Kompletný zoznam všetkých typov, druhov a spôsobov prípravy kávy

Kompletný zoznam všetkých typov, druhov a spôsobov prípravy kávy

Existuje veľa druhov kávy a v tomto príspevku sa zameriame na každý z nich. Nech sa páči, tu je váš zoznam všetkého, čo potrebujete vedieť k tomu, aby ste sa stali skutočným odborníkom na kávu.

 

Druhy kávových zŕn

Aj keď sa doposiaľ vypestovalo niekoľko rozličných druhov zŕn, najčastejšie ide o rastliny Arabika (kávovník arabský) a Robusta (kávovník robusta).

V súčasnosti sú zrná arabiky najpredávanejšou kávou na svete. Jej svetová spotreba predstavuje asi 60%. Arabika sa pestuje prevažne v Južnej Amerike a vo všeobecnosti sa považuje za zrno vyššej kvality.

Na druhej strane, zrno robusta je charakteristické oveľa silnejšou a horkejšou chuťou. Zvykne sa využívať v mnohých typoch espressa a je tiež vhodnou alternatívou pre tých, ktorí dávajú prednosť skutočne silnej káve. Bôby robusty obsahujú približne dvojnásobné množstvo kofeínu v porovnaní s bôbmi arabiky.

Plodom kávovníka je takáto čerešňa (správne kôstkovica), v ktorej sa nachádza kávové zrnko.

 

Medzi dva menej časté typy rastlín patria Liberika (kávovník libérijský) a Excelsa. Ich výskyt je veľmi zriedkavý, hlavne na území Spojených štátov. Káva liberika sa pestuje výlučne na Filipínach a do Spojených štátov sa vôbec nedováža. Zrná excelsa, považované tiež za rod Liberiky, predstavujú žiaľ len 7% svetovej spotreby kávy a pestujú sa v juhovýchodnej Ázii. 

Arabika

Medzi znalcami kávy je arabika veľkým obľúbencom. Jej prevaha vo svetovej produkcii kávy sa pohybuje medzi 60-75%. Kávovníky arabiky sú príležitostne označované ako horské odrody. Pestujú sa totiž vo vyšších nadmorských výškach, kde majú dostatočný tieň a stabilné množstvo zrážok.

Celkovo ide o ten najcitlivejší a najmenej odolný druh kávovníku. Znamená, že ak sa pestuje v nepriaznivom prostredí, výsledok tejto plodiny môže byť vážne ovplyvnený negatívnym spôsobom. Sú tiež oveľa náchylnejšie na choroby. 

Aj keď existuje veľké množstvo obmien vzhľadom na jednotlivé oblasti, zrná arabiky zvyknú mať jasnejšie telo. Majú komplexnejšiu chuť a arómu, vďaka čomu sú populárne medzi ozajstnými odborníkmi na kávu.

Tieto zrná sa ukázali byť najvhodnejšie na manuálnu prípravu kávy, ako je napríklad technika zalievania. Ak chcete do kávy arabika pridať mlieko, smotanu či cukor, myslite na to, že tým zatienite jej hĺbku a komplexnosť chutí. To rovnako platí pri príprave kávy za studena. 

Robusta

Druhým najčastejším druhom kávových zŕn je robusta. Odhliadnuc od jej kvality, táto rastlina je známa pre jej vysokú hladinu kofeínu.

Týmto kávovníkom sa najviac darí v teplejšom podnebí s nepravidelnými zrážkami. V porovnaní s arabikou sa dokážu oveľa lepšie vyrovnať so zmenou podnebia a nadmorskej výšky. Dokážu lepšie odolávať chorobám, vďaka čomu sú vhodné pre pestovanie na rozsiahlej plantáži.

Kvalitná robusta má nižšiu kyslosť a ťažšie telo. Táto káva sa lepšie znáša s mliekom a cukrom, takže je ideálnou voľbou pre prípravu na vietnamský spôsob. 

Liberika (a Excelsa)

Excelsa je vlastne odrodou liberiky. Mnoho ľudí ich považuje za dva úplne odlišné druhy, pretože majú veľmi odlišný profil a chuť.

Zrná liberika sa stali najviac populárne v 90. rokoch 19. storočia v čase, keď korózia zničila 90% kávovníkov arabika po celom svete. V tom čase boli Filipíny prvé, kto začal seriózne pestovať kávovníky liberika a tak sa stal jej hlavným dodávateľom.

Tieto zrná boli a sú (ak sa vám ich podarí ešte nájsť) známe najmä svojou výraznou drevitou, dymovou príchuťou s plným telom a kvetinovo-ovocnou vôňou. 

Obchod medzi Filipínami a Spojenými štátmi bol po vyhlásení nezávislosti Filipín prerušený. V čase, keď sa situácia ustálila a Filipíny boli opäť pripravené obnoviť produkciu liberiky, arabika opäť stála na vrchole svetovej produkcie kávy. Bohužiaľ pre liberiku, odvtedy sa táto situácia nezmenila.

Na druhej strane, ovocnú liberiku je nájsť o niečo ľahšie. Rastie na obrovských 6-10 metrových kávovníkových stromoch (na rozdiel od dvojmetrových stromov, na ktorých rastie arabika). Tieto zrná sa väčšinou používajú do jednotlivých kávových zmesí a nie samostatne ako napríklad arabika. Cieľom je pridať výslednej zmesi komplexnosť a hĺbku.

Jej ľahká chuť sa nestráca ani pri mierne tmavšom pražení, čím sa stáva dostatočne vyhľadávanou kávou vo svete. 

Rozdelenie odrôd, poddruhov, hybridov a pod. kávovníka. Robusta je znázornená fialovo. Zvyšok sú arabiky. Zdroj: beanhaus.eu

 

Rôzne odrody kávy a odrodové kávy

Odroda kávy je klasifikačný pojem, ktorý identifikuje konkrétny poddruh alebo genetické zloženie kávovníka. Rastliny arabika, robusta, liberika - každá z nich má svoje odrody.

Medzi druhmi kávovníka existujú originálne (prirodzene sa vyskytujúce) odrody, poddruhy, mutácie a hybridy.

Výraz odrodová sa používa pre pomenovanie výsledného uvareného nápoja alebo produktu, ktorý pochádza z jedinečnej odrody kávy a nie kávovej zmesi.

Typica (odroda arabicy)

Typica, ako to už z názvu vyplýva, je typická arabika. Ide o odrodu, ktorá zahŕňa množstvo najpopulárnejších a najvyhľadávanejších káv v regiónoch ako Kona, Java, Modrá hora v Jamajke a mnohých iných. Odroda typica sa vyskytla v Jemene skôr, ako sa s ňou začalo obchodovať po celom svete. Najskôr sa dostala do Malabaru v Indii a do Indonézie, neskôr do západnej Indie.

Niektoré poddruhy (kultivary) typica sa nachádzajú na Sumatre, Bergendale, Rume Sudane, Amarelle de Botancatú, Blawane Paumah a Jave Mocha. Existuje tiež niekoľko mutácií odrody typica, medzi ktoré patria Mokka*, Pluma Hidalgo, Kreol, Etiópsky Harrar, Blue Mountain, Villa Sarchi, Etiópsky Sidamo, Etiópsky Yiragacheffe, San Ramón a Sidikalang.

*Nemýľte si ju s nápojom Mocha, ktorým bola inšpirovaná pôvodná čokoládová chuť jemenských kávových zŕn.

Bourbon (odroda arabicy)

Bourbon je pravdepodobne jednou z najbežnejších poddruhov odrody typica. Začala sa pestovať začiatkom 18. storočia, keď Francúzi priniesli arabiku typica na ostrov Bourbon (v súčasnosti Réunion). Vyskytla sa však mierna mutácia tejto odrody, ktorá sa nakoniec rozšírila naprieč JužnouStrednou Amerikou. Stala sa populárnou, keďže sa ukázalo, že tieto rastliny produkujú viac kávových čerešní v porovnaní s jej inými odrodami.

Medzi odrody bourbon patria French Mission, N39, Mayaguez, Arusha, Jackson, K20, Kenya Selected a SL35. Pointu, Semperlorens, Caturra, SL34, Tekic a Pacas sú mutácie z tejto odrody.

Geisha (odroda arabicy) 

Ide o originálnu odrodu arabiky. Je pomenovaná po jednej z etiópskych dedín, odkiaľ pochádza. Jej komerčná výroba začala až v 50. rokoch 20. storočia. Geisha sa v súčasnosti pestuje predovšetkým v Paname a je známa svojou odolnosťou voči  korózii. Kávovníkové stromy, na ktorých rastie sú dosť vysoké a ich obzvlášť dlhé listy pripomínajú tvar ich zŕn.


Stupne a veľkosti kávových zŕn

Veľkosti a typy kávového zrna sa zvyčajne označujú ako stupne alebo akosti; po anglicky "grades". Je to preto, lebo veľkosť zrna je považovaná za faktor, ktorý ovplyvňuje chuť a kvalitu kávy. Tých faktorov je samozrejme viac, ako už spomínaná odroda, alebo nadmorská výška.  

Stupne a akosti kávy nie vždy súvisia s veľkosťou zrna. V kávovom priemysle je akosť alebo "grading" veľmi liberálne používaný pojem. Pojmy ako "specialty coffee, "single origin" Označujú skôr klasifikáciu pôvodu. Rovnako "strictly hard bean", "hard bean", a "soft bean" sú takisto akosti no s veľkosťou alebo tvarom zrna nemajú nič spoločné. 

Aby sme to nekomplikovali, pozrieme sa na pojmy, ktoré sa v predaji kávy vyskytujú najčastejšie.

AA

A (India) alebo AA (Afrika) prípadne AAA (Peru) je všeobecný pojem, ktorý označuje zrno väčšie ako bežne rastúce zrno. Tento pojem je často považovaný za označenie kvality, keďže väčšie zrno zvykne byt spájané s lepšou chuťou kávy. 

U nás, v pražiarni Victory máme radi väčšie zrná, lebo zvyknú byť vyššej kvality ako tie menšie. Pražíme aj mnoho malých zŕn, lebo ponúkajú iné chuťové vlastnosti a hodia sa do blendu alebo na dosiahnutie určitej chuti.

Supremo a Excelso

Termíny "Supremo" a "Excelso" sa používajú na označenie veľkosti zrna v Kolumbii, kde predstavujú "stupne akosti kávy."

Supremo predstavuje najväčšiu veľkosť kávových zŕn pochádzajúcich z Kolumbie - zrná supremo majú veľkosť 17 alebo 18 a sú o niečo väčšie ako zrná excelso.

Supremo a excelso sa môžu zbierať z toho istého stromu a neskôr roztriediť podľa veľkosti, hoci to nie je jediný rozdiel, aký medzi nimi existuje. Káva excelso sa spracováva v štýle európskej prípravy. Ide o kvalitatívny ukazovateľ, ktorý povoľuje veľmi nízky počet vád.

Táto káva je ideálne ľahko pražená a vykazuje hladké, ale zložité telo a jasnú slnečnú kyslosť. Tieto veľké zrná v sebe ukrývajú tóny šťavnatých citrónov, hnedého cukru a mliečnej čokolády.

 

Zrno sa prerozdeľuje pomocou sita.

Altura, HG, SHG, atď.

Altura v preklade zo španielčiny znamená "výška". Tento pojem označuje kávu pestovanú v pohoriach vo vyššej nadmorskej výške. 

Podobne ako víno, najkvalitnejšia káva sa pestuje na svahoch pohorí, čo núti rastlinu z dôvodu nedostatku vody vytvoriť hlbšie korene. Výsledný efekt je taký, že zrno je tvrdšie a káva má v sebe viac minerálov z pôdy a následne výraznejšiu, dištinktívnu a koncentrovanú chuť. 

Práve na základe tvrdosti zrna sa káva zvykne klasifikovať ako hard-bean (HB), strictly hard-bean (SHB), soft bean (SB) alebo strictly soft bean (SS) - v preklade tvrdé zrno (vyššia nadmorská výška), striktne tvrdé zrno, mäkké zrno (nízko položená, vodnatejšia pôda). 

Anglické pojmy ako high-grown (HG) alebo strictly high-grown (SHG) v preklade označujú to isté.

Peaberry

Jej španielsky názov je "caracolillo". Čerešňa kávovníka obsahuje zvyčajne dve zrná, ktoré rastú so sploštenými protiľahlými stranami. Niekedy sa oplodní iba jedno z týchto semien a druhé semeno sa následne vyvíja bez toho, aby ho sploštilo. 

Táto prirodzená mutácia predstavuje 5%-15% všetkých zozbieraných kávových zŕn. Kávové zrná peaberry sú častokrát spájané s kávou z Tanzánie.

Peaberry sa často vytriedi a predáva ako samostatná káva. Kvôli práci navyše je drahšia a niektorí odborníci tvrdia, že chutí lepšie. 


Spôsoby prípravy kávy

Najväčšie rozdiely kávových zŕn je samozrejme poznať, kde inde, ako v samotnom výslednom nápoji. Existuje mnoho rôznych spôsobov prípravy kávy, ktoré odhaľujú niektoré z jej najunikátnejších chutí. Pozrime sa spoločne na niektoré z tých najpopulárnejších súčasných kávových nápojov.

 

Overená klasika 
  • Čierna káva: Káva podávaná priamo z karafy po jej uvarení bez pridania mlieka, smotany, cukru alebo kondenzovaného mlieka s cieľom zachovať jej pravú chuť. 
  • Káva s cukrom a / alebo mliekom: Káva, ktorá sa varí podobne ako čierna káva a až po jej uvarení sa pridáva mlieko, resp. smotana alebo cukor, prípadne umelé sladidlo s úmyslom zmeniť jej pôvodnú chuť.   
  • Espresso: Ide o metódu prípravy kávy, ktorej zrná sú namleté najemno. Správne espresso zaručuje silnú a výraznú chuť vďaka malému množstvu vody. Príprava espressa trvá 18-30 sekúnd a výsledný nápoj má 25-60 ml vody.

 

Varená káva
  • Káva za studena (cold brew): Pri tejto metóde varenia kávy sa nepoužíva horúca voda. Namiesto nej sa používa studená voda a príprava na vyhotovenie tohto studeného nápoja trvá o čosi dlhšie. 
  • Filtrovaná alebo prekvapkávaná káva: Metóda varenia kávy, ktorá na jej prípravu využíva papierový filter. Vloží sa doň pomletá káva, do ktorej sa pomaly nalieva horúca voda a tá následne prekvapkáva do karafy pod ňou. 
  • French Press: Pomocou French Pressu sa dá pripraviť káva, ktorá neobsahuje jemné častice pomletého kávového zrna. Táto metóda používa piest, vďaka ktorému sú tieto častice stlačené a nedostanú sa tak do výsledného nápoja.  
  • Ľadová káva: Ľadová káva sa od studenej kávy líši v tom, že na jej prípravu sa používa horúca voda, ktorá sa ochladzuje tesne pred jej podávaním.
  • Moka: Je to káva uvarená v moka hrnci, ktorou prechádza voda pomocou tlakovej pary. Tento spôsob prípravy kávy pôvodne pochádza z Talianska a dnes je najrozšírenejším v Európe a Južnej Amerike.
  • Perkolovaná káva: Perkolovaná káva sa tešila veľkej obľube na začiatku 70. rokov, no neskôr ju nahradili automatické kávovary. Ide o metódu, pri ktorej horúca voda nepretržite koluje cez pomletú kávu pomocou gravitácie tak, aby sa dosiahla vytúžená silná chuť. Pomocou perkolácie sú z kávových zŕn vylúčené niektoré prchavé látky, vďaka ktorej cítiť príjemnú arómu počas varenia, avšak o to menej je chutný výsledný nápoj. 
  • Vákuová (sifónová) káva: Tento druh kávovaru vynašiel Leoff z Berlína v 30. rokoch 19. storočia. Vákuový kávovar využíva dve komory, pričom káva vzniká vďaka tlakovej pary a gravitácie. Z pohľadu každodenného používania ide o pomerne náročný proces. Najväčší úspech zožal v polovici 20. storočia a v súčasnosti je stále populárnym v niektorých častiach Ázie, vrátane Japonska a Taiwanu.

 

Espresso na niekoľko spôsobov
  • Caffe Gommosa: Tento nápoj vznikol v kaviarňach tichomorského severozápadu Spojených štátov. Ide o espresso naliate na jeden kúsok marshmallow. Výsledný nápoj je sladký a hustý, dôvodom čoho si zaslúžil pomenovanie "caffè gommosa", čo v preklade znamená gumová alebo želatínová káva.
  • Café Con Hielo: Ľadová verzia espressa alebo dvojitého espressa naliateho na ľad. Nakoľko ľad oslabuje celkovú silu kávy, premieňa ju na chladivý, osviežujúci nápoj. Káva con hielo sa zvyčajne podáva ako espresso s ľadom v samostatnom pohári. Niekedy sa doň pridáva aj cukor.
  • Cortado: Do espressa sa pridáva napenené mlieko v pomere 1:1 až 1:2 s cieľom znížiť jeho kyslosť. Tento nápoj je populárny v Španielsku, Portugalsku, Nórsku, ako aj v celej Južnej Amerike, kde sa zvykne piť popoludní. Na Kube je známy ako "cortadito" a v Spojených Štátoch ho nazývajú "gibraltar".
  • Doppio: Klasické dvojité espresso, na ktorého prípravu potrebujete dvojitú dávku kávy. Výsledný nápoj predstavuje asi 60ml, teda dvojnásobné množstvo jedného espressa.
  • Espresso con panna: V taliančine znamená espresso so šľahačkou. Ide o espresso alebo dvojité espresso podávané so šľahačkou na vrchu. V Spojených štátoch sa tiež môže nazývať "café Vienne", zatiaľ čo vo Francúzsku a Veľkej Británii je známy ako "cefé Viennois". Historicky ide o starodávny nápoj, považovaný tiež za predchodcu latte a cappucino.
  • Espresso Romano: Espresso podávané s kúskom citróna naboku s cieľom zvýrazniť jeho sladkosť. Napriek jeho názvu, tento nápoj nemá nič spoločné či už s Rímom alebo Talianskom.
  • Guillermo: Ide o klasické alebo dvojité espresso naliate na plátky limety, kde dvojitá kyslosť kávy a limety tvoria prekvapivú súhru chutí. Zriedkavo sa servíruje s ľadom alebo trochou mlieka. 
  • Lungo: Je opakom ristretta a je vyrobené z väčšieho množstva horúcej vody. V porovnaní s espressom trvá jeho príprava do 60 sekúnd a predstavuje 130-170 ml vody. Čas extrakcie jednej dávky je podmienený rozmanitosťou kávových, ich mletím a tlakom v stroji. Optimálny výsledok sa dosiahne pri 9-12 baroch v objeme 130-150 ml. Vo Francúzsku je známe ako "café allongé".
  • Ristretto: Je kávový nápoj v krátkom prevedení espressa vyrobený z bežnej dávky namletej kávy s polovičným objemom vody. V taliančine znamená ristretto krátke alebo skrátené, zatiaľ čo lungo dlhé, predĺžené. Francúzskym ekvivalentom ristretta je "café serré". 

 

Talianske affogato je zmrzlina zaliata espressom. 

Espresso s pridaním mlieka alebo vody
  • Antoccino: Espresso podávané s napeneným mliekom v pomere 1:1. Napriek tomuto pomenovaniu nemá táto káva žiadnu súvislosť s Talianskom. Dokonca ani toto slovo v taliančine nič neznamená.
  • Breve: Ide o zamerikanizovanú formu klasického talianskeho cafe latte a v preklade znamená krátky. Tento nápoj pozostáva z espressa, napoly s mliekom a napoly so smotanou. Vďaka pridanej smotane je pena krémovejšia a viac nadýchaná. Samozrejme, obsahuje výrazne väčšie množstvo tuku a cholesterolu v porovnaní s cafe latte. 
  • Caffe Americano: Espresso nápoj, do ktorého sa pridáva väčší objem vody. Výsledný nápoj má rovnakú silu ale rozdielnu chuť v porovnaní s prekvapkávanou kávou. V Spojených štátoch sa výraz americano všeobecne používa ako označenie kombinácie espressa s horúcou vodou.
  • Café au lait: Tento názov sa používa od 50. rokov minulého storočia v miestach ako Veľká Británia, Holandsko, Belgicko, Nemecko, Dánsko, Nórsko či Švédsko. V Spojených Štátoch znamená café au lait kávový nápoj pozostávajúci zo silnej kávy (zriedkavo z espressa) a prevareného mlieka v pomere 1:1.
  • Cafe Zorro: Je podobné ako caffe americano. Rozdielom je pomer kávy a horúcej vody, ktorá je v prípade tohto nápoja v pomere 1:1. Vo všeobecnosti platí, čím menej pridanej vody, tým je chuť káva koncentrovanejšia. 
  • Cappuccino: Nápoj pripravený z espressa, horúceho mlieka a mliečnej peny. Mlieko je oveľa menej napenené, čím sa najviac odlišuje od latte. Celkový objem tohto nápoja sa pohybuje medzi 150 až 180ml. Keďže sa cappuccino servíruje spravidla v porcelánovej šálke, vydrží dlhší čas horúce.
  • Espressino: V južnej časti Talianska je tento kávový nápoj vyrobený z espressa s trochou kakaového prášku naspodku šálky a napeneným mliekom navrchu. Na severe Talianska sa espressino podáva trochu inak. Na spodnú časť šálky tam dávajú nutellu, zalejú espressom a navrch posypú kakaom.
  • Flat White: Nápoj pozostávajúci z espressa a mliečnej peny so zamatovou konzistenciou a jemnými bublinkami. V porovnaní s latte má menší objem a menej peny. Menší podiel konzistentnej mliečnej peny umožňuje espressu dominovať v chuti.
  • Latte: Káva v zložení espressa a horúceho mlieka v pomere 1:3 až 1:5 a trochou mliečnej peny navrchu. Existujú tiež latte varianty s čokoládovým sirupom, nahradením kávy indickým koreneným čajom ako masala chai, maté alebo matcha. Takisto sa na jeho prípravu môže použiť sójové alebo mandľové mlieko.
  • Macchiato: Espresso s malým množstvom napeneného mlieka. Je veľmi podobné cappucinu, avšak silnejšie a aromatickejšie. Postup jeho prípravy je opačný – mlieko je napenené priamo v šálke, do ktorého následne preteká espresso. 
  • Viedenská káva: Káva alebo espresso podávané so šľahačkou. Príležitostne sa zvykne naliať kúsok mlieka do espressa ešte pred pridaním šľahačky, ktorá sa zvykne posypať vanilkou, škoricou alebo kakaom. V Rakúsku jej hovoria "Malange mit Schlag".

 

Zo sveta
  • Black tie: Dvojité espresso v kombinácii s tradičným thajským ľadovým čajom a kondenzovaným mliekom alebo šľahačkou. Ide o korenistú, sladkú zmes vychladnutého čierneho čaju, vodu z pomarančového kvetu, badián, drvený tamarind a cukor.
  • Café Bombón: Tento nápoj sa stal populárnym vo Valencii a postupne sa rozšíril do zvyšných častí Španielska. Ide o espresso podávané so sladeným kondenzovaným mliekom v pomere 1:1. Podáva sa v sklenenom pohári s cieľom vizuálneho efektu, ktorý vytvorí oddelená vrstva espressa a kondenzovaného mlieka.
  • Cafe Cubano: Kubánska tradícia spočíva v pití silnej a sladkej kávy. Zvláštnosťou je, že trstinový cukor demerara sa zmiešava spoločne kávovými zrnkami ešte pred jej uvarením. Tento kubánsky zvyk sa časom rozšíril do Miami, West Palm Beach, Tampa, Keys, Spojených štátov a na Floridu, kde je tento nápoj známy ako kubánska káva.  
  • Caffe Crema: Predĺžené espresso podávané od 80. rokov predovšetkým v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku a severnom Taliansku.
  • Ca phe sua da: Káva, ktorá pochádza z Vietnamu a v preklade znamená "mliečna ľadová káva" sa pripravuje zmiešaním čiernej kávy a štvrtiny až polovice sladeného kondenzovaného mlieka. Tie sa spoločne zmiešajú a následne vylejú do pohára, v ktorom je pripravený ľad.
  • Vaječná káva: Ide o vietnamský nápoj vyrobený z vaječných žĺtkov, cukru, kondenzovaného mlieka a kávy robusta, ktorá pochádza z vietnamských vysočín, kde sa vypestuje až 70% jej svetovej produkcie.
  • Eiskaffee: Nemecký nápoj v podobe ľadovej kávy a vanilkovej zmrzliny. Jeho príprava je nenáročná a chutí skvele. Eiskaffee je vhodným nápojom počas horúcich letných dní, kedy máte chuť na kávu, ale nie horúcu.
  • Galao: Pochádza z Portugalska a ide o nápoj, ktorého základom je espresso zmiešané s napeneným mliekom, servírované vo vysokom pohári. Je podobný latte alebo café au lait, pričom sa skladá z jednej štvrtiny kávy a troch štvrtín mlieka. 
  • Írska káva: V Írsku známa ako "caife Gaelach". Ide o kávový kokteil pozostávajúci z espressa, írskej whiskey, cukru a ľadom vyšľahanej smotany navrchu. Táto káva sa zvykne piť spoločne so smotanou a chutí vynikajúco.  
  • Kopi susu: Káva vyrobená zo sladeného kondenzovaného mlieka, ktorá sa necháva odstáť, aby pomleté kávové zrná padli na spodok pohára. Zvykne sa podávať na ľade a s kúskami čokolády navrchu. Tento nápoj pochádza z Jakarty.
  • Turecká káva: Tradičný kávový nápoj podávaný na strednom východe. Jemná mletá káva je ponorená do vody, ktorá sa následne varí až do zovretia s cieľom vytvoriť maximálnu penu. V Turecku sú zaužívané 4 stupne sladenia kávy: 1. sade (bez cukru), 2. az şekerli (polovica čajovej lyžičky cukru), 3. orta şekerli (jedna čajová lyžička cukru) a 4. çok şekerli (dve a viac lyžičiek cukru (Vedeli ste, že turecká káva je nehmotným kultúrnym dedičstvom Turecka zapísaná v UNESCU?)

 

Malý prídavok na záver
  • Bulletproof Coffee: Káva vynájdená americkým podnikateľom a spisovateľom Daveom Aspreyom s cieľom predstaviť diétnu formu kávového nápoja. Na prípravu potrebujete 1 šálku čiernej kávy, 2 polievkové lyžice masla a 1 lyžicu kokosového (alebo MCT) oleja. Túto zmes je potrebné miešať, až kým nedosiahnete krémový výsledok.
  • Chai Latte: Tento nápoj pochádza z Indie, kde sa doteraz pije ako liečivý a očistný nápoj. Skladá sa z espressa zmiešaného s koreneným čiernym čajom a napareným mliekom. Jeho sladko-korenistá chuť je príjemnou alternatívou čaju alebo kávy, ktorú oceníte najmä počas sychravých jesenných a dlhých zimných večerov.
  • Liqueur Coffee: Táto káva v sebe obsahuje 25ml likéru, často je podávaná s cukrom a šľahačkou. Káva s likérom je obzvlášť populárna v meste Galícii v Španielsku, kde sa považuje za tradičný nápoj.
  • Mocha: Nápoj známy aj ako mochaccino je caffe latte ochutené čokoládovým sirupom. Pomenovaný je podľa mesta Jemene, ktoré bolo jedným z centier skorého obchodu s kávou.


Záver

Ako ste sa mohli presvedčiť, existuje kopec rôznych nápojov, ktoré sa dajú pomocou kávy pripraviť. Koľko z týchto druhov kávy ste vyskúšali? Čo sa týka nás vo Victory, existuje niekoľko spomenutých nápojov, ktoré sme doposiaľ nevyskúšali, no nemôžeme sa dočkať, až ich budeme môcť najbližšie ochutnať. 

Zabudli sme na niečo? Ak áno, dajte nám vedieť a my to doplníme. Dovtedy veríme, že vám jednotlivé nápoje budú chutiť. 

Užite si to!