Kompletný sprievodca svetom kávy: Afrika

Kompletný sprievodca svetom kávy: Afrika

Ochutnali ste už niekedy kávu z Etiópie pestovanú v pôvodných kávovníkových pralesoch? A čo kávu pestovanú na sopečnej Rwande? Africký kontinent sa môže pýšiť rozmanitou kultúrou, geografiou a v neposlednom rade – výbornou kávou.

Poďme spoločne preskúmať africké krajiny, v ktorých sa káva pestuje. V tomto článku sa dozviete viac o histórii a kultúre vzdialených miest. Pomôže vám získať prehľad o tom, akú africkú kávu si viete zadovážiť v súlade s vašimi chuťovými preferenciami a životným štýlom. 

Poznámka: chuť kávy sa môže výrazne líšiť v závislosti od regiónu či farmy v rámci tej istej krajiny. Zovšeobecniť charakteristiku kávy z jednej krajiny nie je jednoduché. Jej typická chuť a vôňa určite nie sú tým jediným, čo v sebe káva dokáže skrývať. 

 

kava etiopia

Pokiaľ ide o pôvod kávy, Etiópia sa v tomto smere považuje za legendu. Bujné lesy s kávovníkmi sa nachádzajú v mnohých oblastiach krajiny.

Je naozaj úctyhodné, že už tisíce rokov sa zachováva stará kávová ceremónia počnúc zberom, spracovaním, pražením, mletím a napokon varením kávy.

Etiópia ako miesto, kde sa zrodila káva disponuje tou geneticky najextrémnejšou kávou. V etiópskych kávovníkoch sa totiž nachádza až o 99% viac genetického materiálu, ako v zvyšných oblastiach sveta.

Dokonca, väčšina z ich odrôd nebola doposiaľ formálne identifikovaná či kategorizovaná. Tieto záhadné rastliny nazývame „dedičnými odrodami“.

Väčšina kávy v Etiópii sa spracúva prírodnou metódou. Vďaka nej má káva divokú, exotickú a ovocnú arómu, ktorá je typická pre prémiové etiópske zrná.

V jej chuti objavíte stopy po čučoriedkach, jahodách a vínnej réve v sprievode s kvetinovou vôňou.

Viac o káve z Etiópie si môžete prečítať v tomto článku o Etiópskej káve a objednať si ju môžete tu.

 

africka kava kena

Keňa, ktorá je známa ako krajina milujúca čaj začala komerčne pestovať kávu až v 20. storočí. Považujeme to za šialené, keďže jej severným susedom je práve Etiópia.

Kávovníkové plantáže boli rozdelené medzi miestnych obyvateľov až v 60. rokoch, kedy sa Keňa oslobodila od Veľkej Británie. Väčšina týchto plantáží, alebo lepšie povedané fariem, je rozlohou veľmi malá. Na mnohých z nich je vysadených sotva 300 kávovníkov. 

Tamojšie kávové zrná prémiovej kvality sú charakteristické ovocnou chuťou, bohatou kvetinovou arómou a výraznou sladkosťou, pripomínajúc trstinový cukor alebo bobuľové ovocie.

 

africka kava rwanda

Ak sa pozrieme do minulosti zistíme, že Rwanda obchodovala s kávou už v 19. storočí.

Zásluhou nemeckých a belgických misionárov v roku 1900 bol tento priemysel podnietený k súčasnému stavu. Najväčšie zastúpenie tu však mala robusta, čo síce znamenalo veľký výnos, no zároveň aj nízku kvalitu.

Tragédia spôsobená genocídou v roku 1994 úplne zdevastovala ekonomiku krajiny, čo bohužiaľ zasiahlo aj kávový priemysel.

Je pozoruhodné, ako odvtedy Rwanda dokázala znovu vybudovať prosperujúcu ekonomiku. Súčasťou tohto rastu bolo aj rozsiahle pestovanie arabiky na plantážach, ktoré boli predtým zničené. To viedlo k oveľa väčšej kvalite kávy.

Typická chuť rwandskej kávy prémiovej kvality pripomína zeminu s jemnými tónmi ovocia, kvetov a korenia.

 

africka kava burundi

Krajina Burundi patrí k pestovateľom exotickej kávy. Vďaka sérii niekoľkých prekážok v miestnom kávovom priemysle sa tu kávy nevyprodukuje veľa.

Keď sa v 60. rokoch Burundi osamostatnila, mnoho miestnych fariem sa rozhodlo svoje kávovníky vysadiť a namiesto nich začať pestovať iné plodiny.

Odmietali naďalej pracovať v priemysle, ktorý založili ich utláčatelia. Občianske vojny v 90. rokoch spôsobili väčšie narušenie ekonomiky v krajine.

Pestovanie kávy sa napokon ukázalo ako cesta k jej obnove a zabezpečeniu príjmu. To inšpirovalo tisíce drobných poľnohospodárov k opätovnému pestovaniu kávy.

Káva Burundi je známa svojou exotickou kyslosťou a komplexnou chuťou. Charakteristické sú pre ňu tiež sladké tóny bobuľového ovocia so sviežou kvetinovou vôňou.

 

africka kava pobrezie slonoviny

Na západnej strane Afriky leží Pobrežie Slonoviny (Côte d'Ivoire). Kávový priemysel je síce v  krajine dosť zastúpený, no aj napriek tomu je len málo pravdepodobné, že sa k tejto káve dostanete.

Po druhej svetovej vojne zaznamenal miestny priemysel kávy výrazný rozmach. Pobrežie Slonoviny bolo v 70. rokoch tretím najväčším vývozcom kávy na svete a na krátky čas aj najväčším výrobcom kávy robusta.

Kvôli politickým otrasom a občianskej vojne však do roku 2000 zaznamenal kávový priemysel obrovský pokles. Terajšia vláda plánovala až 400% nárast v tomto odvetví do roku 2020.

Pre kávu z Pobrežia Slonoviny je charakteristická horkosť, keďže takmer celá produkcia kávy je robusta. Jej typická chuť zahŕňa tmavé tóny čokolády, orechov, zeminy a korenia.  

 

africka kava jemen

Východne od Egypta sa nachádza menšia krajina Jemen, ležiaca na Arabskom polostrove. Len málo milovníkov kávy vie, aký dôležitý bol tento región pre rozšírenie kávy v jej rannom období.

Práve v Jemene bola vynájdená, dnes veľmi známa, turecká káva. Otvorili sa tu tiež prvé kaviarne na svete a po prvýkrát sa začal obchod s kávou z prístavu Al Mokha.

Smutné je, že kedysi prosperujúci kávový priemysel bol zastavený v dôsledku trvania občianskej vojny a sucha. Kultúra kávy je v tejto krajine hlboko zakorenená a aj vďaka tomu miestni poľnohospodári optimisticky hľadia do budúcna. 

Kávové zrná pochádzajúce z Jemenu v sebe skrývajú hlbokú chuť zeminy a čokolády. Vyznačujú sa tiež fascinujúcou, exotickou kyslosťou vína, ktorú na etiópskej káve milujeme.

 

africka kava uganda

V polovici 19. storočia sa začala komerčná výroba kávy robusta a neskôr, okolo roku 1900 bola predstavená arabika z Malawi a Etiópie. Odvtedy sa tento priemysel rozrástol a v roku 2015 sa Mexiko stalo 8. najväčším vývozcom kávy na svete.

Veľká časť kávovníkov z Ugandy sú odrody robusta. Existuje tu tiež mnoho fariem pestujúcich arabiku výnimočnej kvality. Prémiové kávové zrná z Ugandy majú typickú zemitú chuť, citrusové tóny a ovocnú sladkosť.

Úžasné je, že ugandskí poľnohospodári pestujú dokonca kávu robusta prémiovej kvality. Je to veľmi zriedkavé, no zároveň fascinujúce ako sa dá s kávou experimentovať. Takéto veci menia naše stereotypy o káve prémiovej kvality.

 

Existuje mnoho ďalších afrických krajín pestujúcich kávu vrátane Tanzánie, Malawi, Sierry Leone a dokonca aj Madagaskaru. Ich produkcia však nie je taká výrazná. Cieľom tohto blogu bolo oboznámiť vás s väčšími a významnými producentmi kávy v Afrike.

Teraz, keď ste sa dozvedeli viac o jednotlivých krajinách pestujúcich kávu, ostáva už ich len ochutnať. Nahliadnite do našej aktuálnej ponuky káv a získajte vzorku zadarmo. 

 

 

Objavovať pôvod a charakter kávy je jedna z vecí, ktorá nás vo Victory najviac baví. Pozývame vás preto pozrieť si našu aktuálnu ponuku káv a vyskúšať vzorku zadarmo. 

Naše články o pôvode kávy:

Kompletný sprievodca svetom kávy: Južná Amerika
Kompletný sprievodca svetom kávy: Stredná Amerika
Kompletný sprievodca svetom kávy: Ázia a Pacifik