, Salvádor nie. Výsledkom bolo, že krajina produkovala veľa tzv. „starých odrôd“.

Aj keď tieto staré odrody neboli odolné voči chorobám ako tie nové, poľnohospodári prichádzali na trh so zriedkavými a výnimočnými plodinami.

Aromatická káva zo Salvádoru sa vyznačuje miernou kyslosťou, stredne veľkým telom a jemnými tónmi červeného ovocia, zeminy, čokolády a citrusov.

 

Neexistujú žiadne záznamy o tom, kedy káva prvýkrát dorazila do Hondurasu. Vieme však, že rok 1804 bol prvým rokom veľkoplošného komerčného pestovania kávy.

Predpokladáme, že káva sem dorazila koncom 17. storočia, podobne ako do iných susedných krajín.

Od tej doby sa stal Honduras najväčším producentom kávy v Strednej Amerike. Až pätnásť z osemnástich odvetví pestuje kávu, čo svedčí o rozšírení tejto výroby. Keďže Honduras je z veľkej časti krajinou s vlhkým podnebím, väčšina poľnohospodárov sa rozhodla svoje kávové zrná sušiť mechanicky.

To však dospelo k zníženiu kvality kávových zŕn. V súčasnosti farmy experimentujú s novými metódami sušenia s väčšou finančnou bezpečnosťou a toleranciou rizika. 

Zrno špeciálnej kvality z Hondurasu má často jemnú kyslosť, stredne veľké telo a sladké tóny cukrovej trstiny, pomaranča, karamelu a korenia.

 

Káva do Nikaraguy dorazila v porovnaní s niektorými jej susedmi o čosi neskôr - v polovici 18. storočia. Kávový priemysel sa v krajine výrazne rozrástol, ale politický otras mu zabránil v postupe stať sa regionálnou mocnosťou.

USA zakázali počas studenej vojny nikaragujskú kávu s cieľom zabrániť šírenie komunizmu. 70. a 90. roky sú poznačené nikaragujskou revolúciou, kedy sa výroba kávy opäť spomalila a verejnosť sa otočila k politickému pokroku. V roku 1988 zasiahol Strednú Ameriku hurikán Mitch, ktorý zničil mnoho kávových plantáží v krajine.

Momentálne je Nikaragua na vzostupe. Uplynulo už takmer dvadsať rokov od poslednej hospodárskej krízy v krajine. Kávový priemysel sa rozrastá rýchlym tempom a v súčasnosti zastupuje približne 15% na trhu práce. 

Káva z Nikaraguy má často miernu kyslosť, stredné telo, jemnú sladkosť a jemné tóny zeminy, citrusov, kvetov a vanilky. 

 

Kostarika je z geografického hľadiska pomerne úzka krajina, po oboch stranách ohraničená oceánmi a dlhými pobrežiami. Jej krajina aj napriek tomu dosahuje ideálne výšky pre pestovanie kávy.

Kostarika je jedinou krajinou na svete, kde je v súčasnosti nezákonné pestovať iný druh kávy ako 100% Arabica - tú najvyššiu kvalitu kávových zŕn. 

V roku 1989 bol totiž prijatý zákon zakazujúci výsadbu zŕn nízkej kvality, ktorého cieľom je pozitívne motivovať farmárov v snahe dosiahnuť skutočnú kávovú dokonalosť.

Medzi hlavné kávové regióny v Kostarike patria Valle Central, Tarrazu, Tres Rios, Orosi, Brunca, Turrialba a Guanacaste. Všetky tieto oblasti majú vysokú nadmorskú výšku, čo vedie k dobrej káve s vynikajúcou arómou. 

Kávy z Kostariky sú všeobecne považované za jedny z najlepších v Strednej Amerike, s plným telom, sviežou chuťou a príjemnou kyslosťou.

 

Panama leží na južnom cípe Strednej Ameriky. Pracovné zákony a prosperujúca ekonomika spôsobili, že pestovanie kávy v Paname sa stalo oveľa drahším.

Výsledkom sú vyššie náklady na kávové zrná pre štátne podniky a kaviarne. Zaplatiť však trochu navyše za panamské zrno stojí za to, keďže chuť priemernej kávy odtiaľto je naozaj neuveriteľná.

Káva z Panamy má jemnú kyslosť a ľahké telo s bohatou sladkosťou. Často jej chuť pripomína tropické ovocie s kvetinovou arómou.

Na jednej z plantáží farmy s názvom Hacienda La Esmeralda sa začiatkom roku 2000 objavila podivná kávová rastlina.

Keď ju ochutnali, uvedomili si, že znovuobjavili odrodu gejša. Pochádza z Etiópie a do Panamy bola privezená pred desiatkami rokov.

Genetici si uvedomili, že hoci táto odroda súvisí s etiópskou, avšak mutovala dosť nato, aby bola geneticky odlišná.

Exotická kyslosť a vôňa divokého ovocia a kvetín kávy gejša od tej doby patria medzi fascinujúce vo svete „špeciálnych káv“.

 

Príbeh kávy v „Novom svete“ sa začína v Karibiku. Francúzsky námornícky dôstojník Chevalier Gabriel Mathieu de Clieu požiadal kráľa o kávu, ktorú by mohol pestovať v Amerike zatiaľ čo trávil dovolenku v Paríži.

Kráľ to odmietol, ale de Clieu sa nemienil len tak ľahko vzdať. Noc pred tým, ako mal odplávať ukradol niekoľko kráľových kávovníkov. Tie sa takmer ani nedostali do kolónií.

Tuniskí piráti, tropická búrka a dokonca pokus o vzburu skoro zničili všetky rastliny. De Clieu sa ale víťazoslávne vylodil na Martiniku v roku 1720. Zostala mu len jedna rastlina, ktorej sa našťastie nič nestalo.

O päťdesiat rokov neskôr sa po celom Karibiku, ako aj v niekoľkých stredoamerických krajinách rozrástli kávové farmy s celkovým počtom 18 600 kávovníkov. 

V súčasnosti sa väčšina kávy v Karibiku pestuje v nižších nadmorských výškach a preto zvyknú mať nižšiu kyslosť, ťažšie telo a komplexné tóny zeminy, korenia, vanilky a lesa. Kuba, Dominikánska republika a Haiti patria medzi najväčších producentov kávy vo svete. Farmy pestujúce kávu stále nájdete aj v Portoriku (USA), na Jamajke či Martiniku.

 

 

Objavovať pôvod a charakter kávy je jedna z vecí, ktorá nás vo Victory najviac baví. Pozývame vás preto pozrieť si našu aktuálnu ponuku káv a vyskúšať vzorku zadarmo. 

Naše články o pôvode kávy:

Kompletný sprievodca svetom kávy: Južná Amerika
Kompletný sprievodca svetom kávy: Afrika
Kompletný sprievodca svetom kávy: Ázia a Pacifik