Aký je rozdiel medzi zrnom Arabika a Robusta

Aký je rozdiel medzi zrnom Arabika a Robusta

V súvislosti s druhmi kávových zŕn je najčastejšie diskutovanou dichotómiou arabika vs. robusta. Určite ste sa už stretli s názormi, že arabika patrí medzi tie „dobré“ zrná. 

V skutočnosti nejde celkom o výber medzi dobrým a zlým, aj keď je síce pravda, že káva pripravená zo 100% arabiky chutí výborne.

Aby sme veci uviedli na pravú mieru, arabika a robusta predstavujú len 2 z vyše 100 rôznych druhov kávových zŕn na svete. Tieto dve však patria medzi najpopulárnejšie a najkonzumovateľnejšie z nich. Pozrite sa, v čom spočíva ich vzájomná odlišnosť:


V uvarenej šálke kávy

Kávové zrná robusta obsahujú menšie množstvo lipidov a cukrov. Zároveň majú oveľa viac kyseliny chlorogénovej, vďaka čomu káva uvarená z týchto zŕn pripomína niečo spálené.

Káva z robusty vás dokáže lepšie nakopnúť, keďže zvykne obsahovať až dvojnásobné množstvo kofeínu, čím jej chuť robí ešte horšou.

Jediným dôvodom, prečo ľudia siahnu po robuste je zvýšená dávka kofeínu, keďže kvôli chuti to zaručene nie je. A čo vy? Ste ochotní uprednostniť rýchly nával energie pred samotnou chuťou? 

Zrná robusty sú najčastejšie používané na výrobu instantných káv, prípadne ako súčasť rôznych zmesí s arabikou. Prečo je tomu tak? Hovorí sa, že zmiešaním robusty a arabiky sa zlepšuje krémovosť espressa - aj keď, za cenu chuti.

 

arabica robusta rozdiel

V rastlinách

Ani zloženie jednotlivých druhov kávových zŕn nie je rovnaké. Spozorujete to okamžite v chuti uvarenej šálky kávy. Tam to však ani zďaleka nekončí. 

Zrejmé rozdiely nachádzame aj v samotnom zrne. Zrná robusty sú v porovnaní s oválnym tvarom arabiky viac okrúhle. Ich kávovníkové stromy sú oproti arabike podstatne vyššie. Rozdiel medzi nimi predstavuje aj viac ako 2 metre.

 Tieto dva druhy kávy nerastú ani len rovnakým spôsobom. Robusta musí byť opelená krížovo, zatiaľ čo robusta patrí medzi samoopelivé plodiny. Kávovníky robusta sa zvyknú pestovať v oveľa nižších nadmorských výškach, čím sa dostávame k niektorým jej výhodám. 

Vďaka vysokému množstvu kofeínu a kyseliny chlorogénovej je odolnejšia voči chorobám a škodcom. K jej ďalším výhodám patrí schopnosť rásť aj vo vyšších teplotách a teda v súčasnom, rýchlo sa otepľujúcom svete. 

Vedeli ste, že robusta rodí prvú úrodu už po dvoch rokoch zasadenia kávovníka? Arabike to zvyčajne trvá až 4 roky.

Vo farmách

Rozdiely medzi jednotlivými druhmi sú zjavné predovšetkým pre farmárov, ktorí ich pestujú. Keďže robusta je považovaná za silnú rastlinu, starostlivosť o ňu je v porovnaní s arabikou oveľa jednoduchšia.

Tá totiž zvykne zle reagovať na nepriaznivé počasie. Okrem iného, kávové čerešne robusty produkujú aj viac kávových zŕn.

Farmárom sa tým znižujú náklady a jej predajná cena je nižšia. Na komoditnom trhu sa robusta predáva až o 50% lacnejšie ako káva arabika.

Vždy je to o istom kompromise. Nemôžete očakávať dokonale odolné zrná, ktoré sa prispôsobia hocijakému počasiu, perfektne chutia a sú aj lacné. Takto to nefunguje.

V oblasti, kde sa pestuje

Posledným pozoruhodným rozdielom medzi jednotlivými druhmi je oblasť, kde sa pestujú. Zatiaľ čo zrná arabika sa zvyknú pestovať v Afrike a Južnej Amerike, robusta rastie prevažne vo východných krajinách. Sú nimi Vietnam, Thajsko, Indonézia a iné.