Kompletný sprievodca svetom kávy: Ázia a Pacifik

Kompletný sprievodca svetom kávy: Ázia a Pacifik

Ochutnali ste už kávu z Indonézie pestovanú na hornatých ostrovoch? A čo kávu zbieranú v tieňoch starodávnych mjanmarských chrámov? Ázia a tichomorské ostrovy doposiaľ neboli tak dobre preskúmané západnými trhmi v porovnaní s inými regiónmi sveta - čo sa kávy týka. Je na čase to zmeniť.

 

Poďme si spoločne prejsť jednotlivé krajiny týchto regiónov pestujúce kávu. Dozvieme sa niečo o ich histórii, kultúre a samozrejme, o ich káve. Nie nadarmo sa hovorí, „čím viac čítaš, tým viac vieš“.

V tomto duchu vám chceme pomôcť, aby ste si vedeli najlepšie vybrať kávu, ktorá sa stotožňuje s vašimi chuťovými očakávaniami a životným štýlom.

Poznámka: Chuť kávy sa môže v závislosti od regiónu či farmy výrazne meniť a to aj v rámci tej istej krajiny. Zovšeobecniť jej charakteristiku nie je vôbec jednoduché. Jej typická chuť a vôňa určite nie sú tým jediným, čo v sebe káva dokáže skrývať.

Začnime krajinou, ktorá bola dlhý čas zahalená do tajomna. Pravdou však je, že pestuje exotickú a lahodnú kávu. 

 

Prvýkrát sa objavila káva v Mjanmarsku (kedysi „Barma“) okolo roku 1815. Komerčná výroba kávy tu začala o storočie neskôr.

Barmská vláda v roku 2000 zastavila vývoz kávy do Spojených štátov a zrušila tiež mnoho mimovládnych organizácií. Sled týchto udalostí má za následok obmedzené množstvo informácií o doterajšom vývoji kávového priemyslu v krajine.

Vývoz kávy do Spojených štátov bol opätovne schválený vládou nového Mjanmarska až v roku 2016.

Mjanmarsko pestuje takmer výlučne vysoko kvalitnú kávu arabika. Varená káva má často veľmi komplexnú chuť. Cítiť v nej ovocie, má kvetinovú arómu a kyslosť podobnú kole s ľahkým telom.

 

Keď v roku 1600 moslimský pútnik Baba Budan opustil Mekku s cieľom vrátiť sa do Indie, nemal na sebe len oblečenie.

Na páse mal pripnutú hrsť pašovaných kávových zŕn, ktoré mali rozbehnúť prvý komerčný kávový priemysel mimo Afriky a Arábie.

Kávový priemysel v Indii začal rásť v 40. rokoch 19. storočia spoločne s britskou okupáciou, kedy boli kolonizátormi vyhradené rozsiahle plantáže podobné farmám. Prvý takýto „boom“ však nepotrval dlho.

V 60. rokoch 19. storočia zasiahla indické kávovníky choroba, ktorá odstavila ich produkciu na niekoľko rokov.

Reakciou na to bolo odstránenie kávy arabika v snahe začať pestovať viac robusty. Tá je voči nákazám oveľa odolnejšia. Odvtedy sa India zotavila natoľko, že v súčasnosti je siedmym najväčším producentom kávy na svete. 

Väčšina kávy, ktorá sa v Indii vypestuje je stále robusta. V niektorých oblastiach tiež možno nájsť rastliny robusta tej najvyššej kvality.

Vyskytujú sa veľmi zriedkavo a farmári s nimi stále experimentujú, takže nie je jasné, ako táto káva v skutočnosti chutí. Niekoľko prémiových druhov arabiky sa vyznačuje komplexnou, korenitou chuťou s jemnou kyslosťou a stredným telom.

 

Káva v Thajsku sa začala pestovať na komerčné účely začiatkom 20. storočia. Od tej doby sa jej tu produkujú značné množstvá, pričom hlavnými konzumentmi sú miestni obyvatelia a Ázijčania. Mnohí z nas ani len netušia, že v Thajsku sa pestuje káva.

Približne 95% z celkovej produkcie fariem je káva robusta, zatiaľ čo prémiová arabika je najviac rozšírená v severnej časti krajiny. 

Typické thajské kávové zrná majú vo všeobecnosti miernu kyslosť a stredné telo. Chuť kávy pripomína čokoládu a korenie s jemnými tónmi kvetín.

 

Kávu do Vietnamu priniesli francúzski kolonizátori začiatkom 19. storočia. Aj napriek politickým nepokojom a nevyhovujúcej infraštruktúre vo vidieckych regiónoch sa kávový priemysel vo Vietname rozbehol veľmi rýchlo a dokázal si tiež udržať svoju úroveň. Jediná plodina, ktorá predbehla kávu vo vývoze je ryža.

Väčšina vietnamských kávovníkov je odrôd robusta. Vypestovaná káva má preto veľmi horkú chuť a príležitostne v nej cítiť jemné tóny korenia, lesa a vanilky. 

Vietnamská vláda v súčasnosti podnecuje poľnohospodárov, aby pestovali viac odrôd arabiky. Nejaký čas však potrvá, kým novovysadené rastliny prinesú takú úrodu, ktorá zabezpečí väčší finančný prínos.

 

Koncom 16. storočia bola káva prvýkrát pestovaná v Indonézii holandskými obchodníkmi. Trvalo jedno storočie, kým sa kávovníky rozšírili do desiatok indonézskych ostrovov, predovšetkým však na Sulawesi, Sumatru, Javu a Bali.

Začiatkom 19. storočia patrilo niekoľko týchto ostrovov k popredným výrobcom kávy na svete.

Bohužiaľ, kávový priemysel Indonézie a z veľkej časti aj Ázie utrpel veľkú ujmu v čase, keď ich kávovníky napadla hrdza.

Farmári pochopiteľne učinili potrebné opatrenia, takže väčšinu rastlín arabika vykorenili a nahradili ich odolnejšou odrodou voči chorobám – robustou.

V súčasnosti má káva robusta nadpolovičné zastúpenie na plantážach indonézskych ostrovoch. Aj napriek tomu sú zrná arabiky vyvážané do sveta veľmi známe vďaka svojej kvalite a chuti.

Väčšina kávových zŕn pochádzajúca z Indonézie má miernu kyslosť a plné telo s príchuťou zeminy, korenia, čokolády, kvetov a borovice.

 

Príchodom britských a nemeckých kolonizátorov sa v tomto ostrovnom štáte začala káva pestovať začiatkom 20. storočia.

Úroda však nepredstavovala také množstvo, v aké pôvodne dúfali. Preto požiadali Jamajku o jej kávovníkové sadenice z Modrej hory, keďže tieto rastliny sa zdali byť vhodnejšie pre tamojšiu klímu.

Do 30. rokov sa produkcia kávy začala skutočne rozbiehať. 

Káva pestovaná na tomto ostrove v sebe skrýva krehkú kyslosť citrusov, kvetinovú arómu a zložité tóny korenia, mlieka, ovocia a orechov.

 

Ďaleko od ostatných krajín, ktoré sme doposiaľ spomenuli, sa nachádza 50. štát Spojených štátov amerických - Hawaii.

Káva dorazila na tento ostrovný reťazec v roku 1813. Kávový priemysel sa však rozbehol koncom 20. rokov 19. storočia, kedy sa objavila odroda bourbon.

Havajské ostrovy majú ideálne podmienky na pestovanie kávy vďaka ich sopečným pôdam, chladnému podnebiu, vysokej nadmorskej výške a častým dažďom. 

Havajská káva podporovaná prosperujúcou ekonomikou a pracovnými zákonmi Spojených štátov je v porovnaní s kávou z iných krajín pomerne drahá. To jej však nezabránilo uspieť na svetovom trhu.

Havajské kávy sa vyznačujú krehkou kyslosťou, stredným telom a hlbokými, komplexnými a ovocnými tónmi kvetín a vanilky.

Existuje mnoho ďalších pacifických ostrovov, v ktorých sa pestuje káva - nevynímajúc  Východný Timor a Vanuatu.

V tomto blogu sme sa rozhodli zamerať na krajiny, ktoré patria medzi najvýznamnejších a najvplyvnejších producentov kávy v danej oblasti sveta.

Keď si budete najbližšie vychutnávať šálku kávy z jednej z týchto krajín, bude vám chutiť o to viac, keďže už o nej budete niečo vedieť. 

Objavovanie pôvodu kávy, kultúr a chutí je jedna z vecí, ktoré nás vo Victory najviac baví. Je nám cťou, že vám týmto spôsobom dokážeme priblížiť jednotlivé odrody káv.

Pozrite si našu aktuálnu ponuku káv a získajte vzorku zadarmo. 


 

Objavovať pôvod a charakter kávy je jedna z vecí, ktorá nás vo Victory najviac baví. Pozývame vás preto pozrieť si našu aktuálnu ponuku káv a vyskúšať vzorku zadarmo. 

Naše články o pôvode kávy:

Kompletný sprievodca svetom kávy: Južná Amerika
Kompletný sprievodca svetom kávy: Stredná Amerika
Kompletný sprievodca svetom kávy: Afrika