Sprievodca kolumbijskou kávou

Sprievodca kolumbijskou kávou

Kolumbia je jedným z najväčších producentov kávy na svete. Je známa hlavne svojou kvalitnou Arabikou.

Zo všetkých známych kávových regiónov na svete je Kolumbia tou najznámejšou. Čo ale robí kolumbiu takou úžasnou?

Zaujímave fakty o kolumbijskej káve:

  • Zrno sa môže pražiť na tmavo bez toho, aby dosiahlo vysokú horkosť. A preto je to jedna z najlepších káv používaná na prípravu akékoľvek espresso nápoja.
  • Kávová rastlina sa typizuje na: Typica, Bourbon, Caturra a Maragogype.
  • Kolumbijské zrno má vyváženú chuť, čo znamená stredne balancovanú kyslosť.
  • Jej aróma pripomínajúca citrusy, ovocie a korenie ju predurčuje byť populárnou voľbou pre blendy. 

 

Presne určiť chuť kolumbie je ťažký oriešok, keďže pochádza z rôznych regiónov, ktoré sa od seba navzájom veľmi líšia.

V každom prípade, niektoré prvky v jej chuti často dominujú:

  • Stopy tropického ovocia, jabĺk a sladkosť podobná čokoláde, cukru alebo karamelu.
  • Aróma je poznačená citrusmi, ovocím a trochou korenia.
  • Ochutnávači ju často opisujú ako vyváženú, so stredne ťažkým až hodvábnym telom.

 

    Najpopulárnejšia káva v Kolumbii

    Tinto káva, čo v hrubom preklade znamená “atramentová voda” predstavuje kávu ľudí. Je dostupná všade v uliciach Kolumbie (jej cena sa pohybuje okolo 10 centov za šálku).

    Tinto nie je ospevovaná pre jej kvalitu, ale skôr pre to, aký príspevok predstavuje pre všeobecnú kávovú kultúru celej krajiny.

    Ak sa niekedy ocitnete v Kolumbii, musíte vyskúšať šálku Tinta aby ste úplne pochopili a hlavne zažili ich kultúru. Kto nepil Tinto, nebol v Kolumbii.

     

    FNC a Juan Valdez

    Kolumbijská vláda si uvedomuje dôležitosť kávového priemyslu a jeho potenciálu pre ekonomiku krajiny. Káva je súčasťou ich národnej identity.

    V roku 1927 vytvorili FNC - Federación Nacional de Cafeteros de Colombia (Kolumbijská federácia farmárov). Táto federácia háji a reprezentuje záujmy farmárov.

    V roku 1959 FNC vytvorila fiktívnu postavu Juana Valdeza. Neuveriteľne úspešná marketingová kampaň, ktorú sa nepodarilo napodobniť žiadnej inej krajine pestujúcej kávu. 

    V dnešnej dobe FNC podporuje mnoho smerov pre pozitívnejší socialny impakt krajiny. Dotuje výskum, tréning, ochranu životného prostredia a rozvoj spoločnosti.

     

    Ideálne podmienky na rast

    V Kolumbii sa nachádzajú dva hlavné regióny:

    • Vysočina Sierra Nevada v Santa Marte
    • Úbočia troch sekcii Ánd, ktoré prechádzajú krajinou 

    Väčší vnútrozemný región okolo Medellinu zahŕňa takmer 14 000 metrov štvorcových. Hornatý východný región je menší a situovaný okolo miest Bogota a Bucaramanga. 

    Obe tieto oblasti sa nachádzajú vo výške do 1950 m n. m. a disponujú úrodnou sopečnou pôdou. Káva rastie prevažne v tieni pri teplotách 8-24 stupňov.

    Kolumbijské podmienky sú ideálne na pestovanie kvalitnejších zŕn s vysokou kyslosťou.

    Vnútrozemské zrno je viac známe svojou plnou chuťou, vyššou kyslosťou a ťažším telom. Bogota je menej kyslá ale stále bohatá na chuť. Bucaramanga je jemnejšia, často s ťažkým telom a bohatou chuťou.

     

    Spracovanie

    Kolumbijská arabica sa spracováva výhradne mokrým spracovaním. Mokré spracovanie je relatívne nový spôsob a jeho výsledkom je čistejší, svetlejší a ovocnejší produkt.

    Zber za pomoci mechaniky je tu takmer nemožný, keďže väčšina pôdy vhodná na pestovanie je rozdelená do malých fariem na strmých svahoch kopcov. Preto sa zrno opatrné oberá ručne. Je to síce neefektívny spôsob zberu, no prináša produkt oveľa vyššej kvality.

     

    Excelso alebo Supremo?

    Kolumbijská káva sa pred odoslaním triedi podľa veľkosti zrna. Práve podľa na základe veľkosti ju kolumbijskí farmári delia dva základné typy: Excelso a Supremo.

    Kávové zrná Excelso sú veľké, ale o niečo menšie ako kávové zrná Supremo. Je možné, že kávové zrná Supremo a Excelso pochádzajú z toho istého kávovníka, no boli rozdelené práve podľa veľkosti.

     

    Kávový priemysel v Kolumbii

    Káva je v Kolumbii veľkým biznisom. Je to tretí najväčší producent kávy a zastrešuje okolo 12% jej svetovej produkcie. Väčší sú už len Brazília a Vietnam, no na rozdiel od nich Kolumbia produkuje takmer exkluzívnu, vysoko kvalitnú arabicu.

    Tento priemysel zamestnáva pol milióna farmárov a stáva sa tak najväčším zamestnávateľom v krajine. Takmer všetka káva sa v Kolumbii pestuje na malých farmách v priemere o troch hektárov a je obrábaná jednou farmárskou rodinov. Niečo ako rodinný biznis :)

    Najväčšou hrozbou priemyslu sú meniace sa podnebné podmienky, ktoré sú zapríčinené klimatickými zmenami. Stúpajúce teploty a nepredvídateľné dažde negatívne ovplyvňujú produkciu a rast.

    Klimatické zmeny taktiež podporujú rast plesne a výskyt škodlivého hmyzu. Obe tieto riziká sa rozširujú vo vyšších nadmorských výškach, kde napádajú krehkú arabicu.

     

    Ako ju najlepšie pripraviť?

    Káva z tejto oblasti je obvykle tmavo pražená a je obľúbená na varenie espressa. Typická chuť kolumbijských zŕn ale vyniká aj keď je ľahko alebo stredne pražená. 

    Espresso je teda najlepší spôsob prípravy s minimálnym rizikom prílišnej horkosti. Vhodné aj na pridanie mlieka ako napríklad: macchiato a cappuccino.

    Taktiež, nikdy nenakupujte kolumbijsú kávu v supermarketoch. Prečo? Pretože je lacná, nízkej kvality a zvetraná.