Limitovaná novinka: odhalenie tanzánskeho klenotu s bohatou históriou

Limitovaná novinka: odhalenie tanzánskeho klenotu s bohatou históriou

V srdci tanzánskeho kávového pásma, na svahoch krátera Ngorongoro, sa nachádza spoločnosť Ngila Coffee Estate, miesto, kde sa história, inovácie a príroda spájajú, aby vytvorili niečo skutočne výnimočné.

Táto kávová usadlosť bola založená začiatkom 20. rokov 20. storočia nemeckým osadníkom a vydala sa na dobrodružnú cestu, ktorá v priebehu desaťročí priniesla svoje ovocie, a to doslova. Dedičstvo nemeckého pestovateľa kávy položilo základy jedinečnej kávy, ktorej sa darí v sopečnej pôde bohatej na minerály v tomto regióne.


Storočie dedičstva

Príbeh spoločnosti Ngila Coffee Estate je príbehom odolnosti a prispôsobivosti. Po tom, čo niekoľkokrát zmenila majiteľa, sa v roku 1992 dostala do schopných rúk nemeckej rodiny Meyerovcov.

Pod ich vedením prešla spoločnosť Ngila Coffee Estate transformáciou a zaviedla moderné poľnohospodárske technológie, ako je kvapková závlaha a zariadenia na spracovanie kávy šetriace vodu. Výsledok? Vysokohorská káva, ktorá spĺňa prísne kritériá pražiarní kávy, ktorým záleží na kvalite, aj kávových nadšencov.


Na polohe záleží

To, čo odlišuje spoločnosť Ngila Coffee Estate, je jej geografická poloha. Nachádza sa v nadmorskej výške 1600 metrov na okraji oblačného lesa severnej vysočiny, hneď vedľa svetoznámeho krátera Ngorongoro, a preto má kávové zrno Ngila jedinečné vlastnosti vďaka mikroklíme.

V okolí krátera Ngorongoro

Rieka Endoro, ktorú napája národný park Ngorongoro, prispieva svojimi nedotknutými vodami k zvýrazneniu chuti najlepšej kávy Ngila.


Jedinečná  metóda spracovania

To, čo robí kávu Ngila skutočne jedinečnou, je tzv. medová alebo “honey” metóda spracovania. Spočíva v tom, že sa čerstvé kávové čerešne zbavia dužiny a nechajú sa vysušiť bez umývania. Pri tejto metóde sa zachováva časť ovocia, vďaka čomu sa získa lepkavý zlatistý povlak, ktorý pripomína med, a odtiaľ pochádza aj názov tejto metódy.

Jednou z hlavných výhod medového spracovania je nižšia spotreba vody. Na rozdiel od tradičnej vymývanej kávy, pri ktorej sa ovocie vymýva, pri medovom spracovaní sa ovocie nechá uschnúť na zrnách, čo uľahčuje jeho odstránenie počas spracovania.


Ochutnajte jedinečnosť

Čo sa týka chuti, "medovo" spracovaná káva spoločnosti Ngila Coffee Estate nie je nič iné ako výnimočná. Šálka je explóziou sladkosti a pikantných tónov, ktoré pripomínajú červené ríbezle, karamel, chmeľové kvety, majoránku a citrónovú verbenu.

Bohatý, horkosladký profil kávy je doplnený vyváženou štruktúrou a živou kyslosťou, čo vedie k hebkej, sirupovo vláčnej chuti v ústach. Keď si vychutnáte posledný dúšok, na jazyku vám zostanú jemné tóny červených ríbezlí a majoránky.